× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

PHP: má to vlastně cenu?

[ http://programujte.com/profil/2592-jan-skrasek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 5. 2007       28 608×

Pojďme se podívat na jazyk PHP z trochu většího odstupu a pokud možno s trochu profesionálním nadhledem. A suďme, suďme a suďme.

PHP je jazyk poměrně mladý, ale není to žádný nováček. Píše se rok 1994 a Rasmus Lerdorf vytváří ve svém volném čase jednoduchý program (naprogramovaný v Perlu), který by splňoval jeho trochu nadstandardní požadavky, jako je evidování přístupu k jeho stránkám. Tento program si následně oblíbí mnoho lidí a začíná jeho rozšiřování. Rasmus vyhovuje požadavkům uživatelů a uvolňuje jej pod názvem Personal Home Page Tools.

Přeskočme nyní vývoj a zastavme se na nynější situaci. Na trhu máme (téměř) objektový jazyk PHP 5, jeho oficiálně stále dostupnou variantu PHP 4. PHP 5 je zpětně nekompatibilní! Máme nové jádro a tým urputně pracujících vývojářů. A co se tedy dnes dozvíme? Rád bych se pozastavil nad vadami na kráse, které dobrou myšlenku PHP tak trochu podkopávají.

Začínal jsem se PHP učit asi tak před čtyřmi roky, a to na popud svého kamaráda. Ten již vlastnil knížku PHP od Jiřího Koska. Nedalo mi to a také jsem ji zakoupil. Knížka byla krapet starší a věnovala se PHP 3, zatímco už bylo na scéně PHP 4. Ale já jsem z ní byl (tedy spíše z PHP) unesen. Takové jednoduché. Zvyklý z Delphi bylo pro mne PHP opravdu primitivní, a tak jsem do něj rychle zapadal. Jak šel čas, začal jsem zjišťovat, že onen 130stránkový referenční přehled funkcí mi jaksi nestačí a bylo třeba hledat další informace. A tak na řadu přišel Internet a samotná dokumentace na PHP.net.

Mé zklamání přišlo trošku později. Až s odstupem času zjišťuji, že bych se bez dokumentace již vůbec neobešel. A proč? Pojďme si to v bodech shrnout:

  • silně nelogické pojmenování funkcí
  • rozdílné pořadí parametrů v x funkcích
  • nové knihovny (např. mysqli apod.) jsou zpětně nekompatibilní

Zdá se vám to málo? Ano, tři body, ale přitom shrnují veškerou práci programátora. Bylo by fér své tvrzení obhájit, pojďme se tedy podívat na jednotlivé příklady.

Špatné funkce

Fukce str_replace je definována takto:

mixed str_replace ( mixed $search, mixed $replace, mixed $subject [, int &$count] )

Jak vidíte, první parametr je hledaný řetězec, druhý je to, čím budeme nahrazovat a třetí je samostatný obsah, kde budeme nahrazovat. Když pominu, že osobně bych třetí parametr dal jako první, máme tu závažnější problém, a to funkci strpos.

int strpos ( string $haystack, mixed $needle [, int $offset] )

Jak teď tak koukám, nejsou zde proměnné zrovna dobře pojmenované, ale to není ten problém. Vadí to, že tato funkce má na rozdíl od funkce str_replace parametry naopak. Nejdřív obsah, ve kterém budeme hledat, a potom hledaný řetězec.

Možná už začínáte chápat, co chci naznačit, a to, že ve funkcích je prostě pěkný nepořádek. Dále by mě také zajímalo, proč některé funkce pro práci s řetězci mají v názvu podtržítko a jiné ne? Možná pro okrasu, ale nechme to radši být.

A co databáze?

Poučen Radkem Hulánem přejdu k druhému příkladu absurdnosti. PHP obsahuje knihovnu pro práci s SQLite. Zrada ale přijde, když zjistíte, že ona knihovna podporuje SQLite pouze do verze 2.0. Pokud chcete využívat SQLite 3.0, musíte použivát knihovny PDO, které jsou velmi odlišné! Plno zábavy při přepisování celé aplikace pro PDO knihovnu. Obdobné problémy nalezneme při přechodu z mysql na mysqli.

Do třetice: Bug nebo pomůcka pro programátory?

Nedávno jsem potřeboval (potřeboval?, tedy spíš chtěl – naštěstí) přepsat část aplikace využívající DBA (mini databáze na disku), aby používala soubory XML. Můžu s čistým srdcem říci, že jsem od toho rychle upustil. A s radostí.

PHP 5 obsahuje několik knihoven pro práci s XML. Některé opravdu rozsáhlé, některé maličké. Já chtěl použít SipmleXML [ http://cz.php.net/manual/en/ref.simplexml.php ] funkce, které by měly postačovat.

Nakonec jsem to vzdal, když jsem narazil na tento bug:

<?php
$xml = simplexml_load_string("<root></root>");
foreach($xml->b as $dummy);
echo $xml->asXML();
?>

Co myslíte, že mini program vrátí na výstup? Já bych předpokládal, že toto:

<?xml version="1.0"?>
<root></root>

Bohužel, vrací toto:

<?xml version="1.0"?>
<root><b/></root>

Ano, pouhé procházení (iterace) způsobuje přidání prázdného tagu do stromu XML. Nečekali jste to? Ono mnoho uživatelů taky ne. Ale jak píší vývojáři, je to zamýšlené chování :-D. Zájemce odkazuji do bug listu [ http://bugs.php.net/bug.php?id=39164 ].

Závěrem

Co říci závěrem. Stále ještě milujete PHP? Já přes to všechno ano. Ale proč, o tom zase někdy příště. Řešení z krize ven totiž existuje! Někdy příště na shledanou.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007052901-php-ma-to-vlastne-cenu/ ].