Oracle C++ Call Interface – 1. Vrhnime sa na ORACLE
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Oracle C++ Call Interface – 1. Vrhnime sa na ORACLEOracle C++ Call Interface – 1. Vrhnime sa na ORACLE

 

Oracle C++ Call Interface – 1. Vrhnime sa na ORACLE

Google       Google       9. 6. 2007       22 486×

Oracle je kombinácia písmen, ktorá vzbudzuje v ľuďoch, hlavne v začiatočníkoch, ohromný rešpekt. Človeku sa vybaví niečo strašne komplikované a gigantické, už len z toho dôvodu, že človek bežne nemá doma na desktope rozbehanú Oracle 9i. Tento seriál je určený začínajúcim C/C++ developerom, ktorí by radi zistili čo ponúka Oracle databáza.

Tento diel bude ľahkým úvodom do sveta ORACLE. Pokúsim sa striasť z vás strach a ukážem, že nič nieje tak strašne zložité, ako sa na prvý pohlaď zdá. Oracle je spoločnosť ako každá iná väčšia spoločnosť. Firma sa už mnoho rokov zaoberá databázami a patri medzi špičku v tejto oblasti. Ich produkty nepatria k tým najlacnejším. Ak si niekto mysli, že nemenovaná spoločnosť z Redmontu má pridrahé produkty, tak to nech sa pozrie na cenník tejto spoločnosti. Z Oracle databázami sa stretnete dnes v tých najvychytenejších odvetviach. Sú nasadene v bankách, v poisťovniach, nájdete ich u mobilných operátorov, proste všade tam, kde sa pracuje s ohromným množstvom dát. V dobe keď som sa programovaniu venoval skôr akademicky, bolo problematické sa z ORACLE DB stretnúť. Prvý kontakt nastal až v zamestnaní z Oracle 8i. Do tej doby bolo ORACLE pre mňa tabu. Od tohto obdobia uplynul už nejaký ten čas a množstvo vecí sa zmenilo. Taktiež sa zmenila aj politika týchto väčších firiem a začali vypúšťať rôzne EXPRESS edície svojich produktov. Oracle sa tiež inšpiroval, a tak uzrel svetlo sveta ORACLE 10g EXPRESS edition.

Ide o najnovší plnohodnotný ORACLE 10g Database Engine. Samozrejme, keďže je to EXPRESS, má určite obmedzenia. Tie z pohľadu funkcionality niesu tak strašne obmedzujúce. Databáza ma limit do 4 GB a je určená len pre jedno procesorové počítače. Tieto limity sú vzhľadom na naše potreby úplne zvládnuteľne. Predsa len sa chceme z touto databázou oboznámiť, a nie ju nasadzovať u zákazníka. Tuto databázu je možne rozbehať ako na Windowsoch tak na Linuxoch. Databáza ako celok je tvorená tak, aby jej inštalácia bola čo najjednoduchšia, aby hneď po inštalácii a minimálnej konfigurácii bola pripravená na použitie. Ale dosť bolo kecov, predsa ma ísť o seriál, nie o reklamný článok. Vrhnime sa teda na Oracle. Všetko čo na začiatok potrebujeme je inštalačný súbor, ktorý si stiahneme na stránke ORACLE. Pripravte sa na pomerne masívny download okolo 150 – 260 MB. Na to, aby ste mohli súbor stiahnuť, budete si musieť vytvoriť account na oracle.com. Ak si chcete ušetriť čas, môžete použiť nasledujúci account:

login: occi@programujte.com
pass: programujte

Inštalácia – Windows

Inštalácia na Windowsoch nieje obtiažna a po pár kliknutiach je po nej. Kliknutím na Oraclexe.exe sa spusti klasicky inštalátor. Samotný inštalátor ani nevyžaduje žiadne extra nastavenia. Všetky súbory sa po inštalácii budú nachádzať v c:\oraclexe. Jedine čo stoji za reč a čo sa tu dá vyplniť je heslo pre SYSTEM užívateľa. Nastavte si také, aké vám vyhovuje.


Čo stoji za reč je to, že ORACLE XE sa vo Windowsoch tvári ako service. Je automaticky spúšťaná pri štarte počítača. Ak nepotrebujete teda pracovať s ňou dennodenne, doporučujem ju vypnúť a spúšťať len v prípade potreby. Ušetrite si tým pamäť.

Inštalácia – Linux

Tu je podstatne väčšia rozmanitosť inštalácie, ako to je u Windows. Oracle poskytuje tie najdôležitejšie baličky, ktoré by nemalo byt problém nainštalovať na rôzne distribúcie. Stačí si príslušný balík stiahnuť a nainštalovať. Ako inštalovať konkrétny typ baličku by mala byť samozrejmosť, ale preventívne uvediem ako na to.

RPM : rpm -i oracle-xe*.rpm
DPK : dpkg install oracle-xe*.deb

Okrem stiahnutia RPM a DEB balíčkov existuje ďalšia možnosť. Tejto možnosti sa ujmu asi najskôr užívatelia Debianu a Ubuntu. Totižto ORACLE ponúka k dispozícii APT repositories. Stačí vám teda do /etc/apt/sources.list vložiť nasledujúce riadky:

deb http://oss.oracle.com/debian/ unstable main non-free
deb-src http://oss.oracle.com/debian/ unstable main

Následne zrealizujeme update a inštaláciu.

apt-get update 
apt-get install oracle-xe

Proces inštalácie sa postará aj o potrebne závislosti ako libaio knižnicu. Jedno doleziete upozornenie z vlastnej skúsenosti. Ak chcete rozbehať ORACLE XE na Linuxoch, pripravte si aspoň 1 GB swap priestoru. Uvádzam to len preto aby ste neboli rozčarovaný z toho, prečo to nejde nainštalovať. Po inštalácii je potrebne zrealizovať ešte jeden krok k úspechu – konfiguráciu. Tu stačí spustiť jednoduchý konfiguračný skript:

/etc/init.d/oracle-xe configure

Ten sa vás bude pýtať, na akom porte má bežať web rozhranie. Doporučujem ponechať predvolené. Okrem tejto otázky sa vás opýta na heslo pre užívateľa SYSTEM. Poslednou otázkou, na ktorú budete odpovedať je, či sa má ORACLE XE pľušťať po štarte systému. Ja osobne som v tomto prípade dal možnosť NO. Je to z dôvodu, že nie stále používam ORACLE a zbytočne by sa mi uhniezdil hneď po štarte v pamäti. Predsa len ORACLE XE ako každá iná DB je riadny žráč výkonu. Ak teda sa rozhodnete pre NO možnosť ako ja, tak databázu následne budete spúšťať pod root kontom pomocou:

/etc/init.d/oracle-xe restart

Nakoniec bude treba vykonať ešte jednu vec. Teda aspoň ja som to musel zrealizovať, neviem ako je to pri iných distribúciach, spôsoboch inštalácie. Do .bashrc súboru som musel pridať exporty pre ORACLE_HOME, doplniť ORACLE_HOME/bin do PATH a ORACLE_HOME/lib do LD_LIBRARY_PATH. Čiže nakoniec súboru ~/.bashrc by sa mal vložiť nasledujúci text:

export ORACLE_HOME=/usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:$ORACLE_HOME/lib
export PATH=$PATH:$ORACLE_HOME/bin

Je možne, že cesta k ORACLE_HOME bude na vašom systéme iná. Cestu získate aj tak, že si dáte vyhľadať súbor sqlplus:

find / -name “sqlplus”

Web rozhranie

Najprv skúška správnosti. Súčasťou ORACLE XE je aj celkom prijemne web rozhranie. Skúste si teda hodiť do prehliadača link http://127.0.0.1:8080/apex. Mal by sa vám ukázať prihlasovací formulár.


Ak sa zobrazil, pravdepodobne je všetko v poriadku. Skúste sa teda prihlásiť pod menom SYSTEM a heslo použite to, aké ste si nastavili pri konfigurácii. Dúfam, že ste ho za ten čas nezabudli. SYSTEM je takzvaný super-užívateľské konto. Myslím, že to čo nasleduje po prihlásení nejako zvlášť netreba rozpisovať. Po cca 10 až 15 kliknutiach sa človek zorientuje, že kde čo je. Ak ste zaťažený na konzolu, je možne použiť sqlplus, alebo keď mate nejakú svoju obľúbenú aplikáciu ako TOAD, TORA, SQL Navigátor atď.

Čo má tento seriál spoločné z C++?

Momentálne sa to môže zdať, že som si pomýlil tému, a že tento seriál sem vôbec nepatri. Sľubujem vám, že tento seriál sem úplne zapadá. ORACLE je technológiami úplne prešpikovaný a venovať sa ORACLE, ako celku, je nekonečný príbeh. Preto tento seriál bude zameraný na C++ vývojárov a pre nás Céčkarov zaujímavú technológiu Oracle C++ Call Interface (OCCI). Pomocou OCCI si z našou ORACLE XE pokecáme. Ukážeme si, ako pomocou OCCI vykonávať jednoduché SQL dotazy, ako fetchovat dáta. Dúfam, že ste sa cez tento diel ako tak prehrýzli. Zatiaľ sa môžete oboznamovať z ORACLE XE, ako vytvoriť tabuľku, ako napísať SELECT, ako funguje join tabuliek, čo sú to procedúry a funkcie. Nieje to nič strašné a keď ste si už okukali MySQL, MSDB alebo inú SQL databázu, tak vám to príde všetko náramne podobné.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý