× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

WebExpo - konference, která rozvířila stojatý český rybník

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 8. 2011       22 006×

Organizátoři WebExpa připravují již 4. ročník konference pro lidi od webu – vývojáře, webdesignéry i projektanty. Letošní ročník je, zdá se, příkladem efektu motýlích křídel v kleci. Pokud vás diskuze (převážně na Twitteru) minula, nabízím rozsáhlé shrnutí, včetně názorů od našich celebrit.

WebExpo [ http://webexpo.cz/praha2011/ ] založil před 4 lety Václav Stoupa [ http://www.linkedin.com/in/vstoupa ] s cílem „udělat něco pro webovou komunitu, přivézt zahraniční přednášející do zatuchlého českého rybníčku a atmosféru světovosti“ – slovy autora.

Kdo Vaška neznáte, je programátorem (PHP, Python), zakládajícím členem PHP Group, mentor pro začínající startupy (nejremeslnici.cz [ http://www.nejremeslnici.cz/ ], stahnifoto.cz [ http://stahnifoto.cz/ ]) a projektový manažer ve službě DotazovaTEL [ http://dotazovatel.cz/ ]. A také pořadatel konference WebExpo. Pro více informací doporučuji rozhovory na Zdrojáku – Václav Stoupa: Akce typu WebExpo se u nás nekonaly [ http://zdrojak.root.cz/clanky/vaclav-stoupa-akce-typu-webexpo-se-u-nas-nekonaly/ ] (Martin Hassman) a Václav Stoupa: WebExpo je můj startup [ http://zdrojak.root.cz/clanky/vaclav-stoupa-webexpo-je-muj-startup/ ] (Martin Malý).

Zatímco minulý ročník překvapil cenou, letošní jazykem. Ale o tom později, nejprve se krátce podívejme na úplný začátek…

WebExpo napříč časem

V roce 2008 se konal první ročník [ http://webexpo.cz/praha2008/ ], zaujal nejen přednášejícími [ http://webexpo.cz/praha2008/program/#sobota ], ale také cenou, která činila 1 000 Kč za víkend a bylo k dispozici i jednodenní vstupné za 500 Kč. Jednalo se o hezkou akci, kde se potkali všichni se všemi – v přátelské atmosféře a celkově akce působila spíše kuloárně a díky povaze akce i originálně. Vytýkáno tak mohlo být snad jen jídlo z menzy (bez rozlišení od jídla podávaného na základní škole) a nemožnost spolu někam sednout a poklábosit. Akce se zúčastnilo 518 lidí a 15 zahraničních účastníků.

Druhý ročník [ http://webexpo.cz/praha2009/ ] byl nově třídenní (pátek-neděle), sešlo se více přednášejících i zajímavých témat, i když neděle byla obsahově chudší, cena se zdvojnásobila na 2 000 Kč + DPH. Kromě drobných problémů – mikrofony, Wi-Fi nebo fronta na závěrečnou akci, byla akce povedená. Zúčastnilo se jí 866 lidí a 52 zahraničních účastníků. Zatímco první ročník bylo jméno vytištěno na samolepce, která se nalepila na oblečení, druhý ročník nabídl již kartičky s visačkou. Jídlo se moc nezlepšilo, bodovala opět menza a objevilo se plněné sladké pečivo. Opět si nebylo kde sednout a pokecat.

Konečně třetí ročník konaný loni ukázal krásný nový web [ http://webexpo.cz/praha2010/ ] (vyrobilo Pospolu.cz [ http://www.pospolu.cz/ ]), akce byla opět třídenní (jeden den byly workshopy), cena se opět zdvojnásobila na 4 000 Kč (ve finále 5 000 Kč) + DPH. Akce se zúčastnilo 1 008 lidí, vytýkána byla dlouhá fronta při registraci (zdroje hovoří až o hodině), neexistující seznam přednášek na místě (+ neexistující mobilní verze programu), jídlo [ http://www.flickr.com/photos/lesorcier/5036087855/ ] dostalo opět na frak [ http://sanger.foodblogs.cz/2010/09/gastronomie-na-webexpo-2010/ ] a měla ho na starosti opět menza. Úvodní warm-up party bylo vytýkáno snad úplně všechno, od čekání několik desítek minut ve frontě až po docházející pivo i nealkoholické nápoje. I tento ročník nebylo kde si sednout a pohovořit, v aule byly k dispozici pouze 2 zásuvky, což se také nevyhnulo kritice.

Když si přečtete výše zmíněné (+ postřehy od účastníků jednotlivých ročníků konference, kterých jsem pro tento článek přečetl něco kolem stovky), zjistíte následující trend:

  • od prvního ročníku konference bylo vytýkáno jídlo; zůstalo stejné, i když se cena vyšplhala na čtyřnásobek
  • také prostor pro posezení a „pokec" byl výtkou prvního ročníku, druhého ročníku a nakonec i třetího ročníku; opět beze změny
  • cena je stále předmětem kritiky, při koupi vstupenky po 1. září zaplatíte 5 880 Kč (vstupenky je však možno koupit v předprodeji za zvýhodněnou cenu), nově oběd by neměl být součástí ceny oprava: oběd je součástí ceny
  • celé bych to shrnul jako „efekt motýlích křídel uzavřených v kleci", kdy na řadu drobných rad, připomínek a proseb není brán zřetel, a přitom by každá taková rada mohla posunout konferenci úplně jinam

WebExpo dnes

Letošní ročník se nese v duchu mnoha změn.

Vašek si vzal na pomoc Michala Berga [ http://www.linkedin.com/in/michalberg ], organizátora Vsetínského Barcampu [ http://vseti2011.barcamp.cz/ ], který je považován za nejlepší Barcamp vůbec (již poněkolikáté). Na WebExpu je programovým manažerem business sekce. Design sekci má na starosti Ondřej Válka [ http://www.linkedin.com/in/ondrejvalka ], interakční designér na volné noze, a garantem development sekce je Jakub Nešetřil [ http://www.linkedin.com/in/nesetril ], bývalý Product Manager v GoodData.

Konference změnila místo konání, nově na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze – Fakulty informatiky a statistiky [ http://fis.vse.cz/ ].

To bychom měli k letošním změnám; zatímco jídlo bylo předmětem výtek účastníků v prvním ročníku, nemožnost posezení ve druhém a vysoká cena ve třetím ročníku, jaké téma mají na jazyku potenciální účastníci nyní?

IMHO jazyk samotný… a web

Na Internetu, převážně tedy na Twitteru, nejprve stojaté vody rozvířil samotný nový retro web WebExpa [ http://webexpo.cz/praha2011/ ], který byl vytvořen v duchu grafiky 8bitových počítačů (autoři opět Pospolu.cz [ http://www.pospolu.cz/ ]). Ač to asi ani autoři nezamýšleli, došlo k rozdělení Twitter komunity na dva tábory – ti, kterým se nový web líbí „a má koule“, a druhý tábor, který design a celý web zatracuje a v mnoha případech dokonce odpůrci píšou rozsáhlé studie, co že vlastně na tom webu je všechno špatně.

Osobní pohled: nejprve překvapený (nezvyk i po redesignu webu TechCrunch [ http://techcrunch.com/ ], který se nese v podobném duchu), nicméně po krátké době se mi web líbí – pasuje k tématu, využívá media-queries (responsive webdesign – zkuste si stránku zmenšovat a zvětšovat) a splnil nad očekávání svůj hlavní cíl &ndash přilákal lidi. Hlavním cílem webu je skoro vždy přilákatzaujmout, diskuze kolem webu tak konferenci jen pomůžou. A že se najdou tací, kterým se web nelíbí; bylo by zvláštní, kdyby ne. Ke studiím kolem zdrojového kódu webu – považuji za passé v dnešní době probírat zdrojový kód webové stránky nebo aplikace, ať už je jakýkoliv.

Krátce poté, co si lidé na nový web nějak zvykli, se vyrojil druhý palčivý problém, který má však již vážnější základ – jazyk.

Diskuzi tuším odstartoval Petr Pixy Staníček [ http://www.linkedin.com/in/petrstanicek ] s tím, že anglicky mluvící speakeři (dosti často s americkým přízvukem) nebudou tlumočeni, nebude ani mluvené slovo přepisováno do psaného, a nebudou tak ani psaná slova překládána do češtiny. Český návštěvník konference tak mnohdy nemá možnost porozumět přednáškám, za které si zaplatil. S Pixym souhlasily i další naše celebrity z oboru – David Grudl [ http://www.linkedin.com/in/grudl ] nebo Martin Malý [ http://www.linkedin.com/in/martinmaly ].

Proti tomu se zvedla, vcelku značná, vlna nevole – vždyť každý člověk působící v našem oboru prostě musí umět anglicky. Záhy se tyto názory dostaly na další úroveň, kdy člověk bez znalosti angličtiny nikdy nebude působit na špici, bude pouhým baťůžkářem, taky-webdesignérem, apod. Toto nejsou má slova, jsou to nedoslovné citace jejich autorů.

WebExpo je (nebo se tak prezentuje) jako největší středoevropská konference, není však jasné, co tu mezinárodnost (středoevropskost) definuje. Jsou to cizojazyčně mluvící přednášející nebo významný podíl zahraničních účastníků? Počítá se v dnešní době na českých konferencích s plynulou znalostí mluvené angličtiny? Je pravda, že lidí z oboru by nějakou znalost angličtiny mít měli – není to povinnost, spíše výhoda; řada materiálů, videí a tutoriálů je v angličtině. Je ale rozdíl porozumět psanému slovu na papíře/webu a tomu mluvenému, které je pokaždé svým způsobem originální, je mu pokaždé jinak rozumět a je servírováno v různé rychlosti, se kterou jeho autor mluví.

Problémem je, že WebExpo má web v češtině i angličtině, přednášky jsou v češtině i angličtině a český návštěvník nemá možnost bez tlumočníka (a porozumění mluvené angličtině) či přepisu do psaného slova porozumět anglicky mluvícím přednášejícím. WebExpo se na Twitteru [ https://twitter.com/#!/webexpo ] k tomu postavilo vcelku laxně: „Teď určujete vy nám, co má být na konferenci.“, „Jak můžeme rozhodovat, kdo co má umět? To je každého věc.“. Pro zahraniční účastníky překlad z češtiny do angličtiny zajištěn bude. Informace, že anglicky přednášené přednášky nebudou tlumočeny/transkribovány do češtiny však na webu WebExpa nenajdete.

Další výživné informace od pořadatele Václava Stoupy, dále Davida Grudla nebo Petra Pixyho Staníčka najdete ve článku Daniela Dočekala Webexpo nebude tlumočit cizojazyčné přednášky. A je okolo toho malá válka [ http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2017339 ].

Hezky to shrnul např. Jiří Zralý [ https://twitter.com/#!/Zraly ] na Twitteru: „Já anglicky jakžtakž rozumím, ale zajímají mě přednášky o věcech, kterým nerozumím a dá mi práci to pochopit česky, natož anglicky“. – @Zraly

Jak z toho ven je na zvážení, nejschůdnějším řešením by byla alespoň transkripce, tedy přepis mluveného slova do textové podoby – psaný (ač anglický) text je mnohem více user-friendly. Přeci jen, když už je WebExpo největší středoevropská konference…

Celý stream z Twitteru kolem WebExpa, trocha bulváru na konec:

O letošním WebExpu připravujeme rozsáhlý článek – seznámení s přednášejícími, jaká témata zazní a na jaké novinky se můžete letos těšit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011081900-webexpo-konference-ktera-rozvirila-stojaty-cesky-rybnik/ ].