Názory ke článku Titanium Studio – napište si desktopovou aplikaci v JavaScriptu – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Titanium Studio – napište si desktopovou aplikaci v JavaScriptu – Programujte.comNázory ke článku Titanium Studio – napište si desktopovou aplikaci v JavaScriptu – Programujte.com

 

Názory ke článku Titanium Studio – napište si desktopovou aplikaci v JavaScriptu

Ugo   NOVÝ
20. 2. 2012

Ahoj, děkuju za seznámení a rozhodně bych se přimlouval za pokračování, je to sice tak trochu magie a další věc která zabíjí skutečné programování tam kde ještě přežívalo, ale vypadá to zajímavě a jednoduše. Rozhodně to vyzkouším.

Martin   NOVÝ
20. 2. 2012

Taky se urcite hlasim k tomu, aby vznikl serial o tomhle zpusobu  tvorby desktopovych aplikaci. Velice zajimave!

djanosik   NOVÝ
20. 2. 2012     web     twitter

#1 Ugo
Nemůžu si pomoct. Co je to "skutečné programování"?

jerkyrama   NOVÝ
20. 2. 2012

Dobrý den,

článek mě zaujal. Zajímalo by mě, aniž bych hledal nějaké zdroje na internetu, jak je to s runtime? Zajímalo by mě, zda když aplikaci "zkompiluji" tak jestli bude bežet všude nebo zda dotyčný klient musí mít instalovanou nějakou podporu.

djanosik   NOVÝ
20. 2. 2012     web     twitter

#4 jerkyrama
Pokud vím, výsledkem jsou nativní aplikace. Žádná podpora by tedy neměla být nutná, ale jistě to nevím.

Ugo   NOVÝ
20. 2. 2012

#3 djanosik
něco víc než 15tá nadstavba binárky :) takže assembler a ještě za to považuji C/C++ , jazyky vyšší úrovně už jsou takové lepení nad tímto, proto se mi taky jako někomu kdo ani v tom C v podstatě neumí ani z vrtulníku špatně říká že bych měl být programátor a snažím se to napravit :) nejradši bych aspoň ten assembler, ale to je už moc tvrdej oříšek s málo materiálama na studium.

djanosik   NOVÝ
20. 2. 2012     web     twitter

#6 Ugo
Co na to říct. Zastaralé názory díru do světa neudělaj :) Možná si tím trochu pohoníš ego, ale záruku vyšší kvality ti to určitě nedá.

quatermain   NOVÝ
20. 2. 2012

no môj názor na js: neskutočný bordel

našťastie existuje CoffeScript, ktorí mi zlepšuje prácu s JS. 

Článok ako malé intro, či bleskovka fajn... Len skôr než by som začal niečo tvoriť v tomto systéme, určite by som sa zamyslel nad pár otázkami:

Ako to je s výkonom a spotrebou v prípade mobilnej platformy? 
Samotne spustiteľná aplikácia sa skladá z natívneho "browsera", kt. zobrauje webku z našich zdrojákov? Ako kvalitný je?Vydrží zložitejšiu logiku? Vie to vlastne zložitejšiu logiku? 
Čo ak zistím pred koncom tvorby programu, že samotnú aplikáciu nedokončím, alebo dokončím a bude pomalá? Nebol by teda lepšie strávený čas naučením sa napríklad javy a rovno spraviť dobrú aplikáciu? 

Osobne čo sa týka budúcnosti tak by som sa skôr pozeral na "Web app" pohlad na desktopové aplikácie spolu s HTML5, CSS3... Oponovať by ste mi mohli offline modom, ale bohužial nové html5 poskytuje aj offline správu dát. Nie je to najlepšie riešenie ale lepšie ako nič. Osobne som zástanca len on-line už len kvôli supportu zákazníkovi.

p4nther   NOVÝ
20. 2. 2012     web     twitter

#8 quatermain
Pro mobilní platformu nevyvíjím, takže jak je to tam s výkonem netuším.. Každopádně tam už se nebude jednat o nějaký browser, ale plnohodnotnou aplikaci. "Browser" se používá na desktopu.

Nevím, co máš na mysli pod "složitější logikou", ale Titanium Studio pravděpodobně nebude to pravé. Je to jen relativně snadná možnost, jak dělat aplikace pro desktop, bez nutnosti učit se Javu a podobné jazyky. Bankovní aplikaci bych v tom nedělal.

Z vlastní zkušenosti ale vím, že pokud bych měl vyvíjet tu stejnou aplikaci, co dělám v rámci bakalářky, pro Javu, tak to bude o dost složitější a bude to vyžadovat hodně brouzdání po všelijakých dokumentacích. To, co ti tady vyřeší Titanium API, si v Javě musíš napsat sám.

quatermain   NOVÝ
20. 2. 2012

neviem no, Java vie poskytnúť toho toľko, že sa veľa nenapíšeš...ale máš pravdu, že pre toho kto vôbec ale vôbec nepozná javu tak je to lahšie. 

Zložitejšiu myslím funkčne, ak tam budeš mať len zoznam vecí čo si urobil a čo si neurobil tak to je nič. Ale dake editovanie údajov z databáz, zložité vzťahy a tak dalej...

Nechce sa mi moc googliť, stačí mi v robote, ale kedže sa jedná o HTML a JS tak je jasné, že sa určite jedná o "browser". Čiže aplikáciu, ktorá obsahuje jadro ako napríklad webkit alebo iné. Ak by nepoužili takéto jadro, čiže v konečnom dôsledku "browser" tak by museli nakodiť vlastný zobrazovač, "kompilátor" html, JS príkazov, čiže jadro klasického browseru ;-). 

Môj predpoklad zdrojákov vyprodukovaného softu:

1. samostatne spustitelný browser spustený vo "fullscreene" bez riadiacich prvkov a len s príslušnými knižnicami či čo to používajú browseri, možno jQuery :D

2. zdrojáky tvojho programu v podobe html šablon a js súborov s logikou

Všetko pekne zbalené v dakom archíve podla platformy ;-)

djanosik   NOVÝ
21. 2. 2012     web     twitter

#8 quatermain
CoffeScript je učebnicový příklad "leaky abstraction" ... člověk stejně musí umět JS, takže to má jen velmi malej přínos ;)

quatermain   NOVÝ
21. 2. 2012

no musí, ale nemusí riešiť kadejaké zátvorky, function a neviem aké iné zbytočnosti, asi si ho moc nepoužíval, že?

djanosik   NOVÝ
21. 2. 2012     web     twitter

#10 quatermain
Desktopová aplikace běží v browseru, mobilní je ve všech ohledech nativní. Pokud jde o složitější logiku, tak jsi pochopitelně omezenej dostupným API, který ani zdaleka nepokrývá běžné možnosti cílových platforem, ale zrovna to co jsi popsal by neměl být problém. Pro Win je výsledkem běžné .exe + runtime a pár dalších věcí.

djanosik   NOVÝ
21. 2. 2012     web     twitter

#12 quatermain
Ne, k čemu by to bylo? Výhody jsou minimální, zmíněné věci nemusím řešit ani v JS :) Naproti tomu nevýhody jsou celkem zásadní (např. absence vývojových nástrojů a debuggeru). 

quatermain   NOVÝ
21. 2. 2012

#14 djanosik
ako myslíš, že tieto veci nemusíš riešiť ani v js? osobne mi na CS netreba debugger, väčšinou vidím kde som spravil chybu po prvej nefunkčnosti

djanosik   NOVÝ
21. 2. 2012     web     twitter

#15 quatermain
Proč bych je měl řešit? To jsou naprosto běžné vlastnosti JS a mně to nijak nevadí. Se spoustou věcí navíc pomůže IDE, mám debugger, refaktoring, atd. Pak samozřejmě hodně záleží na tom, kolik toho v JS napíšeš, pokud je to pár jednoduchých skriptů, tak ti jistě CS stačí a debugger nepotřebuješ, ale pokud je to celá aplikace.

quatermain   NOVÝ
21. 2. 2012

však hej, ale nevidím dôvod robiť celú aplikáciu v JS, ked tak jQuery použiť s kombináciou s CS, namiesto ide používam Sublime Editor a stačí mi. Je pravda, že v "js" nerobím zázraky, len klasické uživateľské vychytávky.....

zlz   NOVÝ
12. 3. 2012

Dušan se nám opět ztrapňuje v diskuzi.

Martin   NOVÝ
14. 3. 2012

Titanium podporuje aj pouzivanie PHP, Ruby a Python, takze vyvijat mozete kludne aj zlozitejsiu logiku.

Milan   NOVÝ
17. 4. 2012

Určitě se taky přimlouvám za pokračování. Zajímalo by mě například:

1/ Nějaká základní hello wordl aplikace

2/ Přehled systémových fičur, které jsou, které jsou zdarma a které placené (např. můžu využívat foťák, adresář, fotogalerii, dělat hovory....)

3/ Co se týče vývoje pro iOS, tak tam je tuším pořád zapotřebí mít Mac ne? To vidím jako (pro me) zatím jedinou nevýhodu titanium studia. U Adroida je tuším k dispozici nějaký "emulátor".

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý