PHP – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP – Články – Programujte.comPHP – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Je uživatel online?

Je uživatel online?

Každý z nás to jednou zažil. Přijdete na stránky nějaké firmy, chcete se zeptat zástupců této firmy, ale nevíte, komu napsat. Navíc firma používá svůj vlastní komunikátor. Proto se často využívají tzv. status ikony, které vám jasně poví, který člen firmy odpoví ihned. Já vám dneska povím, jak si vytvořit tuto jednoduchou status ikonu.

Obrázek ke článku GD knihovna - 1. lekce

GD knihovna - 1. lekce

V úvodu jsme si řekli trochu základů o GD knihovně. Nyní se podíváme, jaké jsou způsoby vytvoření obrázku. Můžeme obrázek načíst z již existujícího, případně si vytvořit sami nový.

Obrázek ke článku Úvod do práce s knihovnou GD v PHP

Úvod do práce s knihovnou GD v PHP

Posledně jsme si ukázali, jak vytvořit graf v PHP. Ale v tomto seriálu si ukážeme veškeré možnosti knihovny GD a práce s grafikou. Ukážeme si, jak vykreslit jpeg, gif a png. Ukážeme si, jak oříznout obrázek, jak nakreslit ikonku a mnoho dalších věcí, které knihovna GD dokáže. Na rozdíl od předchozího článku budeme vším procházet postupně, až na konci seriálu si ukážeme kompletní aplikace (kreslení ikonek, tvorba fotogalerie, kreslení tlačítek,…). Současně od třetího dílu seriálu budou zadávány úkoly.

Grafy, grafy, grafy... a jak na ně v PHP

Často máte na stránkách nějaké statistické údaje, které potřebujete přehledně prezentovat. Třeba počet zobrazení stránky za určitý den, nebo počty kusů, počty reakcí a další různé informace. Nejpřehlednějšími možnostmi zobrazení těchto informací jsou tabulky a grafy. Tabulky předpokládám zvládne každý, kdo trochu zná (X)HTML, takže se dneska podíváme, jak si vytvořit graf podobný tomuto.

Efektivně v PHP

Znalost jazyka neznamená pouze pochopení syntaxe. Znamená to také určitou úroveň kódu, jeho efektivnost, snadnou rozšiřitelnost a lehkou pochopitelnost. Podívejme se na časté začátečnické chyby.

phpMinAdmin - efektně na MySQL

Mnoho programátorů (nebo nás, co se o to aspoň snažíme) nemá nazbyt prostředky na pořízení drahých profesionálních řešení ke správě naší MySQL databáze, jenž je umístěna někde na serveru. Nezbývá nám pak než sáhnout po phpMyAdminovi, projektu určenému ke správě databáze přes prohlížeč. Nedávno se vyklubal na svět phpMinAdmin, podívejme se, jestli má oproti konkurenci co nabídnout.

E-mailový server na localhostu

Nainstalujte si zdarma dostupný e-mailový server, který využijete pro zasílání e-mailů u svých PHP aplikací. Vše provádíme na localhostu spolu s využitím Apache + MySQL + PHP.

Obrázek ke článku Apache: virtuální servery na localhostu a logování

Apache: virtuální servery na localhostu a logování

Mnoho programátorských nováčků má problémy s vytvářením virtuálních serverů (VirtualHost) na platformě Windows. Pro ně je určený tento článek, který popisuje krok za krokem, jak docílit vytvoření vlastních virtuálních serverů, včetně různých možností nastavení.

CakePHP - vlastní CRUD nad tabulkou II.

Posledně jsme se něco málo naučili s funkcí findAll, dnes se podíváme dále, na funkci find a dokončíme náš ukázkový příklad, který jednoduše manipuluje s daty v tabulce.

CakePHP - základní kostra

Pokusíme se vytvořit primitivní webovou aplikaci pracující s databází. Uvidíte, jak je to s Cakem jednoduché.

CakePHP - začínáme s frameworkem

Vytváříte větší internetový projekt v PHP a už vás nebaví nesčetněkrát programovat zásadní a primitivní kusy kódu, které vás akorát zdržují od tvorby vlastní aplikace? Řešením je pro vás nějaký framework. Pojďme se naučit pracovat s CakePHP.

PHP: má to vlastně cenu?

Pojďme se podívat na jazyk PHP z trochu většího odstupu a pokud možno s trochu profesionálním nadhledem. A suďme, suďme a suďme.

P.E.T. - primitivní šablonovací systém

Rádi byste ve svém webovém projektu oddělili prezentační vrstvu od té programové, ale nechcete nebo si nemůže dovolit megalomanské projekty, jako je Smarty apod.? Potom pravě pro vás je P.E.T.

PHP & MySQL – Vyhľadávanie na stránke

Vyhľadávanie na stránkach patrí v dnešnej dobe medzi súčasť interaktívnych webových stránok. V dnešnej lekcii si vytvoríme skript, ktorý nám bude vyhľadávať naše uložené záznamy z databázy.

Obrázek ke článku Vytváříme srozumitelné URL adresy z názvu článku

Vytváříme srozumitelné URL adresy z názvu článku

U mnoha redakčních systémů (CMS) je běžnou praxí nabízet srozumitelné URL adresy, které jsou vygenerovány z názvů článků. Přináší to nejen výhodu pro uživatele, kteří při ručním zadávání adresy zadávají srozumitelný text, ale především je to jedna z dílčích částí optimalizace (SEO) pro internetové vyhledávače.

PHP a MySQL - Vkladanie dát pomocou formulára

V dnešnej lekcií si ukážeme, ako jednoducho a ľahko môžeme vkladať naše dáta do databázy MySQL pomocou formulára. Ďalej sa naučíme, ako si správne ošetriť naše dáta pred hacknutím SQL, PHP Injection alebo pred zle zadanými hodnotami.

Style switcher

Na rôznych diskusných fórach k PHP sa často objavuje dotaz na to, ako docieliť zmenu vzhľadu stránky po kliknutí na odkaz. Je to pomerne jednoduché, a tak vám to v krátkosti predvediem.

PHP a MySQL – Vytvárame prvé spojenie s DB

Dnes si vytvoríme novú databázu s tabuľkou plnou údajov a ukážeme, ako si ju pomocou funkcie mysql_fetch_array vypísať. Ukážeme si dva spôsoby, jeden so smyčkou while a druhý s cyklom for.

Jak na obrázkovou databázi v PHP bez MySQL

Téměř každý se již setkal s problémem, kdy měl na stránkách vytvořit obrázkovou nebo jinou databázi, ale nemohl použít libovolný databázový systém, a tudíž musel problém vyřešit jinak. V tomto článku vám ukážu jednoduchou alternativu.

PHP a MySQL - Prepojenie 1. časť

V tejto chvíli sme prebrali základy MySQL a môžeme si vysvetliť, akým spôsobom bude spolupracovať s PHP. Pre prácu s MySQL nám ponúka PHP mnoho rozličných funkcií. My sa naučíme, ako vytvárať dynamické stránky s podporou databázy.

str_replace() v praxi

Formátovanie textu a smajlíci v príspevkoch na diskusných fórach sú dnes veľmi časté javy a ak chcete vedieť, ako na to, pozrite si návod vhodný aj pre ľudí s malými znalosťami PHP.

Stránkovanie v PHP

Určite ste narazili na problém, kedy ste potrebovali rozdeliť veľké množstvo výsledkov na menšie časti. Ukážem Vám, ako si rýchlo vyrobiť jednoduché stránkovanie výstupu z databázy. Potrebujete iba mierne znalosti PHP a MySQL.

Výsledky 31-60 z celkem 74 nalezených
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý