× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Počítače jsou připraveny zlomit rychlostí limit v Hafnium Valley

[ http://programujte.com/profil/3632-michal-blazek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/3250-jakub-vatrt/ ]Google [ ?rel=author ]       16. 2. 2007       10 448×

Hafnium, kov používaný v průmyslu jaderných reaktorů, by mohl brzy nahradit křemík při tvorbě mikroprocesorů. Toto bylo oznámeno o víkendu společnostmi Intel a IBM. Intel tvrdí, že nástup hafnia bude největší revolucí v historii počítačových čipů, která by měla přinést do světa čipů rychlost a dostatečnou výkonnost minimálně pro další desetiletí.

Nové mikroprocesory nebudou aplikovány pouze do osobních PC a laptopů, nýbrž i značně zrychlí mobilní telefony a rozšíří jejich působnost. „Hustota tranzistorů na čipu by mohla být až dvojnásobná a z toho by plynula větší rychlost a menší cena,“ tvrdí představitelé Intelu. Jestli je toto pravda, tak se máme opravdu na co těšit. Více informací naleznete na http://www.timesonline.co.uk/ [ http://www.timesonline.co.uk/ ].

Něco o hafniu

Hafnium v periodické tabulce prvků naleznete pod značkou Hf a protonovým číslem 72. Je to lesklý, stříbrošedý kov, chemicky podobný zinku a dá se najít v solích zirkonia (značka Zr). Hafnium je používáno ve wolframových slitinách, v mikrofilamentech a elektrodách, jako neutronový pohlcovač, atd.

Zdroj: www.timesonline.co.uk

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007012603-pocitace-jsou-pripraveny-zlomit-rychlosti-limit-v-hafnium-valley/ ].