× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Pracujete dlouho do noci? Jak se žije s otočeným denním režimem?

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 12. 2011       25 400×

Skoro každý z nás to alespoň jednou zažil – práce do ranních hodin, nevyspalost, únava, večerní hlad, nezdravé rychlé jídlo… Krátkodobě to jde vydržet a vcelku snadno. Jaké jsou ale zkušenosti kolegů, kteří dlouhodobě pracovali nebo pracují do ranních hodin, mají otočený denní režim a nezdravě se stravují? Sám jsem to zkusil a pracoval i 20 hodin denně, k tomu jsem posbíral zkušenosti svých kolegů a zde jsou výsledky.

Denní režim jsem si začal upravovat již někdy během základní školy, kdy jsem do pozdních večerních hodin programoval v ATARI Basicu počítačovou verzi populární fantasy hry Dračí Doupě. Stávalo se často, že skrze prosklení dveří do mého pokoje mě rodiče načapali a s výhružkami poslali spát. Časem jsem dospěl, rodiče také, a tak přišlo na vyhazování pojistek (myslím, že řada lidí někdy řešila, jak zář monitoru skrýt před svými rodiči :-)).

Nicméně, aktuálně mi brzy bude 26 a denní režim mám stále otočený (ač již to nehrotím tolik, jako dříve). Dělat jednou, dvakrát do noci je legrace. Dělat do rána více jak 10 let už ne tolik.

Tak jsem se ptal kolegů, jak se jim pracuje v noci, zdali jim vyhovuje jejich denní režim a proč, v čem vidí jeho výhody a nevýhody, kolik hodin denně pracují a celkově jejich zkušenosti, jak spojit práci se životem a rodinou. Výsledky nejsou nijak pozitivní.

Když pracujete občasně do ranních hodin, rozhodí se vám den a noc, vstanete pozdě a pokud se vyspíte málo, jste nevyspaní, nevrlí k okolí a často také neproduktivní. Nicméně, během jednoho nebo dvou dnů se většina lidí vrátí do normálu a je vše v pořádku.

Pokud ovšem pracujete do noci (rána) často, ne-li pravidelně nebo se z vás stal netopýr (jak mě kolegové a přátelé označuji – tvor, který žije převážně v noci), začnou se objevovat problémy. Ne hned, ale časem.

Byly doby, kdy jsem pracoval až tři dny beze spánku – a nic mi nebylo. Vyspal jsem se z toho a bylo vše v pořádku. Problémem je, že po 23. roce života se tato schopnost postupně vytrácí. Zatímco člověk před dvacátým rokem vydržel vzhůru opravdu nekřesťansky dlouho, od zmíněné věkové hranice už tělo takový nedostatek spánku nedává a dostavují se první krátkodobé problémy: otupělost, ospalost, pocity zvracení, únava, pocit neustálého hladu (tělo potřebuje hodně energie), ztráta krátkodobé paměti, neschopnost řešit logické a kritické (akutní) problémy, nezájem o okolí.

Říkáte si, že čtete asi špatný článek, že jste se dostali na nějaký Zpravodaj správného důchodce? Bohužel, nedostatek spánku z vás opravdu udělá značně unaveného člověka a mnohdy i vegetativní mumii.

Dlouhodobější problémy jsou už vážnějšího charakteru. Partner/ka většinou nestrpí, když od rána do noci sedíte u počítače a nevěnujete se ničemu dalšímu. Vázne komunikace, vztah dostává na frak, objevuje a stupňuje se stres, děláte více chyb, z toho roste nervozita, klesá sebevědomí, ztrácí se chuť k sexu, zájem o cokoliv, a pokud to dojde daleko, může nastat až syndrom vyhoření [ http://cs.wikipedia.org/wiki/Syndrom_vyho%C5%99en%C3%AD ].

Pracovat dlouhodoběji bez patřičného spánku dle mě není udržitelné. Každý jsme navyklý na svůj režim, každý máme jinak nastavené vnitřní hodiny, biorytmus – někomu stačí 5 hodin spánku, někdo potřebuje plných 8 hodin a někdo není vyspaný ani po nich. Já jsem u sebe vypozoroval, že se svým změněným denním režimem, kdy žiju převážně v noci, potřebuji alespoň 8 hodin spánku denně, ideálně až 9. Je to hodně. Ale po takovém spánku jsem schopný rychle naběhnout do pracovního kolotoče, bez nějakého dlouhého náběhu dokážu zasednout k počítači a pracovat.

Zmiňoval jste se o tom, že lidé závislí na práci častěji navazují mimomanželské vztahy a že mají menší zájem o manželský sex. To, že mají zájem o manželský sex, bych pochopil, protože jsou utahaní. Ale proč navazují mimomanželské vztahy? A jak to všechno stihnou?

— workoholik, prácemil

Otočený denní režim mi problémy nedělá – necítím únavu, mé návyky jsou vesměs obdobné jako v minulosti, prostě jen chodím spát v 5-6 hodin ráno a vstávám cca ve 14 hodin. Výhodám a nevýhodám práce v noci bych se rád věnoval v dalším článku. Kolegové mají podobné zkušenosti, prostě jen vstávají v jinou dobu. Problém samozřejmě může být škola nebo schůzky s klienty. V takovém případě noční režim není plně nasaditelný.

Pokud člověk pracuje více hodin denně, než je standardem, a pokud k tomu připočteme sedavé zaměstnání, dostaneme se k dalšímu problému, postupné obezitě. Pokud pravidelně nesportujete, sedíte 8 a více hodin denně za počítačem, vaše tělo hledá možnost změny. U většiny lidí je to právě pocit hladu, který vyruší tělo z monotónní práce a hlava si také odpočine. Bohužel, jídlo bývá většinou snědeno velmi rychle a často se jedná o energetickou bombu.

Člověk tak postupně přejde na nejnovější CSS normu s podporou border-radius (postupné zakulacení) a stále se zvětšujícím box-shadow (vrhá větší stíny).

Pokud si to shrneme, pak dlouhodobá práce do ranních hodin:

  • navozuje únavu a občasnou apatii
  • z člověka dělá asociála
  • přibírá na váze, nežije zdravě
  • snižuje chuť k sexu (sexuální apetit)
  • snižuje produktivitu přes den, více přes noc
  • je dlouhodobě z rodinných a zdravotních důvodů neudržitelná

Naproti tomu pouze otočený denní režim (s plným spánkem):

  • je nekompatibilní s partnerským životem, školou, rodinou
  • omezuje socializaci

Rady k lepšímu životu

Pokud už musíte pracovat dlouho do noci a pravidelně, často pijte (neslazené nápoje), jezte více ovoce, pijte zelený čaj. Pokud pracujete často s grafikou a myší, zvažte výměnu myši za tablet (kvůli ruce). Najděte si pravidelný pohybový koníček, který budete provozovat několikrát týdně. Zajistěte si dostatek světla, nepracujte v tmavé místnosti s pohledem do zářícího displeje. Spěte tolik, kolik potřebujete a choďte spát pravidelně v podobnou hodinu. Nepřespávejte, pokud budete přespaní, budete na tom hůře, jak nedospaní. Nezapomínejte na partnera/ku :-). Naučte se odreagovávat jinde, než u počítače (knížka, konzole, procházky…). Pořiďte si něco zeleného a živého (kytku, chameleona :-)), kam můžete odvrátit zrak od monitoru (zelená uklidňuje).

Práce je člověku jako vláha rostlině. Živí ho, ale může ho i zatopit.

— Plútarchos

Máte vlastní tipy, jak udržet soustředění? Jak při dlouhodobé práci zajistit kvalitní život? Napište do komentářů své připomínky!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011121200-pracujete-dlouho-do-noci-jak-se-zije-s-otocenym-dennim-rezimem/ ].