× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

EVE - Hra pro dospělé

[ http://programujte.com/profil/1743-radek-bouda/ ]Google [ :?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 6. 2008       28 603×

V tomto článku bych vám chtěl popsat hru žánru MMORPG, EVE. Jedná se o sci-fi hru s největším herně zpracovaným vesmírem.

Pár slov na úvod

EVE je velmi kvalitně propracovaná vesmírná „lítačka“ s obrovským množstvím možností. Hra běží (vizuálně) na jednom serveru, kde průměrné číslo online pilotů je zhruba 30 tisíc. Když jsem napsal hra pro dospělé, bylo to proto, že hru hrají opravdu převážně dospělí. Díky svému obrovskému rozsahu ji jsou většinou teenageři líní hrát, a jak říká ráda komunita – „jdou raději hrát WoW, nebo něco obtížnějšího“. Na začátek bych chtěl uvést, že hra je placená. Cena je v průměru 200 Kč na měsíc, což není zase tak moc. Můžete si ovšem vyzkoušet 14denní trial verzi.

Vesmír

Jakmile si vyberete jednu ze čtyř ras, jednu z mnoha rodových linií a avatar, kde nastavíte vše od pohledu očí až po vousy, objevíte se v sluneční soustavě (dále jen systém), kde si projdete tutoriál. Každý systém, a je jich opravdu hodně, má svůj Security Status, který udává, jak bezpečně se v něm můžete cítit. V systému 0.5-1.0 můžete být v klidu, v 0.0-0.4 vás sestřelí kdokoliv beztrestně. V každém systému naleznete hvězdu, pásy asteroidů, stanice, planety a u nich měsíce. V pásech asteroidů naleznete NPC lodě, za které dostáváte peníze. Pak jsou tu ještě stargaty (ano, hvězdné brány), které slouží k přesunu mezi systémy. Na krátkou vzdálenost vás dopraví pohon, jehož rychlost se udává v m/s, na větší WARP pohon, jehož rychlost se udává v AU/s.

Lodě

Na výběr je z mnoha typů lodí, a to opravdu mnoha. Můžete si vybrat přesně podle toho, na co se chcete specializovat, nebo která se vám konkrétně líbí. Ve většině případů jde dělat se všemi loděmi vše, ovšem některé to umí lépe a to je to důležité. Jsou lodě, které mají za úkol co nejrychleji zneškodnit nepřítele, znemožnit mu warpování, zpomalit ho, znemožnit zaměřování, převoz věcí, vyhledávání lodí ve vesmíru, těžbu a spoustu dalšího. Když vezmete v potaz, že jsou zde 4 rasy, tak je lodí opravdu mnoho. Otázkou je, jak s nimi umí hráč hrát.

Skilly

Skillování, to je základ EVE. Na to, abyste mohli létat s nějakou lodí, dát na ni nějaké věci či jen pro zisk lepších atributů, potřebujete skilly. Ty jsou omezeny pouze tím, jak dlouho trvá jejich naučení, anebo tím, jaké skilly potřebují, aby mohly být samy naučeny. Každý skill má svůj rank, který určuje dobu jeho učení. Má také 5 levelů. Když je tedy v popisu napsáno o 5 % vyšší armor, tak maximální zisk je 25% bonus. Skillování běžného rank 1 skillu na level 5 bude trvat necelý týden, kolem 6 dní. Skill se učí i tehdy, je-li hra vypnuta. I když se to možná nezdá, skilly jsou velice důležité. Může to být právě to, proč vás nepřítel porazí, ale také to, proč jste mu jen taktak uletěli. Skilly jsou na všechno. Od lodí, zvyšování atributů až po marketing.

Obrázky


Závěrem

Doufám, že jsem vám alespoň trošku přiblížil, o co ve hře jde, a udělal dobrý dojem. Pokud neumíte příliš dobře anglicky, což je ve hře velmi důležité, i tady na nás vývojáři mysleli a vytvořili chatovací kanál jen pro Čechy, kde je docela živo, a tam se můžete poradit. Podle mne je tato hra celkem dobrá pro fanoušky StarTreku nebo Stargate.

A nakonec ještě pár odkazů:


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008060700-eve-hra-pro-dospele/ ].