× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

JIC STARCUBE Show vyhrál VORTEX systems s inovativním zařízením pro odčerpání vody

[ http://programujte.com/profil/24875-tomas-cada/ ]Google [ ?rel=author ]       5. 4. 2018       7 642×

Inovativní pumpa sloužící pro odčerpání velkého kalového množství vody ze zaplavených oblastí vyhrála v devátém ročníku JIC STARCUBE Show 2018. Začínající startup VORTEX systems dnes večer v prostorách Hvězdárny a planetária v  Brně zaujal odbornou porotu. 

Divákům se nejvíce líbila čtveřice vysokoškoláků, kteří navrhují laserové terče pro sportovní a zábavní střelbu. U médií zvítězil náramek zachraňující život. Cenu technologických partnerů si odnesl ruský startup Naumann Machines s inteligentními výdejními automaty.

 „Reagujeme na klimatické změny a častěji se objevující povodně, které musí řešit obce a hasiči. Hlavně ti dobrovolní si nemůžou dovolit drahé přístroje na odstranění  vody. Právě proto jsme navrhli čerpadlo, které bude pro ně finančně dostupnější,“

říká zakladatel VORTEX systems Tomáš Murajda. Pro výrobu bude firma využívat i 3D tisk, a tak sníží náklady. Startup teď čeká práce na dalších verzích přístroje, na kterých  budou v Brně spolupracovat  s lokálními partnery. 

„VORTEX systems řeší reálný problém a jsou tady vidět benefity pro konečné klienty. Navíc jde o technicky unikátní a patentovatelný produkt, který by na trhu mohl být jediný,“

komentuje výběr jeden z  členů mezinárodní poroty zakladatel finského Mistral Consulting Limited Jari Makkonen. Spolu s ním o vítěztví rozhodli další přední odbornící ze startupové a podnikatelské sféry. Za Česko usedl v porotě Radek Pav, partner z EY, který před dvěma týdny předal cenu nejlepšímu Začínajícímu podnikateli roku 2017 Oliveru Dlouhému z rychle se rozrůstající firmy Kiwi.com. Právě on a jeho startup, tehdejší Skypicker, se účastnil programu JIC Starcube v roce 2012.

Na rozdíl od mezinárodní poroty, kterou startupy musely přesvědčit svým dnešním vystoupením. Technologiční partneři se setkávali se zástupci začínajících firem během programu průběžně. Z hlediska podnikatelského potenciálu je nejvíce zaujal ruský projekt Naumann Machines. Právě jeho členové chtějí v Brně zůstat a vyřizují potřebná povolení.

“Po dvou měsících školení v akcelerátoru jsme si ujasnili, že Česko má pro nás v rámci našeho byznysu stategičtější polohu. Zároveň nás Morava nadchla a chtěli bychom tady zakotvit,“

říká spoluzakladatel  Naumann Machines Konstantin Daylidonis.

Přilákat firmy na jižní Moravu je i jedním z cílu samotného programu JIC STARCUBE a snaží se zahraničním účastníkům v tomto ohledu pomoci. “Samotný program jsme letos zkrátili ze tří na dva měsíce a udělali ho intenzivnější. Chtěli jsme tak vyjít vstřít i těm, kteří pochází ze zemí mimo EU, a můžou přicestovat kvůli vízům jen na krátkou dobu,“ dodává manažerka JIC STARCUBE Hana Šudáková

Technologickými partnery byli v letošním roce Honeywell, Škoda Auto DigiLab, Microsoft, Konica Minolta, Avast a Y Soft, mediálními Hospodářské noviny, IHNED.cz a TyInternety.  Program podpořila také síť Entreprise Europe Network. Další informace k akcelerátoru JIC Starcube a jeho průběhu najdete na jeho webu. 

Zúčastněné soutěžní týmy:

LETMEE (Česko) vyrábí bezpečný, multifunkční, ekonomický a ekologický laserový terč. Jejich produkt je určen pro sportovní tréninky, nadšence do střelby nebo organizátory volnočasových aktivit.

Life Saving Bracelet (Česko-Slovensko) čerpá ze životní zkušenosti jednoho ze zakladatelů, kdy o záchraně života rozhodovaly jen vteřiny. Právě proto začínající firma navrhla náramek, který je schopný měřit teplotu, srdeční tep a monitorovat dech člověka. V případě naléhavosti zároveň odesílat signály a data záchranářům nebo pečujícímu lékaři. 

Naumann Machines (Rusko) vyvíjí inteligentní prodejní automaty, které designově i technicky pojmou jakýkoliv druh zboží. Zároveň má výdejní zařízení zabudovaný software uzpůsobený tak, že dovede flexibilně reagovat a nabízet věci podle typu nakupujícího. 

PublishAR - SyncLab (Srbsko) vytváří novou platformu, která dovede uživateli – laikovi – neprogramátorovi snadno vytvořit obsah pro rozšířenou a virtuální realitu. Startup se teď zaměřuje na spolupráci se školami, kde by s touto aplikací mohli oživit učební látku. Například 2D obrázky v knihách rozpohybovat a dát jim třetí rozměr. 

VORTEX systems  (Slovensko) se zabývá výrobou hydrodynamického čerpadla s vysokým výtlakem. Zařízení vyrobené s pomocí 3D tisku má být rychlým a praktickým řešením v zaplavených oblastech po přívalových deštích nebo intenzivních bouřkách. 

JIC STARCUBE je nejdéle fungující český akcelerátor. Od roku 2010 do něj vstoupilo už přes 80 startupů. Týmy procházejí dříve třemi a nyní dvěma měsíci nabitými poznatky, workshopy, setkáváním s mentory a napojením na globální technologické společnosti. Získávají výhody a finanční podporu na testování a prototypování, právní nebo daňové služby, marketing i uhrazení cestovného a  ubytování. K úspěšným firmám, které akcelerátorem prošly, patří například GINA, Reservio nebo jeden z nejrychleji rostoucích startupů současnosti Kiwi.com.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2018032802-jic-starcube-show-vyhral-vortex-systems-s-inovativnim-zarizenim-pro-odcerpani-vody/ ].