Elektrotechnika – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Elektrotechnika – Články – Programujte.comElektrotechnika – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Dovozci baterií mění logistiku, letadlo nahrazuje námořní doprava

Dovozci baterií mění logistiku, letadlo nahrazuje námořní doprava

Dovozci baterií do mobilů či notebooků upouštějí od letecké přepravy zboží. V letošním roce plánují dovézt až 80 % produktů lodí. Přitom před 5 lety byla většina baterií do mobilních přístrojů dovezených do České republiky přepravována letadlem. Za proměnou způsobu transportu akumulátorů stojí zpřísnění pravidel pro leteckou přepravu, která přinášejí vyšší náklady i náročnou agendu.

Obrázek ke článku CeBIT 2017 přibližuje digitalizaci

CeBIT 2017 přibližuje digitalizaci

Umělá inteligence, drony, humanoidní roboty, autonomní systémy, internet věcí. Digitalizace mění rychlým tempem hospodářství, správu i společnost. Na veletrhu CeBIT 2017 bude možno zažít potenciály digitální transformace v celém řetězci tvorby hodnot a po všech stránkách se seznámit s digitálními tématy od disruptivních technologií až po kybernetickou bezpečnost.

Obrázek ke článku NEWTON Media prohledá 200  milionů mediálních zpráv během sekund díky Cisco UCS

NEWTON Media prohledá 200 milionů mediálních zpráv během sekund díky Cisco UCS

Česká společnost NEWTON Media provozuje největší archiv mediálních zpráv ve střední a východní Evropě. Mezi její zákazníky patří například ministerstva, evropské instituce nebo komerční firmy z nejrůznějších oborů. NEWTON Media rozesílá svým zákazníkům každý den monitoring médií podle nastavených klíčových slov a nabízí online službu, kde lze vyhledat mediální výstupy v plném znění od roku 1996.

Obrázek ke článku Před dvěma lety jsme si postavili Laser Arénu, teď stavíme jedenáctou v Mongolsku

Před dvěma lety jsme si postavili Laser Arénu, teď stavíme jedenáctou v Mongolsku

Je to přibližně dva roky, co jsem zde psal článek, jak jsme Laser Arénu stavěli, proč jsme se tak rozhodli a v čem jsme chtěli být jiní. Od té doby jsme postavili řadu Laser Arén u nás, vstoupili na Slovensko a dokonce jednu postavíme i v Mongolsku. Na veletrhu zábavy ve Švédsku jsme navíc zjistili, že máme nejdetailnější výsledky ze hry na světě vůbec.

Obrázek ke článku Aplikace IO Expandéru s moduly IQRF II

Aplikace IO Expandéru s moduly IQRF II

V předchozím článku jsme si vytvořili desetikanálový dálkový ovladač s modulem IQRF. V závěru jsme si slíbili, že doplníme indikaci vybité baterie a vytvoříme dva typy přijímačů. Jeden bude pouhým převodníkem na sériovou linku, druhým pak bude šestnáctikanálový programovatelný spínač. Pro jednoduchost si práci rozdělíme a v dnešním článku zůstaneme pouze u prvního.

Obrázek ke článku Aplikace IO Expandéru s moduly IQRF

Aplikace IO Expandéru s moduly IQRF

Před několika lety běžel na serveru HW.cz seriál o využití modulů IQRF. V článcích jsem se soustředil především na popis základních vlastností modulů a jednoduché praktické ukázky. S odstupem času bych rád na seriál navázal a představil několik praktických aplikací modulů IQRF, ale i jiných, k nim připojených zajímavých součástek. V dnešním článku půjde o aplikaci IO expandéru připojeného k modulu IQRF, a to ve funkci dálkového ovladače s více tlačítky.

Obrázek ke článku Vývoj USB ovládača – 4. časť

Vývoj USB ovládača – 4. časť

Zatiaľ čo v predchádzajúcich častiach sme sa venovali vývoju softvéru pre zariadenie, v tých nasledujúcich budeme pracovať na softvéri ovládača a na klientskej aplikácií, ktorá bude s pomocou ovládača komunikovať s našim zariadením.

Obrázek ke článku Vývoj USB ovládača – 3. časť

Vývoj USB ovládača – 3. časť

V tretej časti dokončíme kód pre naše USB zariadenie. Využijeme 3 rôzne prenosové módy na komunikáciu s hostom, ktorý bude následne vedieť ovládať LED diódy, kresliť na obrazovku a čítať teplotu procesora spolu so stavom tlačidiel na vývojovej doske.

Obrázek ke článku Vývoj USB ovládača – 2. časť

Vývoj USB ovládača – 2. časť

V tejto časti sa oboznámime s hardvérom, ktorým bude vývojová doska pre ARM mikroprocesor SAM3X8H od Atmelu. Ukážeme si ako pomocou Atmel Software Framework umožniť nášmu procesoru komunikovať pomocou USB a popíšeme si, ako bude naše zariadenie fungovať.

Obrázek ke článku Vývoj USB ovládača – 1. časť

Vývoj USB ovládača – 1. časť

USB je dnes najrozšírenejším rozhraním používaným k pripojeniu zariadení či už k počítaču, alebo medzi sebou. V tomto seriáli si ukážeme, ako sa postupne dopracovať k USB ovládaču, ktorý bude komunikovať s našim zariadením. Tým bude vývojová doska osadená mikroprocesorom s architektúrou ARM Cortex-M3, Atmel SAM3X8H. V prvej časti sa budeme venovať princípu, ako USB funguje a taktiež základným pojmom, s ktorými sa pri práci s USB stretnete a je potrebné ich vedieť.

Obrázek ke článku Programování PICAXE 08M

Programování PICAXE 08M

Procesory řady PICAXE jsou populární hlavně díky tomu, že k jejich programování nepotřebujete žádný nákladný programátor. Postačí vám k tomu doma vyrobený, který navíc zvládne udělat každý. Zde si krok za krokem popíšeme postup výroby a jeho následné použití.

Hardware 6: Monitory

Ako pracujú LCD, CRT a plazmové monitory, čím sa líšia a ich plusy a mínusy.

Obrázek ke článku Zajímavý efekt s LED

Zajímavý efekt s LED

Ukážeme si, jak pomocí 8 LED řízených jednočipem AT89C2051a motoru vytvoříme nápis, případně jiné grafické prvky v prostoru.

Anemometr

Možná jste si jen někdy chtěli změřit rychlost větru, možná jste meteorologický nadšenec a možná vás prostě přestavování starých věcí na něco užitečnějšího vzrušuje stejně jako mě. Každopádně vám ukážu, jak si sestavit jednoduchý anemometr. Předem se však omlouvám všem uživatelům Windows, kteří si budou muset naprogramovat vlastní řešení „tahání“ dat.

Práce s LCD

V minulém díle jsme si naprogramovali jednoduchý voltmetr. Při jeho návrhu jsem vynechal popis komunikace s LCD a někteří z vás mi dali jasně najevo, že by se o něm rádi něco dozvěděli. Dnes si tedy ukážeme, jak na to.

Novinky u PK-DESIGN

PK-DESIGN připravuje nový programátor pro čipy AVR. My vám přinášíme první dojmy…

AVR a AD převodník

Minulé dva díly byl zaměřeny prakticky. Dnes si uvedeme nějakou tu teorii k AD převodníku procesorů AVR a ukážeme si jednoduchý příklad, jak jej použít.

Praktický příklad II

V minulém díle jsme si ukázali praktický příklad na využití UART v C. Dlužíme si ale řešení v assembleru, které si ukážeme dnes. Řešení je, jako vždy, o něco složitější. Především bylo nutné vyřešit načítání řetězců z paměti programu pomocí instrukce LPM.

Výsledky 1-30 z celkem 95 nalezených
1  2  3  4     
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý