.NET – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

.NET – Články – Programujte.com.NET – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Velká Recenze: Nová verze vývojového nástroje RAD Studio 10 Seattle z pohledu Miroslava Viriuse

Velká Recenze: Nová verze vývojového nástroje RAD Studio 10 Seattle z pohledu Miroslava Viriuse

Na samém konci srpna tohoto roku uvolnila firma Embarcadero Technologies opět novou verzi svých vývojových nástrojů, jež nese tentokrát označení RAD studio 10 Seattle. I když skok v číslování – předchozí verze nesla číslo 8 – naznačuje, že jde o produkt šitý na míru Windows 10, jedná se o nástroj pro vývoj aplikací pro 32bitová a 64bitová Windows, Mac OS X, iOS, Android a IoT (Internet věcí).

Obrázek ke článku WaveEngine – tvořte hry v C# rychle a snadno

WaveEngine – tvořte hry v C# rychle a snadno

Možná máte rádi počítačové hry tak, jako já. Možná dokonce i rádi hry programujete. Pokud ještě navíc programujete v jazyce C#, určitě jste museli narazit na jeden výrazný problém - nevyhovující knihovny. Nepodporovaná a pomalá XNA, zbytečně složitý MonoGame. S odpovědí přichází WaveEngine. Tvorba her vás začne opravdu bavit.

Obrázek ke článku Konec zabezpečení SHA-1 – co to pro nás znamená?

Konec zabezpečení SHA-1 – co to pro nás znamená?

Konec podpory hash algoritmu SHA-1 není novinkou, avšak proces ukončení výrazně zrychlil Google díky svému prohlížeči Chrome. V nejbližších týdnech je třeba zkontrolovat své certifikáty. V tomto článku se dozvíte, zdali se vás problém týká a jak ho vyřešit.

Obrázek ke článku WPF pro začátečníky – 1.díl – Úvod do WPF a vytvoření projektu

WPF pro začátečníky – 1.díl – Úvod do WPF a vytvoření projektu

Není tomu tak dávno, kdy se s aplikacemi pracovalo pomocí příkazového řádku. Dnes je však ve většině případů pro úspěch aplikace klíčové vytvořit jí přehledné a jednoduše ovladatelné grafické uživatelské rozhraní (GUI). V .NET jsou pro vytváření GUI připraveny dvě technologie - starší WinForms (WF) a modernější Windows Presentation Foundation (WPF). Tento seriál se věnuje právě druhému zmíněnému. 

Obrázek ke článku Vývoj USB ovládača – 5. časť

Vývoj USB ovládača – 5. časť

V tejto časti si vytvoríme GUI klientsku aplikáciu v jazyku C#, ktorej základom bude rozhranie na komunikáciu medzi ovládačom zariadenia a .Net aplikáciou vytvorené s pomocou PInvoke (Platform Invoke).

Obrázek ke článku Kolekce v .NET – 3. Seznamy a pole

Kolekce v .NET – 3. Seznamy a pole

Asi nejčastěji používaným typem kolekcí jsou seznamy. Jedná se o jeden z nejjednodušších ADT, jejich účelem je prosté uložení libovolných prvků, které mohou být duplicitní. Na následujících řádcích si však ukážeme, že jejich implementace zdaleka nemusí být tak triviální.

Obrázek ke článku Kolekce v .NET –  2. yield a iterátory

Kolekce v .NET – 2. yield a iterátory

V minulém dílu seriálu jsem se dozvěděli, že i ty úplně nejjednodušší kolekce musí implementovat rozhraní IEnumerableA právě toto rozhraní bude stát v centru dění dnešního dílu. Ukážeme si jeho implementaci pomocí návrhového vzoru Iterator a klíčového slova yield. Řekneme si, co je to lazy evaluation a na základě jakých mechanismů v .NETu funguje.

Obrázek ke článku Kolekce v .NET – 1. Teorie a rozhraní

Kolekce v .NET – 1. Teorie a rozhraní

Kolekce patří bezpochyby k jedné z nejpoužívanějších součástí .NETu, i přesto jejich možnosti nebývají využívány ani z poloviny a princip jejich fungování často zůstává zahalen tajemstvím. V tomto seriálu si ukážeme, jaké kolekce .NET nabízí, jak fungují a také doprogramujeme, co .NETu chybí.

První díl přináší nezbytný úvod do teorie a zároveň nám představí ty nejdůležitější rozhraní.

Obrázek ke článku ASP.NET WebForms – 3.díl – Lehký úvod do práce s daty

ASP.NET WebForms – 3.díl – Lehký úvod do práce s daty

V tomto článku se pustíme do práce s databází. Řekneme si něco málo o komponentách, které poskytují možnosti pro práci s daty, ukážeme si, jak data zobrazovat do formátu tabulky s pomocí komponenty GridView a jak lze v této komponentě data řadit. Nakonec opět uděláme ukázkovou aplikaci.

Obrázek ke článku ASP.NET WebForms – 2.díl – Master Pages, ViewState

ASP.NET WebForms – 2.díl – Master Pages, ViewState

V tomto článku se budeme bavit o začleňování stránek do společného vzhledového systému pomocí Master Pages. Dále o skrytém poli ViewState, odkazování na jiné stránky v rámci naší webové aplikace a v neposlední řadě o dynamickém generování titulku.

Obrázek ke článku Pěkné URL adresy v ASP.NET Webforms 4.0

Pěkné URL adresy v ASP.NET Webforms 4.0

Spolu s ASP.NET MVC přišly i nové "pěkné URL". Samozřejmě nebyly výsadou pouze MVC, i u WebForms se daly řešit, ovšem jejich vytvoření nebylo tolik efektivní a jednoduché. Od verze ASP.NET 4.0 lze tyto pěkné adresy URL generovat stejně jednoduše jako u MVC. Pojďme se nyní podívat, jak na to.

Obrázek ke článku ASP.NET WebForms – 1.díl – Úvod

ASP.NET WebForms – 1.díl – Úvod

ASP.NET WebForms je v dnešní době čím dál více známá technologie. I přesto se jí zatím na českém internetu nedostalo patřičného množství naučného materiálu jako třeba jazyku PHP. Tento seriál bude navazovat na seriál ASP.NET na tomto webu, kde byly shrnuty naprosté základy programování webových aplikací v ASP.NET. V tomto seriálu se naproti tomu zaměříme na používání konkrétních komponent, které WebForms nabízí, a na samotné prvky WebForms.

Obrázek ke článku Code Contracts - 1. díl

Code Contracts - 1. díl

V dalším dílu krátkého seriálu o Code Contracts se podíváme podrobněji na post-conditions a ukážeme si, jak vztáhnout kontrakt i na výstupní parametry metod a na kolekce.

Obrázek ke článku Code Contracts - Úvod

Code Contracts - Úvod

V úvodním článku krátkého seriálu o technologii Code Contracts, která vznikla v Microsoft Research, si ukážeme, v čem nám mohou kontrakty pomoci a jak je používat.

Obrázek ke článku Paralelní programování a .NET 4.0

Paralelní programování a .NET 4.0

Nová verze populárního frameworku .NET se v našich počítačích ještě ani pořádně neohřála, a tak je teď ta nejvhodnější chvíle představit si zajímavé novinky z oblasti paralelního programování a multithreadingu.

Realizace filtrů FIR a IIR v programovacím jazyce C#

S rozvojem digitální techniky a zvláště té počítačové se objevily nové možnosti při zpracování signálů, a to i v oblastech, kde dříve kralovala pouze technika analogová. Jednou z takových oblastí je i filtrace signálů. Základními stavebními kameny jsou filtry FIR a IIR.

Obrázek ke článku Small Basic a Kodu - programování v začátcích

Small Basic a Kodu - programování v začátcích

Na fórech velmi často probíhají diskuze, které uvozuje stejná otázka: „V čem začít s programováním?“ Tazatel tím většinou nemyslí, jaký oděv zvolit nebo do které místnosti se přesunout, ale který jazyk a spolu s ním vývojové prostředí si vybrat, když pojal ten spásný nápad, že se bude učit tvořit software.

Obrázek ke článku SQL Server 2008 - datové typy

SQL Server 2008 - datové typy

Taky v databázích používáte těch "svých" několik datových typů a máte spíš jenom matnou představu, co představuje přehršel dalších možností v rolovátku, kterým se určuje typ daného sloupce? Microsoft SQL Server 2008 nabízí přes třicet datových typů, z nichž některé jsou použitelné pouze v Transact-SQL, další však můžeme přiřazovat datovým polím. Podívejme se, co která volba vlastně znamená.

Obrázek ke článku Silverlight a práce s databází

Silverlight a práce s databází

V centru dnešního softwarového světa stojí databáze, snad by ani nebylo troufalé říci, že většina větších aplikací nějakou tu databázi využívá. Vytvořit takovou „database-driven“ aplikaci v Silverlightu se může, zejména v porovnání s technologiemi jako ASP.NET, zdát zbytečně komplikované. Účelem tohoto článku je dokázat opak – ukázat čtenářům, že je to ve skutečnosti velmi snadné.

Výsledky 1-30 z celkem 148 nalezených
1  2  3  4  5     
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý