× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Šikovné utility pro Windows - defragmentace

[ http://programujte.com/profil/2881-ondrej-splichal/ ]Google [ :?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       2. 3. 2009       24 463×

Jste nespokojení s rychlostí či snad stabilitou vašeho oblíbeného operačního systému? Myslíte, že má váš počítač na víc? A jste si jistí, že jste pro něj udělali maximum? Pokud ne, podívejte se, jaký software by ve vaší výbavě rozhodně neměl chybět!

V prvním díle nového seriálu si přiblížíme nástroje pro defragmentaci paměti a registrů. Tuto oblast péče o počítač většina průměrných uživatelů zanedbává, což může mít nedozírné následky.

Defragmentace paměti

Míra fragmentace operační paměti (často nepřesně označované laiky jako RAM) je jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících rychlost a stabilitu systému.

Co může zanedbávání defragmentace způsobit? Kromě ztráty rychlosti a neuvěřitelně pomalého spouštění jednotlivých procesů může dojít (a často dochází) k nepříjemným a nepředvídatelným pádům systému, při kterých ve většině případů přijdete o všechna neuložená data. Velice se divím, že Microsoft do svého operačního systému nezařadil vlastní nástroj pro defragmentaci paměti (alespoň, že obsahuje nástroj pro defragmentaci disku). Je tedy na vás, abyste tuto mezeru v základním vybavení zacelili. Mimo jiné tak snadno optimalizujete přenos dat z paměti na pevný disk a výrazně prodloužíte dobu, po které je nutné přeinstalovat Windows.

Velice pěkný program pro defragmentaci (implementuje algoritmus pl.cebO [ http://www.google.com/search?q=pl.cebO ]) si můžete stáhnout na Živě.cz - RAM Defrag 2.84 [ http://www.zive.cz/Programy/RAM-Defrag/pr-2386 ]. Ovládání je velice intuitivní a pokročilejšímu uživateli PC by nemělo dělat sebemenší problémy.

Doporučuji defragmentaci provádět co nejčastěji, nejlépe po každém startu systému a kdykoliv cítíte, že váš počítač ztrácí rychlost.

Registry

Prakticky veškeré programy pro Windows potřebují během svého běhu i několikrát přistupovat do systémových registrů. Pokud však registry nejsou poctivě defragmentovány, může tato operace trvat i několik SEKUND! Jistě chápete, že proto není radno něco takového zanedbávat; obzvláště pak, když defragmentace zabere jen zlomek času, který byste strávili reklamováním rozkopaného monitoru.

Programů pro defragmentaci registrů existují stovky. Na několik z nich uvádím odkazy:

Pokud používáte jiné kvalitní nástroje pro defragmentaci, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích. Věřím, že ostatní již nyní pociťují výrazné zrychlení svého systému.

Zdroj: http://ramdefrag.sourceforge.net/

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2009022700-sikovne-utility-pro-windows-defragmentace/ ].