× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

RSS a ich sila - 3 časť

[ http://programujte.com/profil/11349-branislav-machava/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/6260-tocimanko/ ]Google [ ?rel=author ]       30. 12. 2008       13 291×

Naučte sa vytvárať RSS zdroje pomocou editorov a propagovať ich na svojich stránkach.

Vytvárať RSS zdroje je naozaj pracné, ak vezmeme do úvahy, že ich treba pravidelne obohacovať o nové články. Jedným spôsobom, akým je možné tento proces urýchliť, je použiť editor. Ja som si vybral platený program Feed Editor [ http://www.extralabs.net/feed-editor.htm ]. Zoznam niektorých voľne šíriteľných editorov nájdete aj na sourceforge.net [ http://sourceforge.net/search/?type_of_search=soft&words=rss+editor ]

Hlavne okno editoru vyzerá nasledovne:

Tým, ktorí vedia po anglicky je už zrejme jasné, takže môžu tento odsek preskočiť. Na pravej strane editora nájdeme 5 kariet. Všetky sa týkajú zdrojov. Prvý (Feed (Required Fields) = Zdroj (Povinné polia)) a tretí (Item (Required Fields) = Položka (Povinné polia)) sú povinné (ako ste si už asi všimli :). Ostatné sú už len na rozšírenie informácii ohľadne zdroju a položiek.

Na začiatok použijeme na vytvorenie zdroju sprievodcu. Jeho priebeh vidíte na obrázkoch:

V ďalšej časti potom pokračujete s vytvorením prvej položky. Postup je ten istý, takže nemá zmysel ho ďalej zobrazovať.

Samozrejme, ak nechcete použiť sprievodcu, môžete zvoliť Feed -> New. Pri takomto postupe tvoríte celý rss zdroj na paneloch v pravej časti. Položky pridávame kliknutím nad ich zoznam v ľavej časti (New Item), alebo z menu Item -> New.

Na ukážku tvorby RSS-iek cez editory som vybral ešte jeden, z trochu odlišnou štruktúrou tvorby. Jeho názov je FeedForAll. Zase ide o editor platený.

Jeho hlavné okno vyzerá približne rovnako:

Celý editor sa vlastne líši iba v rozdelení prvkov. Tentoraz návrhári rozhodili hlavné okno do troch kariet. Feeds (zdroje), Items (položky), Image (obrázky, ešte o nich bude v seriáli reč). Postup ich vypĺňania je podobný ako v prvom prípade, takže ho nebudem ďalej rozpisovať.

Dnes sa ešte pozrieme na to, ako čo najlepšie odkazovať na Váš zdroj. Určite, keď máte vytvorený rss zdroj, chcete, aby ho ľudia čítali. Prvým a základným krokom je odkazovať na neho niekde na stránke, alebo pri každom článku. Druhým krokom, ktorý by ste mohli urobiť, je odkázať naňho pomocou záhlavia vašej stránky, na ktorej je umiestnený. Väčšina prehliadačov má už dnes zabudovaný rss prehliadač (najpokročilejšia je v tomto opera), takže váš zdroj môže mať užívateľ rovno v záložkách. No teraz sa pozrime, ako to docieliť. Stačí ak do záhlavia vašej stránky pridáte tento riadok kódu:

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS" href="vasZdroj.xml" />

Ďalším krokom, ako spropagovať rss zdroj je zaregistrovať ho do vyhľadávača. Vyhľadávačov je niekoľko, spomeniem napr. rssfeeds.com [ http://www.rssfeeds.com ] (registrácia [ http://www.rssfeeds.com/suggest_wizzard.php ]) či syndic8.com [ http://www.syndic8.com ] (registrácia [ http://www.syndic8.com/suggest_start.php ]).


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008082701-rss-a-ich-sila-3-cast/ ].