Logicka chyba – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Logicka chyba – Java – Fórum – Programujte.comLogicka chyba – Java – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Honzik
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
7. 10. 2009   #1
-
0
-

Ahoj! Delam program kde uzvatel zada cisla a pak se nakone sectou a najdou maximalni a minimalni hodnotu. Mam zde ale logickou chybu. Kdyz zadam 4 ve vsech polickach + 1 bonus bod vyjde mi 17. Ma to ale byt 25. Pomuze mi prosim nekdo najit logickou chybu?

zde je muj kod

import java.io.*;

class P17_IBO {
static BufferedReader stdin = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));

public static void main (String[] args) throws IOException {

//variables
String first,last,yn;
int i, slmark=0, hlmark=0, low=999, high=-999, bonus;
int sltotal=0, hltotal=0;
boolean done,rangeCheck;

done=false;
while (done==false) {
sltotal=0;
hltotal=0;
low=999;
high=-999;

System.out.println("Please enter FIRST name: ");
first=stdin.readLine ();
System.out.println("Please enter LAST name: ");
last=stdin.readLine ();

rangeCheck=false;

for (i=0;i<3;i++) {
slmark=0;
sltotal=0;
System.out.print("Please input SL subject mark " + (i+1) + ":");
slmark = validatedIntegerInput();
sltotal = sltotal + slmark;

rangeCheck=false;
while(rangeCheck==false) {

if ((slmark>0)&&(slmark<8)) {
rangeCheck=true;
sltotal = sltotal + slmark;
}
else {
System.out.print("Enter a SL mark from 1 - 7 "+ (i+1)+" :");
slmark = validatedIntegerInput();
}


}
if (slmark<low) {
low = slmark;
}
if (slmark>high) {
high = slmark;
}
}

for (i=0;i<3;i++) {
hlmark=0;
hltotal=0;
System.out.print("Please input HL subject mark " + (i+1) + ":");

hlmark = validatedIntegerInput();
hltotal = hltotal + hlmark;

rangeCheck=false;
while(rangeCheck==false) {

if ((hlmark>0)&&(hlmark<8)) {
rangeCheck=true;
hltotal = hltotal + hlmark;
}
else {
System.out.print("Enter a HL mark from 1 - 7 "+(i+1)+" :");
hlmark = validatedIntegerInput();

}


}
if (hlmark<low) {
low = hlmark;
}
if (hlmark>high) {
high = hlmark;
}
}


System.out.print("Enter bonus mark: ");
bonus = validatedIntegerInput();
bonus = bonus + sltotal + hltotal;

System.out.println(first+" "+ last);
System.out.println("Total marks is: " + bonus);
System.out.println("Lowest mark is: " + low);
System.out.println("Highest mark is: " + high);

if (bonus>=24) {
System.out.print("Diploma awarded\n");
}
else {

System.out.print("FAIL\n");
}
System.out.print("Do you want more students? (Y/N): ");

yn = stdin.readLine ();

if (yn.toUpperCase().startsWith("Y")){
done=false;
}
else {
done=true;
}

} }





public static int validatedIntegerInput() throws IOException
{
// local variables
int result=0;
boolean ok = false;

while (!ok)
{
try
{
result = Integer.parseInt(stdin.readLine());
ok = true;
}
catch (NumberFormatException error)
{
System.out.println("Please type a number");
ok = false;
}
}

return result;
}
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 117.0.159.–
Reklama
Reklama
H4wk.cz0
Newbie
30. 10. 2009   #2
-
0
-

Děláš tam blbosti s proměnnýma hltotal a sltotal. Jsou zbytečně inicializované třikrát a hlavně v každém cyklu při načítání. Takže každý cyklus začínáš s sltotal = 0. Akorat pri posledním načteš 4, pak provedeš rangeCheck, kde máš sltotal = sltotal + slmark, takže to bude sltotal = 4+4. To samé s hltotal. Takže nakonec máš 8+8+1 = 17. Vyndej ty total před for cyklus a přičítej až při kontrole mezí a bude ti to fungovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.180.131.–
http://ksp.mff.cuni.cz - Nauč se opravdu programovat
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 17 hostů

Podobná vlákna

Logická úloha-množiny — založil Nikol31

Logicka odpoved na otazku — založil Ivka79

Kubikon - logická hra pro Windows 8 — založil Petr Kubíček

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý