× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Crysis: Velká listopadová revoluce!

[ http://programujte.com/profil/6567-petr-hartl/ ]Google [ :2:?rel=author ], [ http://programujte.com/profil/6670-vaclav-hojac/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 12. 2007       22 214×

Již to jsou téměř čtyři roky od doby, kdy německé vývojářské studio Crytek vydalo vynikající hru Far Cry, která se dodnes drží na špici herního světa. Nyní Crytek dokončilo další hru, která je ještě lepší! Počítačové hry jsou opět o kus dál! Next-gen přichází! Adiós konzole!

Snad pro každého člověka, který byť i jen omylem zabrousil do světa her, ví, že hra Far Cry, kterou má na svědomí německé vývojářské studio Crytek a kterou distribuoval Ubisoft, je považována za jednu z nejlepších her, které jsme kdy mohli hrát na našich počítačích. Na svou dobu (rok vydání 2004) má velmi kvalitní grafiku, která je i dnes oříškem pro některé počítače, hratelnost je úžasná a její příběh je velmi poutavý, napínavý, plný spousty překvapení a chytlavé atmosféry. Prosím fanfáry, přichází hra volně navazující na Far Cry! Jmenuje se Crysis!

„Vo co go?“

Vše se odehrává v roce 2019, kdy na Zemi dopadá obří asteroid. Světové velmoci vyrážejí do boje! Severní Korea na místo dopadu vysílá své vojsko, které oblast okamžitě zajistí za účelem získat veškeré poznatky, informace, důkazy atp. Na to reaguje další světová mocnost, překvapivě USA. Ta na místo posílá speciální tým Delta Force, který má zmonitorovat situaci a podat hlášení Pentagonu. Logicky z toho vyplývá, že si své síly budete měřit proti rivalům z Asie. Je to zajímavé, ale takových her už existuje… Nicméně aby toho nebylo málo, znenadání se asteroid otevírá a ven se dostává několik kilometrů velká mimozemská loď! Ostrov bezprostředně po této události v rychlosti zamrzá a emzáci přichází do vedení! USA a KLDR uzavírají spojenectví a začíná boj s mimozemskou civilizací! Pořád vám to připadá nudné?

Shrnutí

První část hry se odehrává za tropického počasí, ve kterém bojujete za USA proti silám KLDR a v druhé části hrajete na tropickém ostrově, který je ale pokrytý ledem a po boku Korejců si to budete pěkně rozdávat proti mimozemské civilizaci, která se začala montovat na naši planetu! Která část vám připadá zajímavější?

Proč se Crysis nejmenuje Far Cry 2, když je v podstatě jeho pokračováním?
Věc se má tak, že práva na hru Far Cry vlastní studio Ubisoft, které již samo za sebe vyvíjí hru Far Cry 2. Němečtí vývojáři z Cryteku logicky nemohou svou hru pojmenovat Far Cry 2, a proto vyvíjí vlastní hru, se svým vlastním nápadem a zpracováním. Dle jejich prohlášení – „Crysis je samostatná hra“ a jakákoli podobnost s Far Cry je čistě náhodná.

A teď o hře jako takové

Grafika & ozvučení

Grafické zpracování hry patří mezi ta největší lákadla, kvůli kterým by hráči do Crysis měli investovat. Hra běží na vlastním enginu, který se Cryteku opravdu vydařil. Pohyby postav i objektů jsou úžasně realistické, prostředí propracované a krásně zničitelné. Stačí do ruky vzít kulomet, podívat se směrem k pralesu a zmáčknout spoušť. Palmy rázem začnou padat k zemi. Dovolte mi vám říct jednu vlastní příhodu. Utíkám k džípu. V zádech mám asi deset protivníků, kteří po mně střílí hlava nehlava. Chystám se nasednout do vozidla a ejhle, najednou na džípu leží palma. Auto je o půl metru nižší, jeho posádka mrtvá, vozidlo „trochu pomačkané“ a já se nestačím divit. V kolika hrách můžete prožít takový realistický zážitek? Tento engine byl Crytekem pojmenován jako CryENGINE 2. Je jeden z prvních, který plně využívá možností DirectX 10, což pro náruživé hráče může být dalším důvodem pro koupi (pokud to ještě neudělali) Windows Vista. V případě, že si hru budete chtít opravdu užít, budete muset investovat. Pro hru na vysoké detaily se bez pořádného hardwaru neobejdete. Doporučené požadavky hry Crysis jsou: Dual-core CPU (Athlon X2 / Pentium D / Core 2 Duo), 2 a více GB RAM, grafika Nvidia 7800GTX/ATI X1800XT (SM 3.0) a lepší, na harddisku budete potřebovat alespoň 6 GB volného místa, pro lepší detaily Widnows Vista spolu s DX10 a pro multiplayer připojení k Inernetu alespoň 512/128. Řekněte sami, splňujete? Pokud ne a i přesto budete mít zájem si hru zahrát na pořádné detaily, nebudete mít jinou možnost, než investovat do nových součástek vašeho počítače. Vývojáři (a nejen oni) vám však slibují, že to opravdu stojí za to.

Ozvučení dokresluje celkovou atmosféru této skvělé hry. Zvuky při prolézání džunglí, jízdě auta a střelbě nebo také řev nepřátel jsou velice kvalitní a věrohodné. Hlas, který zní při volbě funkcí nanosuitu, se nám také velice líbil. Jakýkoliv fyzický kontakt ve hře vyvolá jedinečný zvuk kontrolovaný různými parametry, jako je typ materiálu, typ objektu, množství a rychlost. Což je samo o sobě dost velký důkaz, že ozvučení je neméně vydařené jako grafika a to je co říct.

Příběh – to je to, oč tu běží

Příběh Crysis jsem již nastínil na začátku článku, nyní si o něm pojďme popovídat více, hezky popořadě. V roce 2019 na Zemi dopadá obří asteroid. Místo kam spadne, ostrov ležící uprostřed Pacifiku, ihned uzavírá vláda KLDR, aby veškeré zisky padly její vládě. To se nelíbí USA, v roce 2020 na místo posílá speciální tým Delta Force, který má problém vyřešit. Okouknout situaci, nastolit pořádek a řád. Takový pořádek a řád, který se hodí Američanům.

Vy jste operátorem jednotky Delta Force. Vaše jméno je Jacke Dunn. Byl jste vybrán jako jeden z členů jednotky, která je určená pro operaci u asteroidu.

Hra začíná nočním výsadkem, kdy se jednotka Delata Force snáší na ostrov. Doba šla rychle dál a v roce 2020 už má každý voják armády USA místo běžné uniformy technologiemi narvaný speciální oblek, tzv. nanosuit, o kterém se dočtete dále v článku. KLDR se s USA dělit nehodlá, a tak vyráží do boje. Vy máte fešné obleky umožňující to, o čem se Supermanovi, Spidermanovi a Batmanovi dohromady nikdy nezdálo, a proti vám stojí Korejci v klasických zelených uniformách. Zhruba v polovině hry ovšem dochází k razantní změně – asteroid se otevírá a vyplouvá z něj zhruba 2 km dlouhá mimozemská loď. Nemáte jinou možnost, než se se severokorejskou armádou spojit a bok po boku vyrazit do boje proti mimozemské civilizaci, která bez lítosti začíná invazi proti naší planetě! Bezprostředně po tom, co dojde k tomuto převratu, ostrov zamrzá a vy rázem zapomínáte na to, jak vypadá tropické počasí!

Ze začátku bojujete proti mimozemšťanům, kteří tak trochu připomínají ty, co známe z Války světů. To ale nikam nevede a logickou dedukcí je jasné, že bojovat proti stále se rozrůstající přesile nemá cenu a útok přeorientujete na mateřskou loď! Emzáci, třeste se! Další část hry se tedy bude odehrávat uvnitř mateřské lodi vetřelců. Snad jste si nemysleli, že celou hru prožijete v pralese, občas uvnitř nějaké chýše… Loď je to mimozemská, proto se nesmíte divit, když se například ocitnete v místech s nulovou gravitací, či kdekoli jinde, v místech, věcech a situacích, na které nejste zvyklí z života na Zemi.

Tak, teď jsme ve stručnosti proběhli celým příběhem hry a pokud chcete vědět další informace nebo odhalit jak Krize vlastně končí, zahrajte si hru sami. Můžete si stáhnout demoverzi [ http://na.llnet.cdn.ea.com/u/demos/Crysis_SP_Demo.exe ].

Nanosuit – fešný oblek každého správného amerického vojáka

Nanosuit má 4 hlavní funkce, níže si je trochu popíšeme.

Armor (Brnění)
Funkce: Rychlejší obnovení energie a zdraví, větší odolnost proti zásahům nepřítele.
Použití energie: Při zásahu od nepřítele.
Speed (Rychlost)
Funkce: Zvýšení rychlost chůze, zvýšení rychlosti běhu, rychlejší nabíjení zbraní.
Použití energie: Vysoké užívání při běhu.
Strength (Síla)
Funkce: Tlumení zpětného rázu zbraní (výhodné při střelbě z dálky, pro snipera atp.), větší síla v boji a při zvedání a házení předmětů, vyšší skok (až 20 stop).
Použití energie: Vysoké užití energie při boji, házení předmětů a při skoku, nižší při střílení.
Cloak (Neviditelnost)
Funkce: Neviditelnost! (ale nepočítejte s tím, že vás nepřítelé neuslyší a neuvidí, když budete prolézat například keřem, při výstřelu se neviditelnost deaktivuje.
Použití energie: Vysoké užití energie při běhu, méně při chůzi, nejmenší při krčení, nahýbání a při stání.

Nanosuit je jedním z faktorů, které se podílejí na kvalitě, originalitě a zábavnosti hry. Ne nadarmo vás demoverze Crysis po jejím ukončení navádí ke koupi plné verze větou: Be the first to suit up. Dalším důkazem může být i tento velice povedený nanosuit trailer:

CryENGINE 2

Crysis se může pochlubit také perfektně zpracovaným enginem. Jmenuje se CryENGINE 2 a je nástupcem (překvapivě) CryENGINE. Oba byly vyvíjeny interně v Cryteku speciálně pro potřeby jejich her – Far Cry a nyní Crysis, ovšem byl použit i v jiných hrách, jako je například Entropia Universe. Pojďme si shrnout, co všechno CryENGINE 2 nabízí a umožňuje!

Dynamické střídání dne a noci, stíny

To se nám líbí skoro jako naše přítelkyně, za předpokladu, že nějaké jsou. Ve hře totiž čas plyne jako voda, střídá se den s nocí. Vychází a zapadá tady slunce, vycházejí hvězdy. Podle daného času se mění i stíny objektů – přesně tak, jako v realitě.

Reálný dohled

Zkuste si vyšplhat na nějaký velký kopec a rozhlédněte se kolem sebe. Nevidíte nic neobvyklého? Zeptejte se sami sebe, kam až vidíte? Daleko. Nevidíte sice detaily v dálce, ale o to více to přidává na pocitu reality. Nebo snad ne?

3D zobrazení oceánu

Když se kouknete na pobřeží, vidíte jak se na něj neřízeně řítí vlny, rozbíjejí se o břehy. To také nevidíte všude, kromě u moře v některém přímořském letovisku či v televizi.

Reálné pohyby těla

Když se koukáte na pohyby vojáků kolem vás, připadáte si téměř jako v reálném světě. Vojáci dělají reálné pohyby tělem a stejně tak i obličejem. Mračí se, smějí se, prostě mimika jako u většiny z nás. Když vojáci mluví, jejich pohyby úst odpovídají těm skutečným (nebo se alespoň tak tváří. Zda by se jim dalo odezírat ze rtů si netroufám tvrdit, ale… Stejně tak na tom jsou i pohyby očí, tváří…

Reálná fyzika – destrukce

Je krásná a dokonalá, stejně jako reálná fyzika. Všichni jsme již slyšeli o tom, jak se perfektně dají rozstřílet stromy a další dary přírody. To je samo o sobě hezké, ale my chceme víc a to víc nám Crytek dopřává. Při zapnuté funkci nanosuitu – zvýšené síle – vám nečiní problémy třeba prohodit někoho zdí. Nemusíte ani nikoho házet, stačí třeba do objektu střílet nebo například nasednout do nějakého vozidla (doporučujeme tank) a rozjet se.

Sami víme, že slova sama o sobě nic moc o CryENGINE 2 neřeknou, tak vám přinášíme video o možnostech tohoto velice kvalitního enginu.

Závěr

Když se podíváme do historie, jak tehdejší média zaměřená na hry tvrdila, že úspěch Far Cry je jen náhoda a že Crytek zůstane u této hry, musíme se trochu smát. Crytek totiž nezůstal u jedné hry, nyní, resp. v listopadu 2007, vydává další titul, který předčil většinu očekávání a co slíbil, to také splnil. Klobouk dolů. Grafika je výborná, někdy když koukám na různé screenshoty, musím přemýšlet, zdali se opravdu jedná o in-game snímky a jestli je to vůbec z počítačové hry, protože na platformu PC je opravdu málo her, které se mohou pochlubit tím, čím Crysis. Hratelnost, příběh, atd. Jsou také s trochou nadhledu úchvatné a kdo tvrdí, že ne, tak prostě kecá. Od prvních chvil, kdy jsme Crysis hráli si nás získal tím vším, co nám nabídl, a my prostě nemohli odolat.

Počítačové hry jsou opět o kus dál! Next-gen přichází!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007120201-crysis-velka-listopadova-revoluce/ ].