Pár zásad k vytvoření dobrého webu II.
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pár zásad k vytvoření dobrého webu II.Pár zásad k vytvoření dobrého webu II.

 

Pár zásad k vytvoření dobrého webu II.

Google       Google       21. 4. 2007       13 562×

Minulý článek byl napsán v bodech, nevidím tedy důvod, proč by to tak nemělo být i nyní.


  1. Dodržujte základní strukturu jazyka HTML. Definujte DOCTYPE, který informuje o verzi jazyka, ve kterém je stránka napsána. Hodně důležité je také kódování. Bez něj by uživatel při pohledu na vaše stránky viděl místo písmen s háčky a čárkami jen změť různých čtverečků a otazníků. Proto na něj nezapomínejte.
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
    <html>
      <head>
      <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
      <title></title>
      </head>
      <body>
    ...obsah webu...
      </body>
    </html>
  2. Tabulky používejte na tabulková data, ne na layout stránky. Tabulky byste měli používat například na srovnání produktů nebo informace o uživatelích. Když ovládáte kaskádové styly, není podle mě důvod, proč využívat tabulky na layout stránky.
  3. Obrázky informačního charakteru vkládejte pomocí (X)HTML a obrázky dekorační pomocí kaskádových stylů (CSS). Obrázky informačního charakteru jsou myšleny například grafy, bez kterých by stránka neměla pro návštěvníka žádný význam. Dekorační obrázky jsou například loga firem či tlačítka menu.
  4. Odkazy by měly být podtržené a pokud možno i barevně odlišené od normálního textu. To proto, aby uživatel poznal, na co může kliknout a na co zase ne. Je už takovým zvykem dávat odkazům tzv. hover efekt – odkaz po najetí myší změní barvu, sklon písma nebo cokoliv jiného.
  5. Použitelnost – uživatel by se měl na vašich stránkách umět rychle orientovat. Nejlepší zkouška použitelnosti je posadit k hotové stránce například vašeho příbuzného, sledovat, jak dlouho mu trvá najít potřebné informace, jak se na webu orientuje, a poté se ho zeptat, co by změnil.
  6. Přístupnost – snažte se myslet také na uživatele vlastnící textové prohlížeče. Oni neuvidí obrázky. Oni neuvidí CSS styly. Oni uvidí pouze text formátovaný pomocí HTML značek. S tím souvisí další častá chyba webmasterů. Hodně z nich používá samé DIVy a SPANy, a to i například pro nadpis. Pro nadpis existuje tag <h1><h6>. Kdybyste nadpisy psali pomocí <div>, tak by uživatel s textovým prohlížečem nepoznal, co je nadpis a co nadpis není. Proto používejte tag <div> pouze v nejnutnějších případech – například ke stavbě layoutů. Existuje mnoho tagů, o kterých polovina webmasterů nemá ani potuchy. Jsou jimi například tagy <pre>, <address>, <q> nebo <cite>.
  7. Dbejte na dostatečný kontrast textu a pozadí stránky. Nezapomeňte na to, že každý uživatel má jiný monitor, jinou grafickou kartu, to znamená i jiné nastavení barev, takže nemusí vidět barvy na vašich stránkách přesně tak, jak je vidíte vy.

  8. Závěrem bych chtěl dodat pouze to, že porušení těchto nepsaných „pravidel“ není trestné. Díky Bohu. Jinak by totiž polovina webmasterů seděla za mřížemi.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor studuje pátým rokem na Gymnáziu v Ledči nad Sázavou. Zajímá se o tvorbu webu a o dění ve světě IT. Baví ho sportovat a poslouchat hudbu.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý