× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Svobodný pohyb mezi virtuálními světy?

[ http://programujte.com/profil/10455-libor-nekula/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       20. 11. 2007       13 331×

Přáním všech hráčů je spojení jednotlivých uzavřených oblastí virtuálního světa tak, aby mohl vzniknout 3D Internet.

Dnešní virtuální světy jsou něco jako oplocené zahrady, jejich trojrozměrný prostor je oddělen velice podobným způsobem, jakým si v 90. letech AOL, Compuserve a ostatní rozdělili „2D“ Internet. V současnosti ale skupina více než dvaceti společností, včetně IBM, Linden Lab, Multiverse a Fortrerra Systems zahájila rozhovory o propojení dnešních virtuálních světů. Tím pádem by se podařilo vytvořit 3D Internet ustanovením souboru běžných standardů. Ačkoli je zde stále mnoho otázek o tom, jakou podobu by tento 3D Internet mohl mít, hlavním cílem bude umožnit uživatelům přesun z jednoho světa do jiného tak snadno, jak se dnes lidé pohybují mezi jednotlivými webovými stránkami.

Pokud chce dnes někdo představit svůj elektronický obchod, musí jej vytvořit pro každý virtuální svět zvlášť.

„Vidíme v tomto další logický krok v růstu Internetu jako celku,“ řekl Michael Rowe, manažer projektu 3D Internet u IBM. Rowe též prohlašuje, že dnešní situace „oplocených zahrad“ brání rozvoji Internetu tím, že činí mimořádně obtížné nabízet virtuální zboží a služby na více než jednom místě. Například uvedl, že někdo, kdo chce vytvořit virtuální výklad pro svůj obchod v několika virtuálních světech, musí dnes navrhnout a sestavit obchod, odděleně pro každý z nich, za použití velmi odlišných postupů. Standardy pro 3D Internet naopak umožní obchodníkovi poskytovat odkazy, které budou moci lidé použít pro vstup do obchodu z kteréhokoli virtuálního světa, podobně jako dnes mohou lidé používat domény, např. vltava.cz, aby odkázali na svůj oblíbený elektronický obchod.

Aby byl virtuální zážitek co nejvíce obohacující, musí vývojáři najít způsob, jak jednotně vykreslovat objekty, včetně avatarů (viz sloupek vpravo). Ty lidé používají pro vlastní reprezentaci. Avataři představují je samotné ve virtuálním světě a napříč virtuálními světy. Například, pokud si někdo sestavil auto ve Virtual Pimp My Ride od MTV, může ho chtít přenést do Second Life od společnosti Linden Lab, aby ho předvedl zde předvedl ostatním. Proto, aby auto zůstalo stejné v obou světech, základní naprogramování musí dávat smysl v obou systémech. Osvojení standardů 3D Internetu, jak říká Rowe, umožní vývojářům vyřešit tento typ problémů a otevřít hranice jeden druhému.

Jenže potíže se netýkají pouze virtuálních aut a nákupních center. Jaron Lanier, odborník v mnoha oblastech vědy, člen Centra pro podnikání a Technologie na Kalifornské univerzitě, který je též průkopníkem virtuální reality, tvrdí, že vynález 3D Internetu je důležitý pro lidskost. „Lidské vědomí bylo určeno pro fungování v trojrozměrném světě a naše výpočty by časem měly mít 3D rozhraní, aby se co nejvíce přiblížily způsobu, jakým je vnímá lidský mozek tak, jak se vyvinul. Lidé budou potřebovat nalézt způsob, jakým zkombinovat trojrozměrné vnímání prostoru s vysokou konektivitou 2D Internetu,“ řekl Lanier.

Zdroj: http://www.technologyreview.com/Infotech/19629/

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007111900-svobodny-pohyb-mezi-virtualnimi-svety/ ].