× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Co ví senioři o IT?

[ http://programujte.com/profil/6567-petr-hartl/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 2. 2007       14 241×

Vyrazil jsem do ulic města Plzně a zjišťoval jsem, co starší generace ví o Počítačích, Internetu a ostatních informačních technologiích.

Zajímá vás, co staří lidé ví a co si myslí o počítačích, Internetu a podobných věcech? Nás to zajímalo a vyrazili jsme do ulic západočeského města Plzně.

Hned jako první člověk, kterého jsme dohonili (ty staříci jsou strašně čiperní), byl muž, o kterém si troufám říci, že na svůj věk počítač ovládá velmi dobře. S počítačem pracuje téměř denně, převážně v práci. Má svůj vlastní e-mail, používá Windows XP Proffesional s kancelářským balíkem Office. Umí programovat v Delphi a začíná se učit Python. Pokud by měl možnost zúčastnit se kurzů se zaměřením na počítače, Internet a ostatní součásti IT, zúčastnil by se jich, jen kdyby byli krátké, jelikož to, co umí, mu prý stačí. Na to, že mu je přes 60 let, je to podle mne velmi dobré! Takže hodnocení je 10/10.

Další lidé již nebyli ve směru IT tak chytří. Pod slovem chat si ve valné většině představili věc, ve které se vyhledávají informace. Pod pojmem Internet si jedna paní (56) představila vylepšený počítač. Kdyby měla možnost jít na kurz zaměřený na počítače atd. a závisela by na tom její finanční existence, zúčastnila by se jich. Sama od sebe by se tohoto kurzu nezúčastnila, ale pokud by jí to například někdo zaplatil a ona si chtěla zvýšit sebevědomí a vzdělání, tak ano. E-mail nemá, žádný programovací jazyk neumí, počítač doma má, ale používají ho hlavně vnoučata, Windows na jejím počítači je 98. O počítači si myslí, že je to užitečný pán v dnešní době. Takže hodnocení je 5/10.

Potkal jsem i jeden postarší pár a ani ten neunikl řádnému výslechu. Pán (65) o počítačích neví takřka nic. O Internetu si myslí, že mezinárodně spojuje počítače. Na kurzy by nešel. Paní (60) slovo počítač říká jen jedno slovo – přístroj. Žádný z jejich přátel počítač nemá a kurzů by se nezúčastnila. Tento pár počítač ovládat neumí, prý se ho i bojí. PC má jen jejich vnuk. Hodnocení tohoto páru je 3/10.

Další tázaní lidé spadající do starší generace o počítačích také moc nevěděli. Měli o nich informace zhruba stejné jako důchodci, o kterých jsem psal, kromě prvního muže, jež počítač ovládá bravurně, umí Delphi a učí se Python!

Tento projekt se mi zalíbil a rozhodně budeme ještě v Rozhovorech na ulici pokračovat! Příště možná narazíme na seniory, kteří o PC budou vědět více, ale možná také méně!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007021703-co-vi-seniori-o-it/ ].