× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Patenty: Microsoft vs. Open Source

[ http://programujte.com/profil/2843-lukas-chadraba/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 5. 2007       10 956×

Patenty, Microsoft a Open Source se nemají rádi. Microsoft tvrdí, že jsou ohroženy jeho patenty. Linus Torvalds reaguje.

Spor o patenty je již dlouholetou záležitostí, ale v posledních měsících se značně vyostřil. Microsoft v polovině května oznámil, že je porušováno 235 jeho patentů. Odmítá ovšem přesně předložit jejich seznam k nestrannému porovnání.

Podle MS porušuje jádro Linuxu 42 patentů Microsoftu, zatímco jeho uživatelské rozhraní a jiné části zasahují do dalších 65 patentů. OpenOffice.org je obviněný ze zásahu do 45 patentů, 83 dalších porušení patentů Microsoftu se vyskytuje v dalších open source programech.

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer řekl pro magazín Fortune, že by se mělo dodržovat duševní vlastnictví a dodržovat pravidla soutěže.

Linus Torvalds reagoval tím, že odmítá přiznat jakákoliv pochybení ze strany otevřeného softwaru, dokud MS nezveřejní seznam porušených patentů. Torvalds také dodává, že kdyby MS zveřejnil svůj software k veřejnému zkoumání, měl by sám problémy s patenty.

Od MS by bylo nelogické je žalovat, když za světem Open Source stojí obří giganty typu IBM, Dell, Sun Microsystems, HP, Motorola či Oracle. Mohl by tím více ztratit než získat.

Open Source má obří nevýhodu v tom, že si takřka nemůže zaregistrovat svoje patenty z důvodu neustálé otevřenosti, hlavně díky GPL.

Zdroj: http://www.informationweek.com/, www.lupa.cz

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007051701-patenty-microsoft-vs-open-source/ ].