× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Google Alerts

[ http://programujte.com/profil/12241-zdenek-moravec/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 11. 2010       22 071×

V tomto článku bych chtěl čtenáře upozornit na velmi užitečnou službu, kterou Google poskytuje registrovaným uživatelům zdarma.

Google Alerts umožňuje snadno sledovat, co se děje nového v oblastech, o které se uživatel zajímá. Představte si, že vás zajímají informace o programovacím jazyku Clojure, není nic jednoduššího než přejít na Google a do vyhledávacího pole zadat výraz, např. "Clojure programming language", a hned získáte sadu výsledků. Ale co dělat, když vás zajímají i novinky týkající se tohoto jazyka? K tomu právě slouží služba Google Alerts, která vás bude pravidelně (a bezplatně) informovat o nových stránkách, které odpovídají zadaným výrazům.

Jak se k této službě dostat?

Pokud dosud nemáte vytvořen účet u Googlu, tak jděte na stránku http://google.com [ http://google.com ] a v pravém horním rohu klikněte na "Přihlásit se" a poté na odkaz "Vytvořte si svůj účet nyní". Poté stačí jen vyplnit jednoduchý formulář a váš účet je hotov.

Po přihlášení do účtu Google vejděte do nastavení účtu a tam najděte položku Alerts. Po kliknutí se dostanete na jednoduchý formulář, který umožňuje vytvoření prvního alertu. Do prvního pole zadejte výraz, který vás zajímá.

Další pole slouží k upřesnění nastavení. Můžete zadat typ zdrojů, které chcete hlídat a nastavit si frekvenci odesílání informačních e-mailů. Na výběr máte ze tří možností - okamžitě, jednou denně a jednou týdně. Před výběrem první možnosti doporučuji trochu obezřetnosti, u aktuálních témat se na vás může sesypat lavina e-mailů.

Nabídka "Rozsah" umožňuje využít algoritmy Googlu k odfiltrování odkazů nízké kvality, příp. nízké relevance k zadanému výrazu - volba "Pouze nejlepší výsledky". Pokud nechcete přijít o žádný odkaz, použijte možnost "Všechny výsledky". Na závěr si můžete zvolit, jestli chcete upozornění odebírat formou e-mailu nebo RSS kanálu.

Všechny alerty můžete snadno upravit nebo smazat na stránce s přehledem. Je zde i možnost exportu vašich alertů do formátu CSV a změnu formátu zasílaných e-mailů na text.

Ukázky upozornění

Pro tvorbu dotazů platí stejná pravidla, jako když zadáváte dotaz do Googlu. Vzhledem k rozsáhlosti internetu a množství informačních zdrojů je vhodné dotaz volit tak, aby výsledky byly relevantní a abyste jimi nebyli zahlceni. Velkou výhodou je možnost snadné změny hledaného výrazu, takže lze dotaz průběžně upravovat.

Tady se můžete podívat na ukázky alertů, které mám nastavené v mém účtu. Jedná se o chemická témata, takže trochu mimo zaměření tohoto serveru, ale snad to nebude vadit.

Závěrem

Google Alerts je určitě užitečná služba od Googlu. Registrace a zprovoznění je zdarma a celý proces je velmi jednoduchý. Umožní vám sledovat aktuality z vybraných oblastí, ale při volbě témat je vhodná obezřetnost, jinak budete zahlceni množstvím nalezených výsledků. Upozornění můžete odebírat formou e-mailu nebo RSS.

Odkazy


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2010103100-google-alerts/ ].