Zapojení potenciometru k ATmega8 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Zapojení potenciometru k ATmega8 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comZapojení potenciometru k ATmega8 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
petrsvetr
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
12. 12. 2008   #1
-
0
-

Dobrý den,

prosím Vás o radu.
Nikde, ale opravdu nikde jsem nenašel, jak k ATmega8 připojit potenciometr například k pinu C.0 což je AD převodník.
Prosím Vás o radu, kde bych mohl najít elektronické schéma, jak potenciometr připojit, abych mohl snímat hodnotu jeho odporu.

Děkuji moc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.5.–
Reklama
Reklama
petrsvetr
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
12. 12. 2008   #2
-
0
-

Programově si to ošetřím, doufám...jen se teď jedná o měření odporu potenciometru připojeného na ATmega8

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.5.–
KIIV+42
God of flame
12. 12. 2008   #3
-
0
-

nejak nechapu co na tom hledas za slozitosti...
jeden vstup potenciometru na 0V, druhej na 5V a ten promenlivej (obvykle je uprostred) na AD vstup

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
14. 12. 2008   #4
-
0
-

Ano,
připojil jsem to k portu 23 (PC0) na ATmega8, ale nefunguje

zde fragment programu:

Config Adc = Single , Prescaler = Auto
Start Adc
Channel = 0
Do

A = Getadc(channel)
X = 4.8875 * A
A = X


ja nechapu, kam mam pripojit proměnný výstup z potenciometru, na který adc? ADC.0,1,2,3,4,5?
Nikde to totiž nejde, alespon si myslim, ze to nejde, definovat, zda ADC.0 nebo ADC.1 atd....

V simulatoru bascomAVR mam jezdce, kterym menim hodnotu ADC, vše funguje, pak zapnu mikrocip, na jehoz vstupu ADC.0 mam potenciometr a nic nefunguje, prosim Vás o pomoc KIIV...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.5.–
vega33
~ Anonymní uživatel
18 příspěvků
14. 12. 2008   #5
-
0
-

Je potrebné sa pozrieť na nastavenie bitov REFS1 a REFS0 v registry ADMUX procesora a zároveň ako máte privedené referenčné napätie na vstup Vref procesora. Tento krátky kód by vám mohol pomôcť,ale je v asm pre AVR. Používam ich pri čítaní napätí zo zdroja.

//definicie

//ADC prevodnik
//ADCSRA - register ADEN,ADSL,ADFR,ADIF,ADIE,ADPS2-0
.EQU SetADC = 0b10000111 //nastavenie ADCSRA registra CLK/128
.EQU UIn = 0b11100010 //napatie vstupne


//nastavenie v sekcii Init pri starte programu
.
.
.
//----------- ADC --------------
ldi A,SetADC //prednastavenie registra
out ADCSRA,A
.
.
.
ret

//rutina citacia hodnotu z ADC

ReadUin:
cbi ADCSRA,ADEN
ldi A,Uin //nastavim register ADMUX
out ADMUX,A
sbi ADCSRA,ADEN
nop
sbi ADCSRA,ADSC //odstartovanie AD prevodu
//pockam na skoncenie AD prevodu
R_Uin1:
sbic ADCSRA,ADSC
rjmp R_Uin1
in A,ADCH //tu je prevedena hodnota
ret

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.99.175.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
15. 12. 2008   #6
-
0
-


Příklad vše vysvětlí.

$regfile = "m8def.dat"

$crystal = 10000000
$hwstack = 32
$swstack = 8
$framesize = 16

'Použijeme vnitřní referenční napětí Uref.
'Má být 2,56 V. Přesnou hodnotu změříme na pinu AREF.
'Na pinu AREF je filtrační kond 100k proti zemi.

Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Internal
Start Adc

Defword U
Dim U As Long
Uref = 2560 '[mV]

Do

U0 = Getadc(0) 'pin ADC0 (PortC.0)
U1 = Getadc(1) 'pin ADC1
U2 = Getadc(2) 'pin ADC2
'atd
U = U0 * Uref
U = U / 1024 'napětí na ADC0 v milivoltech

Loop

End

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
15. 12. 2008   #7
-
0
-

Ještě doplním, že pin AVCC musí být vždy propojen s VCC, i když nepoužijeme AD konverzi.
VCC musí být perfektně filtrované.
I k AREF můžeme zkusit přidat elektrolyt, kdyby hodnoty nebyly stabilní.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
xhans690
Návštěvník
21. 8. 2009   #8
-
0
-

To Anonymní uživatel :
Jeste se mi nikdy nestalo ze bych mel nejaky problem s tim ze jsem nepripojil napajeni AD prevodniku (AVcc, AGND)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.255.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

Podobná vlákna

Zapojení - LCD — založil blackball

Seriove vs paralelni zapojeni — založil Taufic

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý