× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Pár zásad k vytvoření dobrého webu II.

[ http://programujte.com/profil/3913-zdenek-hatak/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       21. 4. 2007       13 572×

Minulý článek byl napsán v bodech, nevidím tedy důvod, proč by to tak nemělo být i nyní.


  1. Dodržujte základní strukturu jazyka HTML. Definujte DOCTYPE, který informuje o verzi jazyka, ve kterém je stránka napsána. Hodně důležité je také kódování. Bez něj by uživatel při pohledu na vaše stránky viděl místo písmen s háčky a čárkami jen změť různých čtverečků a otazníků. Proto na něj nezapomínejte.
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
    <html>
      <head>
      <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
      <title></title>
      </head>
      <body>
    ...obsah webu...
      </body>
    </html>
  2. Tabulky používejte na tabulková data, ne na layout stránky. Tabulky byste měli používat například na srovnání produktů nebo informace o uživatelích. Když ovládáte kaskádové styly, není podle mě důvod, proč využívat tabulky na layout stránky.
  3. Obrázky informačního charakteru vkládejte pomocí (X)HTML a obrázky dekorační pomocí kaskádových stylů (CSS). Obrázky informačního charakteru jsou myšleny například grafy, bez kterých by stránka neměla pro návštěvníka žádný význam. Dekorační obrázky jsou například loga firem či tlačítka menu.
  4. Odkazy by měly být podtržené a pokud možno i barevně odlišené od normálního textu. To proto, aby uživatel poznal, na co může kliknout a na co zase ne. Je už takovým zvykem dávat odkazům tzv. hover efekt – odkaz po najetí myší změní barvu, sklon písma nebo cokoliv jiného.
  5. Použitelnost – uživatel by se měl na vašich stránkách umět rychle orientovat. Nejlepší zkouška použitelnosti je posadit k hotové stránce například vašeho příbuzného, sledovat, jak dlouho mu trvá najít potřebné informace, jak se na webu orientuje, a poté se ho zeptat, co by změnil.
  6. Přístupnost – snažte se myslet také na uživatele vlastnící textové prohlížeče. Oni neuvidí obrázky. Oni neuvidí CSS styly. Oni uvidí pouze text formátovaný pomocí HTML značek. S tím souvisí další častá chyba webmasterů. Hodně z nich používá samé DIVy a SPANy, a to i například pro nadpis. Pro nadpis existuje tag <h1><h6>. Kdybyste nadpisy psali pomocí <div>, tak by uživatel s textovým prohlížečem nepoznal, co je nadpis a co nadpis není. Proto používejte tag <div> pouze v nejnutnějších případech – například ke stavbě layoutů. Existuje mnoho tagů, o kterých polovina webmasterů nemá ani potuchy. Jsou jimi například tagy <pre>, <address>, <q> nebo <cite>.
  7. Dbejte na dostatečný kontrast textu a pozadí stránky. Nezapomeňte na to, že každý uživatel má jiný monitor, jinou grafickou kartu, to znamená i jiné nastavení barev, takže nemusí vidět barvy na vašich stránkách přesně tak, jak je vidíte vy.

  8. Závěrem bych chtěl dodat pouze to, že porušení těchto nepsaných „pravidel“ není trestné. Díky Bohu. Jinak by totiž polovina webmasterů seděla za mřížemi.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007031604-par-zasad-k-vytvoreni-dobreho-webu-ii/ ].