× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Internet mění vzdělávání, stojíme o to?

[ http://programujte.com/profil/21390-lubos-kulhanek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       30. 4. 2012       16 683×

Digitální informace dnes vládnou světu a poznání a vzdělávání je nejdostupnější v celé historii lidstva. Internet poskytuje nevyčíslitelné množství obsahů, témat a tolikero odpovědí na naše zvídavé otázky, že by člověk musel žít desítky, možná stovky životů, pokud by chtěl veškeré dostupné vědění načerpat. Z každého se tak dnes může stát samouk stejně, jako byli Einstein, Bell či Hemingway.

Byť je u nás na poli svobodného přístupu k informacím nejznámějším projektem Wikipedie, historie online vzdělávání má i jiné milníky. Velkým mezníkem ve vzdělávání byl rok 2001, kdy slavná bostonská univerzita MIT zpřístupnila veškeré studijní materiály na své kurzy na internetu zdarma v rámci projektu OpenCourseWare [ http://ocw.mit.edu/index.htm ]. Celý svět tak mohl čerpat poznání z této akademické Mekky.

O pět let později ohlásila Kalifornská univerzita v Berkeley svůj plán zpřístupnit své akademické kurzy na Apple iTunes U [ http://www.apple.com/education/itunes-u ]. Díky tomu přestalo mnoho studentů jezdit do škol a začali studovat online ze svých domovů. V roce 2007 stejná univerzita zamířila na YouTube. Od tohoto okamžiku zaznamenali již přes 130 miliónů kliknutí na tlačítko „download“ u svých kurzů. Brzy na to je následovaly další univerzity Yale, Stanford a Harvard.

Propagovat myšlenku svobodného přístupu k informacím se v roce 2006 rozhodlo i hnutí The Open Education Movement [ http://www.openculture.com/ ], které na stránkách http://www.openculture.com/ [ http://www.openculture.com/ ] sdružuje největší sbírku vzdělávacích a kulturních médií a odkazů na světě.

V Čechách méně známý je také projekt Khan Academy [ http://www.khanacademy.org/ ], jehož cílem je zpřístupňovat vzdělávací videa pro celý svět. Portál, který obsahuje více než 2100 videí od základní matematiky po vesmírnou fyziku, si navíc dokáže pamatovat, co jste se na něm naučili, a poradí vám, jaké jsou možnosti dalšího rozvoje.

Internet poskytnul klíč k otevření tzv. Global Virtual Academy, jejímž studentem dnes vlastně může být každý - stačí jeden klik. Ta má ovšem i své stinné stránky, mezi které mimo jiné patří často zmiňovaná sociální odtažitost či neobratnost a ztráta reálných vztahů.

Lze nějak podpořit pozitivní vliv vzdělávacích možností, které dnes internet přináší, a zároveň být sám sebou a s ostatními?

Nad tím se zamyslel i Luboš Kulhánek a jeho tým, který stojí za novým českým projektem Svetrozvoje.cz [ http://www.svetrozvoje.cz/ ].  „Kromě lektorů vzdělávacích firem jsem v životě potkal hodně skvělých lidí, kteří nikdy neučili, ovšem uměli nějakou zajímavou dovednost, jež by určitě zajímala i mnoho jiných lidí. Když jsem je oslovil, zda by chtěli něco ze svých expertních dovedností předat ostatním, tak se nebránili."

"Nápad se jim líbil, ale často neměli čas na propagaci či shánění účastníků svého kurzu,“ vysvětluje Luboš Kulhánek, jeden ze zakladatelů projektu. „Vytvořili jsme proto portál, kde umožňujeme podělit se o tyto dovednosti s ostatními, a to velmi jednoduše. Vytvoříte si online profil, vymyslíte zajímavý název a popis kurzu, k tomu přidáte termín, čas a místo. My dodáme rozvoje chtivé účastníky a akce se může konat.“

V únoru 2012 tak vstoupil do světa internetu sociální portál Světrozvoje.cz, který umožňuje lidem potkávat se jak online, tak offline – tedy v reálném prostředí s reálnými lidmi. Na portále tak například najdete kurzy jako Domácí příprava kávy [ http://www.svetrozvoje.cz/akce/101-domaci-priprava-kavy ], Jak si zorganizovat dovolenou v Thajsku na vlastní pěst [ http://www.svetrozvoje.cz/akce/107-thajsko-zeme-usmevu-za-usmevnou-cenou-na-vlastni-pest ], Jak vařit bezmasá jídla [ http://www.svetrozvoje.cz/akce/112-kurz-vareni-bez-masa-nejen-pro-zacatecniky ], Svádění žen [ http://www.svetrozvoje.cz/osobni-rozvoj-dusevno/mezilidske-vztahy ] či Nácvik sebeobrany pro ženy [ http://www.svetrozvoje.cz/akce/109-sebeobrana-pro-zeny ]. Lubošův tým aktuálně pracuje na sekci pro neziskové organizace a dobrovolnictví, čímž chce umožnit lepší informovanost o těchto akcích pro širokou veřejnost a možnost se okamžitě registrovat na dobrovolnické akce. 


Co vy na to, vezmete rozvoj do svých rukou offline či online?


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2012043000-internet-meni-vzdelavani-stojime-o-to/ ].