× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

eyeOS - webový operační systém

[ http://programujte.com/profil/288-martin-starman/ ]Google [ :4:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/2327-tomas-barton/ ]Google [ ?rel=author ]       2. 12. 2007       26 270×

„Prozkoumejte budoucnost Internetu již dnes!“ to se píše na českém webu o eyeOS. EyeOS je webový operační systém, který sice neumí to co dnešní desktopové operační systémy, ale v některých funkcích jim může konkurovat už dnes. Jediné co potřebujete je mít internetový prohlížeč a připojení k internetu. EyeOS není vázán k žádnému počítači, proto máte svá data vždy k dispozici odkudkoliv a z jakéhokoliv počítače.

Úvod

Vznik eyeOS

Myšlenka vytvořit webový operační systém pochází ze Španělska. EyeOS vznikl z iniciativy tří kamarádů, kteří si jednoho dne položili otázku, proč by měli mít svá data uložená na PC, které je většinou nepřenosné, když své složky a data v nich obsažená často potřebují v okamžiku, kdy ke svému počítači nemají přístup? A tak se rozhodli vytvořit operační systém, který by s uživatelem komunikoval prostřednictvím internetového prohlížeče. Při tomto stylu komunikace by zároveň nezáleželo jaký operační systém má PC, ze kterého k Internetu, potažmo ke svému webovému operačnímu systému, přistupujete. Za nějaký čas tak vznikl eyeOS, unikátní projekt svého druhu.

Tento text je citací z českých stránek eyeOS. Celý text si můžete přečíst na této stránce [ http://www.eyeos.cz/examples/jak-eyeos-vlastne-vznikl.html ].

Budoucnost

Někteří lidé si myslí, že v budoucnu nahradí webové operační systémy ty desktopové.

Jestli se tak stane se ukáže až postupem času. Jiní si myslí, že již dnešní internet je v takovém stádiu, že je možné na něm provozovat aplikace, které známe z desktopu. Například pomocí technologií Ajax, Silverlight a dalších.

Fakta

Výhodou těchto operačních systémů je jejich nezávislost na konkrétním počítači. Tento systém běží na serveru a vy se k němu pouze připojíte pomocí webového prohlížeče. Další výhodou je, že můžete mít svá data k dispozici kdekoliv, kde je možné se připojit k internetu.

Samozřejmě tento koncept má i své nevýhody. Jednou z nich je rychlost. Ta zatím ani z daleka nekonkuruje rychlosti desktopových systémů. Další nevýhodou je v dnešní době naprostý nedostatek programů. To je způsobeno minimální rozšířeností tohoto konceptu a také tím, že některé složitější aplikace nelze naprogramovat pomocí dnešních technologií. A nakonec vidím taky problém v tom, že pokud nejsem připojen k internetu, ke svým datům se nedostanu.

eyeOS

Seznámení

Jak jsem již psal v prvních odstavcích tohoto článku, existuje více webových systémů. Já jsem si vybral eyeOS, který mě uchvátil na první pohled. Na oficiální stránky se dostanete přes adresy eyeos.com [ http://eyeos.com/ ], eyeos.org [ http://eyeos.org/ ] nebo eyeos.net [ http://eyeos.net/ ]. K přihlášení do systému se dostanete přes stránku eyeos.info [ http://eyeos.info/ ]. Podporován je i český jazyk – počeštěné je opravdu vše. A pokud používáte Operu, také nebudete mít žádný problém. EyeOS lze používat i v prohlížečích jako FF nebo Opera. Opera není totiž většinou konkurenčních systémů podporována nebo je pro ni udělána speciální, okleštěná verze. Pokud se nechcete registrovat, protože zatím nejste přesvědčeni nebo ho chcete pouze vyzkoušet, podívejte se na funkční demo [ http://demo.eyeos.org/ ]. Udaje nechte vyplněné tak jak jsou a přihlaste se. Jste-li již rozhodnuti používat eyeOS na svém desktopu, stáhněte si instalační balíčky [ http://eyeos.com/downloads ], nainstalujte a můžete začít. Doporučuji si nejdříve přečíst uživatelský manuál, který najdete na stejné stránce, jako instalační balíčky.

Český eyeOS

Pokud z nějakého důvodu nechcete používat anglickou verzi (s podporou češtiny), můžete přejít na český web eyeos.cz [ http://eyeos.cz/ ]. Po zaregistrování a přihlášení dostanete 100MB volného místa a můžete začít pracovat. Česká verze je lepší pro ty, kteří potřebují českou podporu. Na českých stránkách máte k dispozici faq [ http://www.eyeos.cz/examples/index.php ] a forum [ http://www.eyeos.cz/forum.html ].

Co umí?

Po příhlášení [ http://eyeos.info/ ] se dostaneme na plochu, kterou známe již z desktopových verzí. Dole je lišta aplikací, nahoře základní menu (s hodinami i datem) a na ploše tři ikonky. Koš, domácí adresář a dostupný software. Ikonky lze po ploše přesouvat dle libosti. Samozřejmě není problém otevřít si více programů a přesouvat se mezi němi.

Systém nabízí tento software: eyeFiles, Word processor (eyeDocs), Mail Client (eyeMail), Calendar (eyeCalendar), Contacts (eyeContacts), Bulletin Board (eyeBoard), FTP Client (eyeFTP), Navigator (eyeNav), RSS Feed Reader (eyeRSS), Calculator, Quick Notes (eyeNotes), Chess Game (eyeChess) a Process Manager (eyeprocess).

eyeFiles

Jak již název napovídá, jedná se o správce souborů. S jeho pomocí můžete vytvářet, přejmenovávat, nahrávat, mazat, kopírovat a procházet složky či soubory. Možná se ptáte, s jakými soubory můžete pracovat – se všemi soubory, které máte. Stačí je pouze nahrát a od té doby je budete mít vždy k dispozici. Ze začátku si budete muset nejdřív zvyknout na ovládání, protože zde nelze stisknout pravé tlačítko myši. Mě ale netrvalo příliš dlouho a na ovládání jsem si zvykl.

eyeDocs

EyeDocs plní funkci textového editoru. Možností nabízí dost. Velikost písma, barva písma, styl písma, zarovnání, odrážky, tabulky, obrázky a své dílo si můžete vytisknout nebo uložit.

eyeMail

E-mailový klient. Po nastavení všech protokolů vám bude stahovat veškerou poštu. Můžete používat i více e-mailových účtů. S tímto klientem jsem měl trochu problémy. Poštu přijímal v nečitelném stavu a při pokusu o čtení e-mailu hlásil jakousi chybu. Na eyeMail je ještě potřeba trochu zapracovat.

eyeCalendar

Klasický kalendář, do kterého si ukládáte připomínky. Rozdělujete si je nejen na dny ale i na hodiny. Je to užitečný pomocník, do kterého si můžete uložit opravdu všechno a zaslouží si pochvalu.

eyeContacs

Zápisník pro vaše kontakty, ke kterým si můžete uložit veškeré informace. Kontakty lze i importovat ze souboru vCard.

eyeFTP

FTP klient. Můžu k němu dodat jen to, že se mi nepodařilo připojit se ke svému FTP účtu. Nemám ho tedy odzkoušený, ale nabízí základní funkce: například stáhnutí souboru, upload souboru, mazání, přejmenování, vytváření složek, resfresh a další. Platí totéž co pro eyeFiles – ze začátku si musíte zvyknout na ovládání.

eyeNav

EyeNavigator je velice jednoduchý internetový prohlížeč. Jediné co v něm uvidíte je prohlížená stránka a adresní lišta. Chybí tu tlačítka třeba pro ukončen načítání stránky, refresh, jít domů atd. Na druhou stranu stránky načítal celkem svižně a ve většině případů dobře.

eyeProcess

Správce úloh pro eyeOS. Po spuštění uvidíte seznam právě běžících procesů s jejich ID a uživatelem, který je spustil. Samozřejmě nechybí možnost proces ukončit.

Ostatní

Nakonec ještě pár programů, které nepotřebují nějaký větší komentář. Například eyeRSS. Jednoduchá RSS čtečka. Dále eyeNotes, což je odlehčená verze eyeDocs pouze na psaní textů, eyeChess jsou šachy, eyeBoard slouží spíše jako chat. Píšete si s ostatními uživateli eyeOS.

Závěr

EyeOS je určitě zajímavý počin, který si zaslouží pozornost. Celý systém na mě udělal kladný dojem. Vše je dostatečně rychlé i při spuštění více programů. Samozřejmě si na tomto systému nezahrajete žádné nové hry nebo nespustíte grafické nástroje, ale pro úředníky, asistentky by mohl být dostačující. Systém je rychlý a stabilní (vyzkoušen v IE 6, Firefox a Opera). Jak jsem již nakousl v úvodu, někteří lidé vidí ve webových aplikacích budoucnost. Jestli se tak stane, uvidíme až za nějakou dobu. Vše by se mohlo urychlit, pokud by se této myšlenky chopila nějaká větší firma. Jaký máte názor vy? Pokud jste se ještě nerozhodli, snad vám pomůže toto video [ http://www.eyeos.cz/newsflash/eyeos-v-akci-5.html ], kde je vidět eyeOS v akci.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007110700-eyeos-webovy-operacni-system/ ].