Převod mezi jednotkama – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Převod mezi jednotkama – Pascal – Fórum – Programujte.comPřevod mezi jednotkama – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

hajnis0
Newbie
10. 10. 2009   #1
-
0
-

Prosím potřeboval bych poradit jak na převod mezi soustavami dec>bin,hex bin>dec,hex hex>dec,bin
a to jestli by mi někdo tady nepostnul kód s těmato třema převodama.
Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.241.75.–
Krychlik
~ Anonymní uživatel
195 příspěvků
10. 10. 2009   #2
-
0
-

To hajnis : Je to tu pokazde kdyz zacne skolni rok, staci hledat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.199.–
devilfish0
Stálý člen
20. 10. 2009   #3
-
0
-



program prevodSustav;
uses crt;
var cislo:string;
vstup,vystup:integer;
koniec:char;
label zaciatok;

function toDecimal(sustava:integer;cislo:string):integer;
var i,vysledok,pom,mocnina:integer;
begin
vysledok:=0;
mocnina:=1;
for i:=Length(cislo) downto 1 do
begin
if (ord(cislo[i])<=ord('9')) and (ord(cislo[i])>=ord('0')) then
begin
pom:=ord(cislo[i])-ord('0');
if pom>=sustava then
begin
writeln('Cislo ktore ste zadali nie je z danej sustavy!Opakujte volbu prosim');
goto zaciatok;
end;
end
else if (ord(lowercase(cislo[i]))>=ord('a')) and (ord(lowercase(cislo[i]))<=ord('z')) then
begin
pom:=ord(lowercase(cislo[i]))-ord('a')+10;
if pom>=sustava then
begin
writeln('Cislo ktore ste zadali nie je z danej sustavy!Opakujte volbu prosim');
goto zaciatok;
end;
end;
pom:=pom*mocnina;
mocnina:=mocnina*sustava;
vysledok:=vysledok+pom;
end;
toDecimal:=vysledok;
end;

function fromDecimal(sustava:integer;cislo:integer):string;
var vysledok:string;
pom,i,j:integer;
znak:char;
begin
i:=0;
while cislo<>0 do
begin
i:=i+1;
pom:=(cislo)mod(sustava);
cislo:=(cislo)div(sustava);
if pom<=9 then vysledok:=vysledok + chr(pom+ord('0'))
else if pom>=10 then vysledok:=vysledok + chr(ord('A')+(pom-10));
end;
for j:=1 to (i)div(2) do
begin
znak:=vysledok[i-j+1];
vysledok[i-j+1]:=vysledok[j];
vysledok[j]:=znak;
end;
fromDecimal:=vysledok;
end;

begin
repeat
clrscr;
writeln(' System Conventer 2009');
writeln(' ***Created by Luk***');
writeln();
zaciatok:
write('Zadajte vstupnu sustavu: ');
readln(vstup);
write('Zadajte cislo: ');
readln(cislo);
write('Zadajte vystupnu sustavu: ');
readln(vystup);
cislo:=fromDecimal(vystup,toDecimal(vstup,cislo));
write('Vysledne cislo je ');
writeln(cislo);


writeln('Znovu? a/n');
koniec:=readkey;
until koniec='n';
end.

Premeni cislo z lubovnej do lubovonej sustavy

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.121.172.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Převod mezi soustavami — založil edor

Převod mezi soutavami — založil lotrman

Převod mezi číselnými soustavami — založil Hnusný_Slimák

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý