× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Alternativní 3D holografický obraz od nVidie

[ http://programujte.com/profil/7066-martin-zikmund/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 6. 2007       45 103×

Nedávno jsme vydali recenzi na 3D brýle od firmy eDimensional, teď přicházím s alternativním a levnějším, i když ne zas tak úplně kvalitním, řešením pro majitele grafických karet nVidia.

Tak kdo z vás si již koupil 3D brýle od eDimensional? Pokud jste majiteli grafické karty od nVidie a systému Win 95/98/2000/NT/XP (nastavení u Visty ještě neexistuje), mám pro vás jiné řešení, které také potěší vaše hráčské srdce (i když teď ne tolik jako ED-Glasses).

Tak tedy jak na to? Nejdříve si ukážeme co potřebujete:

  • 3D brýle (red/blue)
  • Driver od nVidie

3D brýle

Je mnoho druhů 3D brýlí s různými barvami sklíček, ale nejčastěji se setkáváme s RED/BLUE kombinací. 3D brýle si můžete zakoupit za pouhých 37 Kč v internetovém obchodě Alfa Computer. Vypadají pěkně, ne?

Kupujte přesně na následující adrese: Alfa Computer – přímý odkaz na 3D brýle [ http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106120&Search=3d+bryle&SearchType=1&SearchSubmit=1 ]

Není to jediná možnost, jak se k nim probojovat, lze si je třeba vyrobit pomocí papíru a jedné modré a druhé červené fólie. Funkčnost otestujte na následujícím obrázku (zvětšete si náhled).

Driver pro grafickou kartu

Na stránkách nVidie jsou ke stažení přídavné drivery pro grafické karty. Mez nimi je také nVidia 3D Stereo Driver [ http://www.nvidia.com/object/3dstereo_23.11.html ], který nás bude zajímat. Na této stránce klikněte na Primary Download Site a stáhněte si driver (nezapomeňte zatrhnout Accept v okně, které se objeví, pro započetí stahování). Nainstalujte podle pokynů.

Nastavení

Stiskněte prvé tlačítko na ploše, pak Vlastnosti. V otevřeném okně na záložku Nastavení, pak dole na Upřesnit. V následujícím okně vyberte záložku, kterou označuje jméno vaší grafické karty (např. GeForce 8800 GTX) a pak vlevo v takovém „přístavku“ okna (pokud není vidět, otevírá se zelenou šipkou vlevo uprostřed okénka) vyberte Stereo Properties. Vpravo se ukážou nastavení 3D. Nejprve zatrhněte volbu Enabled by Hot Key.

Dole v Stereo Type nastavte místo toho, co je tam defaultně (DDC VGA glasses (IO Display)), Anaglyph (Red/Blue Glasses). Pak se ještě podívejte do „přístavku“ okna a vyberte Advanced Stereo Properties, tam nastavte klávesové zkratky pro spuštění 3D při hře, zvětšení odstupu stereo obrázků a naopak. Na to nezapomeňte, bude se vám to hodit. Teď se znovu vraťte do přístavku a stiskněte Stereo Setup & Test. Nastavte velikost vašeho monitoru, barevnou hloubku a rozlišení. Potvrďte tlačítkem Použít a vypněte všechna okna. Spusťte vaši oblíbenou 3D hru a zmáčkněte klávesovou zkratku pro spuštění 3D (před chvílí jsme ji nastavovali).

Doporučuji zapnout 3D v samotné hře, protože v menu někdy zlobí. Pomocí klávesových zkratek pro změnu odstupu nastavte to nejlepší zobrazení 3D, které vám vyhovuje. Platí, že čím větší odstup zvládnete, tím lepší hraní.

Pokud jste dosáhli konce tohoto návodu, doufám, že vám 3D stereo bude dobře fungovat. Pokud budete mít nějaké dotazy, napište dolů komentář.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007052601-alternativni-3d-holograficky-obraz-od-nvidie/ ].