× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Vytvorte si vlastné Windows Live CD!

[ http://programujte.com/profil/6260-tocimanko/ ]Google [ ?rel=author ]       6. 6. 2009       30 508×

Ako iste viete, Live CD médiá vám umožnia naštartovať operačný systém priamo z CD nosiča bez inštalácie na pevný disk. Live CD sú užitočné napríklad na záchranu dát, riešenie problémov alebo ako vlastná prenosná pracovná stanica (v prípade, že nie ste zrovna na vlastnom počítači). Zatiaľ čo vo svete Linuxu sú Live CD bežným javom, nestáva sa často, že počujete o Windows Live CD. V tomto článku si ukážeme, ako je možné vytvoriť vlastné bootovatelné Windows Live CD. Pohodlne sa usaďte vo svojom kresle, zhlboka sa nadýchnite a ideme na to...

K vytvoreniu Windows Live CD budeme potrebovať celkom dve veci:
  • aplikácia Bart PE
  • Inštalačné CD OS Windows

Stiahnutie a inštalácia softwaru Bart PE

Stiahneme a nainštalujeme si najnovšiu verziu softwaru Bart PE [ http://www.nu2.nu/pebuilder/#download ]. Inštalácia vyzerá asi v tomto štýle:

Rozhranie programu je značne intuitívne:

Všetka dodatočná funkcionalita je dosiahnuteľná prostredníctvom pluginov. Pluginy sú spôsob, akým je možné pridať ďalší software do nášho Live CD. Odporúčam navštíviť Bart PE plugin repozitár [ http://www.bootcd.us/BartPE_Plugins_Repository.php ].

Na naše účely budeme potrebovať špeciálny plugin - Windows XPE [ http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=126922&package_id=140740 ], ktorý nám poskytne možnosti bootovať do prostredia GUI, ktoré je podobné ako na klasickom Windows, namiesto neprívetivého príkazového riadku. Pri výbere pluginov máte k dispozícii pluginy na záchranu dát z diskov, kancelársku prácu, zálohy dát atď.

Príprava obsahu nášho nového Windows Live CD

Výber zdroja inštalačných súborov

Ste ready? Teraz opatrne vložíme naše inštalačné CD MS Windows OS do CD/DVD-ROM mechaniky. V PE Builderi nastavíme zdroj inštalačných súborov. V mojom prípade má mechanika s CD písmeno E:\ . Zdrojom nemusí byť len CD/DVD médium. Možno máte zdrojové súbory uložené na disku - v tom prípade vyberte inú lokáciu.

Voľba pluginov/rozšírení

Kliknite na tlačidlo Prídavné moduly. Tu môžete pridať ďalší software do výsledného Live CD. Keď systém vypľuje chybové hlásenie, problém hľadajte v zdroji inštalačných súborov (nesprávna cesta).

Kliknite na 'Pridať' a prebrowsujte sa až k lokalite, kde skladujete Windows XPE plugin. Akonáhle začneme používať XPE plugin, môžete bez obáv vypnúť Nu2shell, PENETCFG a A43 pluginy - nebudeme ich už viac potrebovať, lebo to isté nám ponúka aj XPE plugin.

Let's build it!

Okej. Klikneme na zavrieť. Sme skoro hotoví. Teraz môžeme rovno vypáliť naše Live CD alebo ho uložiť ako ISO (image) súbor na testovanie, ktorý môžete vypáliť neskôr. Klikneme na 'Spustiť' a PE builder sa pustí do práce. Keď proces skončí bez chýb (warningy nás veľmi nemusia zaujímať, v prípade, že si nieste s nejakým konkrétnym varovaním istí, napíšte mi to do komentárov), môžete byť na seba hrdí - vytvorili ste práve svoje vlastné Windows Live CD! :)


Výsledný produkt - screenshoty

Niektorým sa možno nebude chcieť absolvovať celý proces. Aspoň si pozrite výsledok. Vytvoril som si ISO a testoval vo VirtualBoxe...

Vytvorili ste si už niekedy vlastné Live CD? Ktoré PE Builder pluginy ste použili alebo ešte len plánujete použiť? Poznáte ešte nejaké spôsoby na vytvorenie Windows Live CD? Nepoznám jediný dôvod, prečo by ste sa o ne nemali podeliť v komentároch!

<**>

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2009060600-vytvorte-si-vlastne-windows-live-cd/ ].