× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

SOPA, PIPA a další útoky hackerů

[ http://programujte.com/profil/21130-patrik-janacek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       24. 1. 2012       11 801×

O útoku Anonymous na mediální weby jsme vás již informovali [ http://programujte.com/clanek/2012012300-anonymous-zautocili-na-medialni-weby/ ]. K dalšímu útoku však došlo na stránky České protipirátské unie - tím chtěli dokázat, že Anonymous jsou stejně silní jak v Česku, tak i na Slovensku. Má to být odplata za zrušení serveru Megaupload [ http://cs.wikipedia.org/wiki/Megaupload ], což vedlo i k napadení Bílého domu, FBI, firmy MasteCard a dalších.

SOPA, PIPA

SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (PROTECT IP Act) jsou navrhnuté (ale zatím neschválené) zákony, o jejichž přijetí se jedná v americké vládě. Za úkol si dávají omezit aktivitu pirátských stránek a zablokovat jejich obsah. To znamená, že by bylo možné zablokovat jakoukoli stránku, která bude nějakým způsobem porušovat autorská práva. Neznamená to smazání nějakého obsahu, ale celé stránky, na které se obsah nachází. A co by to mohlo znamenat? Například konec serverů jako je Facebook a YouTube, které se takovým obsahem naprosto hemží. Více o SOPA [ http://cs.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act ].

Weby protestovaly vypnutím

Tento týden jste mohli zaznamenat protest významných projektů proti již zmíněným zákonům SOPA a PIPA. Jako příklad si zde uvedeme encyklopedii Wikipedia, kterou jste nedávno mohli vidět ztmavlou.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2012012400-sopa-pipa-a-dalsi-utoky-hackeru/ ].