× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

ATI Sapphire Dual Radeon X1950 Pro

[ http://programujte.com/profil/20356-ondrej-nemec/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 1. 2007       11 117×

Snaha zdvojování všech počítačových komponent za účelem razantního zvýšení výkonu se v poslední době objevuje v segmentu IT stále častěji. Vzpomeňme si například na operační paměti, které s tímto trendem začaly nejdříve a po představení Dual Channel jistě srdce nejednoho IT nadšence zaplesalo radostí. Po tomto počinu se zanedlouho objevily dvoujádrové procesory a jako by toho nebylo málo, dnes si lze už koupit i základní desku s dvěma paticemi, které nabízí až neuveřitelnou sílu 4 jader procesorů. Do třetice se do tohoto počinu pustili i výrobci grafických karet a před několika měsíci byla představena GeForce 7950. Jako odezvu se teď snaží odpovědět ATI, potažmo Sapphire.

Jak je řečeno výše, tak právě v minulých dnech prosákly na veřejnost informace o chystané novince ze stáje Sapphire, tedy nové kartě Sapphire Dual Radeon X1950 Pro, která bude skýtat 2 plnohodnotné GPU. O relevantnosti této informace svědčí i fakt, že se nové obrázky objevily hned na několika webech zabývajících se IT problematikou zároveň. Sapphire však k tomuto taktně mlčí a předpokládané představení tohoto skvostu bude na jaře, na německém veletrhu CeBIT.

Pojdmě se však raději podívat na to, co je zatím k dispozici, a lépe si kartu popišme.

S největší pravděpodobností, jak je patrné částečně z obrázku, Sapphire vsadí na už odzkoušené chlazení známé z GeForce 7950, které nabízí nejen slušný výkon, ale také v poměru k výkonu velice malou hlučnost.

Co se velikosti týče, tak nová X1950 Pro bude delší a vyšší, což může přivodit vrásky na čele mnoha majitelům menších skříní. Že toto řešení nebude opravdu pro každého, svědčí i fakt, že karta bude potřebovat hned dvě 6-slotová napájení a tajemstvím není ani možná výkonová zátěž v podobě úctihodných 130 W. Už samozřejmostí bude dvouslotová velikost.

Co se výkonových specifikací týče, tak bude karta velmi podobná modelu ATI Sapphire Radeon X1950 Pro (jak jinak), jen snad s výjimkou počtu GPU. Parametry X1950 Pro předkládám níže.

Specifikace:

  • 256 MB pamětí GDDR3
  • 256 megabitová paměťová sběrnice
  • Takt jádra činí 575 MHz a paměti běží na úctihodných 1 380 MHz
  • 36 pixel a 8 vertex shaderů
  • 12 texturovacích jednotek
  • plná podpora DirectX 9 a OpenGL

Jak je patrné z parametrů, tak X1950 Pro není sice žádný skvost a s 256 MB GDDR3 ztrácí pomalu dech, ale přesto není nikde psáno, že Dual X1950 Pro bude sdílet parametry se svým starším bratříčkem, proto prosím neberte dogmaticky, že nová ATI bude o něco ochuzena. Ono je spíše dobře, že se Sapphire, jakožto nováček na poli Dual, snaží nevměšovat se zatím přímo do high-endu, protože novinky si kupuje jen mizivé procento uživatelů a většina si počká spíše až na zlevnění nebo porovnání, kdo je lepší, a právě z tohoto důvodu bude pro Sapphire výhodnější ůtočit ze zálohy.

Na závěr jen doufejme v to, že se Sapphire nenechá potenciálním úspěchem ukolébat ke spánku a s nástupem nové technologie dojde také k alespoň malému klesnutí cen u již zavedených modelů.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006123003-ati-sapphire-dual-radeon-x1950-pro/ ].