× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Studenti odvrátili útok hackerů. V soutěži Cisco Networking Academy Games zvítězily školní týmy

[ http://programujte.com/profil/24875-tomas-cada/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 4. 2018       9 055×

„Podnik Průmyslu 4.0 s automatizovanou výrobou čelí kybernetickému útoku hackerů. Monitorovací systém ukazuje nefunkčnost již 6 z 12 důležitých částí a do úplného vypnutí celé výrobní linky zbývají jen 2 hodiny.“ 

S tímto úkolem se museli poradit studenti středních a vyšších odborných škol ve finále soutěže Cisco Networking Academy Games. Nejdříve museli zjistit, co se děje, poté zabránit pokračování kybernetického útoku a nakonec také obnovit všechny počítačové sítě.

Nejlépe si se zadáním poradili zástupci Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě, kteří se tak stali vítězi v kategorii HS3. V kategorii zaměřené na internet věci (IoT) měli studenti za úkol načíst a analyzovat data a následně je přehledně zobrazit na programovatelném RGB LED pásku. Vítězi se stali studenti z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Jičín, která tím obhájila loňské prvenství.

Již 13. ročníku soutěže Networking Academy Games, které proběhlo 22. a 23. března v Hradci Králové na Střední škole a vyšší odborné škole aplikované kybernetiky, se zúčastnilo celkem 58 družstev z celé České republiky. Ta byla rozdělena do dvou kategorií, ve kterých účastníci řešili různé úkoly. V kategorii HS3 zaměřené na počítačové sítě si studenti museli poradit s kybernetickým útokem, přičemž nedostali k dispozici celou technickou dokumentaci firmy.

Přesně s tím si totiž v praxi musí poradit mnoho IT specialistů, které si firma najme. Ve druhé kategorii IoT dostali soutěžící za úkol připojit se na server, ze kterého získali nasbíraná data. Pro něj museli vytvořit systém, který data dokázal analyzovat a vizuálně zpracovat. Přesně tak, aby mohly být výsledky představeny vedení firmy.

„Soutěž musíme každým rokem přizpůsobovat měnícím se požadavkům z praxe. Proto jsme letos šli ještě dál a studenty postavili před složitější úkoly, než je pouhé zapojování senzorů pro měření teploty. Po této dovednosti se téměř žádná firma neshání. Moderní IT specialisté musí umět podnik ochránit a zároveň spolupracovat s vedením na analýze obchodních příležitostí. A právě toto propojení soutěže s aktuální situací na trhu nás zcela odlišuje od ostatních soutěží podobného typu,“

říká Martin Pruša, koordinátor soutěže a prezident spolku i-com-unity, který soutěž pořádá.

Výsledky letošního ročníku Cisco Networking Academy Games

Kategorie HS3

  1. Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky Ostrava
  2. Střední průmyslová škola, Trutnov
  3. Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová

Kategorie IoT                            

  1. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Jičín
  2. Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky Ostrava
  3. Střední škola informačních technologií Frýdek-Místek

 „Manuální úkoly dnes často dokáže zvládnout automatická síť a v budoucnu se pozice IT specialisty výrazně změní. Bude se více věnovat kreativním činnostem a častěji spolupracovat s nejužším vedením firmy. Proto je nutné připravovat studenty úplně jinak, než tomu bylo před lety. Proto se mění i úkoly, které studenti v soutěži dostávají, protože pouze tak je můžeme připravit na skutečné zaměstnání,“

vysvětluje Pavel Křižanovský, technický ředitel společnosti Cisco.

Program Cisco Networking Academy si klade za cíl najít a rozvíjet talenty v oblasti síťových technologií, a zároveň studentům pomáhá získat potřebnou praxi pro jejich další rozvoj. Od začátku působení v Česku prošlo programem Cisco Networking Academy více než 42 tisíc studentů středních a vysokých škol, v současné době u nás působí 215 lektorů na 82 akademiích.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2018040608-studenti-odvratili-utok-hackeru-v-soutezi-cisco-networking-academy-games-zvitezily-skolni-tymy/ ].