× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Photoshop II - dodatek k 1. lekci

[ http://programujte.com/profil/7066-martin-zikmund/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/11280-michal-kobelka/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 10. 2008       24 973×

V dodatku (bohužel velmi opožděném od původního článku) budou vysvětleny určité technické výrazy, které se budou hodit každému, kdo chce jít věci blíže k jádru. Vysvětlíme si, co je barevný režim a model a také jak fungují u fotografie.

Jak už to tak bývá, ve všech oborech - od zedníka až po lékaře - je zaveden určitý pracovní styl mluvy, jinak řečeno žargon. Ten obsahuje mnoho výrazů, jejichž znalost je když ne nutná, tak alespoň doporučená pro komunikaci s ostatními lidmi z oboru. Stejně tak existují v oboru počítačové grafiky takové výrazy, jejichž znalost bude pro vás téměř nutná, neboť se s nimi budete setkávat dnes a denně. V tomto článku si je vysvětlíme.

Konkrétně se bude jednat o:

  1. Barevný režim [ #barevny_rezim ]
  2. Barevný model [ #barevny_model ]
  3. Barevnou konverzi [ #barevna_konverze ]
  4. Barevný gamut [ #barevny_gamut ]
  5. Barevný soulad [ #barevny_soulad ]
  6. Barevnou hloubku [ #barevna_hloubka ]

Jak můžete vidět, vše tentokrát bude souviset s barvami.

Barevný režim (color mode)

Barevný režim je vlastně způsob interpretace barevné informace obrazu. Pro zjednodušení - s obrázky lze pracovat například v těchto barevných režimech:

  • Režim stupňů šedi
  • Režim 256 barev
  • Režim 16 milionů barev
  • ...

S barvami lze pracovat v režimu některého z různých barevných modelů (RGB, CMYK, HSB...). Provádí se barevná konverze, která převede informaci na obrazová data.

Barevný model

Jak bylo vidět v minulém díle [ http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2007021908-kurz-photoshop-ii-%96-1-lekce ], u každého obrázku musíme zvolit barevný model (ve Photoshopu pod názvem Režim barvy).

Barevný model obsahuje sadu základních barev, díky jejichž kombinaci lze vytvářet jiné barvy a odstíny těchto barev. Nejznámějšími a podporovanými typy Photoshopu jsou:

Nyní se podívám na konstrukce každého z těchto modelů barev

RGB

Barevný model RGB má tři základní složky: Červenou (Red), Zelenou (Green) a Modrou (Blue). Tyto složky vytvářejí požadovaný odstín svým smícháním. Barva, kterou chceme obdržet, obsahuje určité procento každé ze tří základních barev. Barvy se zde vytváří přidáváním základních složek k černé barvě. To je také zásadní rozdíl oproti barevnému modelu CMYK, kde se barva vytváří přidáváním k barvě bílé. Maximální množství všech barev dává bílou a stejné množství barvy ve všech třech barevných složkách dává barvu šedou (např. 160,160,160).

CMYK

Barevný model CMYK obsahuje čtyři základní barevné složky: Azurovou (Cyan), Purpurovou (Magenta), Žlutou (Yellow) a Černou (Black). Tento barevný model je subtraktivní - barva vzniká odečítáním základních složek od bílé. Model CMYK se často používá při barevném tisku, má však jednu nevýhodu - má nejmenší barevný gamut, což znamená, že při konverzi mezi RGB a CMYK modelem dochází k nezanedbatelné barevné ztrátě.

YUV

Je to barevný model primárně určený pro video. Jeho složky jsou Y - jas (luminance); U - (Cb - chrominance modré) - modrá minus Y; V - (Cr - chrominance červené) - červená minus Y. Proto se někdy setkáme i s označením Y'CbCr.

HSB

Barevný model HSB má tři základní složky: Odstín (Hue), Sytost či nasycení (Saturation) a Světlost či jas (Brightness). Tento model napodobuje umělecký přístup k výběru barev. Odstín se udává na stupnici od 0 do 360. Sytost udává množství barvy v rozsahu 0% - 100%. Jas je definován také v procentech: 0% - 100%.

Lab

Je to poměrně zvláštní a ne moc často používaný model. Jeho základní složky jsou L* - světlost, a* - určuje, jak je obraz červený nebo zelený, a b* - určuje jak je obraz žlutý či modrý. Často se označuje jako L*a*b* nebo CIE LAB

Bitmap

Barevný model Bitmap je ojedinělý, protože obsahuje jen dvě barevné složky: Černou a Bílou. Ty nelze míchat. Vytváří tedy dokonale černo-bílý obraz.

Barevná konverze

Je to konverze, kterou provádí počítačový program nebo ovladač při převodu obrázků na vyšší nebo nižší barevnou hloubku.

Barevný gamut

Je to barevný rozsah daného barevného modelu. Největší gamut má lidské oko. Stejně velký rozsah má i barevný film. Potom následují zařízení s RGB (monitor a skener) a nakonec zařízení s CMYK. Proto dochází ke ztrátě barev při převodech z barevných modelů s vyšším gamutem na nižší.

Barevný soulad

Barevný soulad je shoda mezi barvami originálu, obrazem na displeji a výsledným tiskem. Ideální by byl samozřejmě soulad 100%, jak však jistě tušíte, této hodnoty nejsme s to dosáhnout.

Barevná hloubka

Určuje počet bitů, který definuje každý pixel obrazu. Obvykle se setkáme například s 24 bity, což dokáže vytvořit 16 milionů různých barev. Barevný model bitmap má například pouze 1 bit na pixel - dokáže zobrazit jen černou a bílou.


Tak a to je pro dnešek vše, přátelé. Brzy vás čeká další díl kurzu, který se bude věnovat dosažení co nejlepšího barevného souladu mezi zařízeními pro dosažení kvalitnějších výsledků.

Těším se na vás příště!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008070700-photoshop-ii-dodatek-k-1-lekci/ ].