× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

MySQL profesionálně

[ http://programujte.com/profil/5336-martin-simko/ ]Google [ https://plus.google.com/104110122892656564211?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 12. 2007       18 409×

Recenze knihy MySQL profesionálně od Paula DuBoise.

Kniha MySQL profesionálně shrnuje všechna použití MySQL v praxi. Je to, jak už název napovídá, komplexní průvodce použitím, programováním a správou MySQL. Kniha se zabývá celou problematikou MySQL, je tedy vhodná i pro úplné začátečníky, protože hned v úvodu se autor věnuje základním pojmům jazyka SQL a jeho implikování do MySQL.

Ti z vás, kteří jsou již v jazyce SQL a relační databázi MySQL zběhlejší, tuto knihu ale také určitě ocení. Pokud si zrovna nebudete jistí syntaxí, nebo si chcete prohloubit své dosavadní znalosti, můžete v knize zalistovat a přiučit se novým věcem. Obsah knihy je kvalitně a podrobně zpracován, při hledání byste tedy měli být většinou úspěšní. A pokud ne, pomůže vám abecedně seřazený rejstřík, který je dlouhý téměř 30 stran.

Jedna část knihy se zabývá administrací MySQL, je tedy vhodná i pro stávající nebo budoucí administrátory serverů, na kterých poběží MySQL.

Kniha je rozdělena do 4 částí, které se dále dělí do jednotlivých kapitol.


Část I – MySQL všeobecně

1 Začínáme s MySQL a SQL

V těchto kapitolách se dozvíte, k čemu vůbec slouží SQL a MySQL, naučí vás základní pojmy a uvede do zkušební databáze, která vás bude provázet celou knihou.

2 Práce s daty v MySQL

Tento oddíl se zabývá datovými typy, typy sloupců, podporou jazykových sad, vyhodnocování výrazů a konverzí typů.

3 Syntax a používání SQL v MySQL

Část věnovaná syntaxi v SQL. Nachází se zde takové věci jako například vytváření, modifikace a odstraňování tabulek, fulltextové vyhledávání, psaní komentářů atd. Na závěr kapitoly se stručně dozvíte, co MySQL nepodporuje.

4 Optimalizace dotazů

Využití indexů, optimalizátor dotazů MySQL, efektivní načítání dat, optimalizace pro administrátory… Toto je jen stručný výpis toho, co se v této kapitole nachází.


Část II – Programovací rozhraní MySQL

5 Úvod do programování MySQL

V této kapitole se dočtete, proč používat MySQL v samostatných programech a také o API v MySQL.

6 API MySQL jazyka C

MySQL poskytuje klientskou knihovnu napsanou v jazyce C, kterou můžete využít při psaní programů v MySQL. Tato kapitola se zaměřuje právě na tuto problematiku.

7 API pro DBI v Perlu

V této kapitole se popisuje, jak se přistupuje k MySQL pomocí rozhraní DBI v Perlu.

8 API pro PHP

V kapitole se popisuje, jak psát webové aplikace založené na PHP, které využívají MySQL.


Část III – Administrace MySQL

9 Úvod do administrace MySQL

V této části knihy můžete nahlédnout na MySQL z hlediska chodu databázových systémů.

10 Adresář dat MySQL

V kapitole se dozvíte, jak určit umístění adresáře dat, jak server organizuje databáze a tabulky, které spravuje, a jak k nim poskytuje přístup. Dále se můžete obohatit o poznatky, jako jsou stavové soubory a soubory protokolů a co vše mohou obsahovat.

11 Administrace MySQL všeobecně

Kapitola věnovaná správě serverů, na kterých běží MySQL. Přečtete si, kdy je vhodně přejít na novou verzi MySQL, jak připravit start na nové verzi a jak udržovat soubory protokolů.

12 Bezpečnost

I tato kniha se věnuje bezpečnosti. Kapitola vysvětluje, proč je nutné se bránit a proti jakým útokům. Dále jaká rizika mohou plynout od uživatelů, kteří mají přístupové údaje k hostiteli serveru, a co s tím můžete dělat.

13 Zálohování databází, údržba a obnova

V této kapitole se popisuje, co můžete dělat, abyste minimalizovali rizika havárií hardwaru nebo výpadku proudu.


Část IV – Dodatky

A Získání software a jeho instalace

V kapitole se popisuje instalace MySQL jak na Windows, tak na UNIX a kde získáte potřebný software.

B Typy sloupců MySQL

Tento dodatek popisuje všechny typy sloupců, které poskytuje MySQL.

C Operátory a funkce MySQL

V tomto dodatku jsou uvedeny všechny operátory a funkce, které můžete využívat, když sestrojujete výrazy v příkazech SQL.

D Syntax SQL

Dodatek popisuje všechny příkazy SQL, které podporuje MySQL; jak se uvnitř příkazů SQL nastavují a používají uživatelsky definované proměnné. Naučíte se také syntaxi pro psaní komentářů v kódu SQL.

E Programy MySQL

Zde se dozvíte o programech, které mají co do činění s MySQL. Najdete zde podrobný popis programů libmysqld, myisamchk a isamchk, mysql a dalších.

F Referenční příručka API jazyka C

Tento dodatek popisuje aplikační programovací rozhraní (API) jazyka C pro klientskou knihovnu MySQL.

G Referenční příručka API pro DBI Perlu

V dodatku „G“ se popisuje aplikační programovací rozhraní DBI v perlu. API se skládá ze sady metod a atributů pro komunikaci s databázovými servery pro přístup k databázím ze skriptů Perlu.

H Referenční příručka API pro PHP

Zde se dozvíte něco o aplikačním programovacím rozhraní PHP pro MySQL. API se skládá ze sady funkcí pro komunikaci se servery MySQL a pro přístup k databázím.

I Poskytovatelé internetových služeb

Tento dodatek je jakýsi průvodce, který by vám měl pomoci s volbou takového poskytovatele internetového připojení, který by co nejlépe vyhovoval vašim požadavkům, co se týče MySQL.

Tímto výčet částí a kapitol končí.


O autorovi

Paul DuBois je spisovatel, databázový administrátor a vedoucí představitel komunity Open Source. Kromě MySQL Profesionálně je také autorem knih MySQL and Perl for the Web, MySQL Cookbook, Using csh and tcsh a Software Portability with imake.


Závěrem

Tato kniha shrnuje komplexní informace o MySQL. Naleznete zde jak základní, tak i pokročilé znalosti. Kniha je tedy vhodná jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé, kteří si chtějí svoje znalosti v MySQL prohloubit. Jako velmi užitečnou hodnotím testovací databázi sampledb, která vás provází celou knihou a zkoušíte na ní nové dotazy a příkazy.

Tento překlad knihy vychází z druhého anglického vydání, které bylo kompletně přepracováno a pokrývá MySQL 4 a poslední verze spolupracujících jazyků a nástrojů. Dodatečný komentář ke knize od překladatele si můžete stáhnout ze stránek nakladatelství Computer Press [ http://knihy.idnes.cz/priloha/mysqlzdrojak.zip ].


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007012205-mysql-profesionalne/ ].