× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

GoPay uvede automatické čtení údajů z dokladů, použije řešení studenta, který s ním uspěl v IT SPY

[ http://programujte.com/profil/24875-tomas-cada/ ]Google [ ?rel=author ]       17. 1. 2019       5 770×

Vymyslet aplikaci, která pohodlně vyčte data z identifikačních dokladů, aby je jejich držitel nemusel složitě přepisovat. To byl jeden z prvních úkolů Miroslava Bartyzala, když nastoupil jako juniorský Java programátor do GoPay. Bartyzal nakonec projektu, který mu zabral více než 2200 hodin, věnoval svou diplomovou práci na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity.

S prací pak vyhrál třetí místo v česko-slovenské soutěži IT SPY, které se letos zúčastnilo přes 1600 studentů.

Platební brána GoPay se zaměřuje na zpracování plateb v e-commerce. S tím souvisí i ověřování totožnosti uživatelů, nejčastěji přepisem osobních dat. Bartyzalova metoda nově umožní poskytnout službě pouze fotku nebo scan dokladu a údaje se přepíší automaticky. Stejně si služba poradí i s pouhým sejmutím dokladu webkamerou počítače.

Podobná řešení samozřejmě již existují. To od GoPay je však unikátní ve své přesnosti a také nízkými nároky na vizuální kvalitu snímku. Data umí vyčíst i z hodně nekvalitní fotografie nebo záznamu a chybovost má v současnosti srovnatelnou s manuálním přepisem. Systém je navíc možné trénovat, a tím dále zdokonalovat až k nulové chybovosti. V současnosti si poradí s občanským průkazem a pasem, do budoucna bude zvládat i přepis údajů z platební karty.

„V budoucnu si místo opisování údajů zákazník jednoduše vyfotí svou platební kartu. Platební brána data načte a platbu dokončí. Celý proces placení tak bude pro koncového zákazníka podstatně jednodušší a pohodlnější, než tomu bylo doposud,“nastiňuje Bartyzal.

Celé řešení je nyní ve finálním stadiu přísných testů. Do ostrého provozu se dostane v příštím roce. Využívat ho bude několik stovek tisíc českých uživatelů brány GoPay a pokud se osvědčí, nebude problém ho rozšířit i na identifikační doklady jiných národností.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2019011400-gopay-uvede-automaticke-cteni-udaju-z-dokladu-pouzije-reseni-studenta-ktery-s-nim-uspel-v-it-spy/ ].