Jak udělat hodiny – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak udělat hodiny – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comJak udělat hodiny – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

frontm4n0
Newbie
1. 4. 2010   #1
-
0
-

Zdravím, řeším další otázku z programování : jak udělat hodiny(mozna spis stopky).

Potrerebuji stopovat čas od startu jedne udalosti po jeji konec (napr. Od pripojeni napeti na AD prevodnik po jeho odpojení)
jak byste takovou situaci resili....? Vyuzit casovace a jejich preruseni....? také potřebuji aby byl hodne přesný, jelikož se používá k výpočtu a vzikla by tak chyba.
Jako MCU pouzivam ATMEGA16, krystal 16Mhz

hodil by se nejaky priklad...

diky za odpovedi


Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.121.–
xhans690
Návštěvník
1. 4. 2010   #2
-
0
-

jestli se jedna jenom o binar ( je napeti vs neni napeti) a ono napeti je 0 nebo 5 V, tak bych to soupnul na externi preruseni a nastavil jej na reakci na vzestupnou hranu
v obsluze bych potom spustil casovac nastaveny na generovani preruseni kazdych X s/ms/ns jak uznas za vhodne, a potom nastavil reakci na sestupnou hranu, kdy casovac vypnes
v obsluze preruseni casovace inkrementovat promennou

tedy neco v tomto duchu



long cas=0
bool konec=false;
bool pocitam=false;
nastav_timer_na_generovani_preruseni_ale_jeste_nespoustet = cs0,cs1,cs2 musi byt v 0
nastav_externi_preruseni_na_vzestupnou_hranu
sei();
while(1)
{
if(konec)
{
proved_vypocet;
cas=0;
konec=false;
}
}

obsluha_preruseni_casovace()
{
cas++;
}

obsluha_externiho_preruseni()
{
if(!pocitam)
{
zapni_citac;
pocitam=true;
nastav_na_sestupnou_hranu;
}
else
{
vypni_citac;
pocitam=false;
nastav_vzestupnou_hranu;
konec=true;
}
}


pokud bude napeti na vstupu nizsi nez rozhodovaci uroven nebo vyssi nez 5V lze pouzit komparator, tady zalezi na frekvenci zmen

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.237.–
frontm4n0
Newbie
7. 4. 2010   #3
-
0
-

Udelal sem tenhle program... pri preruseni by se mela promenna "sek" zvysit o 1, a zobrazit na displeji. Problem vsak je ze se na displeji poprve zobrazi hodnota 2...pak uz to jde poporade 3,4,5,... s intervalem 1s. Jak byste udelali aby se jako prvni hodnota na displeji zobrazila 0, pak 1,2,3,....

#include <avr/io.h>
#include <avr/interrupt.h>
#include <stdlib.h>
#include "lcd_lib.h"

volatile uint8_t sek =0;
char cas[2];

void timerInit( void);

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
int main(void)
{
LCDinit();//init LCD bit, dual line, cursor right
LCDclr();//clears LCD
timerInit();


while(1)//loop demos
{

itoa(sek ,cas,10);
LCDchar(cas);
}
}

void timerInit( void)
{
//Nastavení citace/casovace
TCCR1A=0x0B;
TCCR1B=0x14; // FCPU/256
TCNT1=0; // spodni hodnota casovace
OCR1AH=0x7A; // dvojice registru urcujici TOP casovace
OCR1AL=0x12;
TIMSK=0x04; // Timer(s)/Counter(s) Interrupt(s) initialization
sei();
}

ISR(TIMER1_OVF_vect)
{
sek++;
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.201.–
AB
~ Anonymní uživatel
41 příspěvků
8. 4. 2010   #4
-
0
-

Použij mód 14 (fast pwm, top=ICR1).
A zamysli se kolik znaků vejde do stringu cas[2].

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
frontm4n0
Newbie
8. 4. 2010   #5
-
0
-

To AB :

tim to nebude, dela to porad

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.201.–
AB
~ Anonymní uživatel
41 příspěvků
8. 4. 2010   #6
-
0
-

Tak nevím, tady chodí perfektně.

// Atmega8 8MHz

// Winavr 20100110

volatile uint8_t sek = 0;
volatile uint8_t flag;
char cas[6];

void timerInit( void);

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
int main(void)
{
uart_init();
timerInit();

uart_putc('0');
uart_n(); // new line

sei();

while(1)//loop demos
{
if(flag)
{
itoa(sek ,cas,10);
uart_puts(cas);
uart_n();
flag=0;
}
}
}
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////


void timerInit( void)
{
//Nastavení citace/casovace mod 14
TCCR1A = (1<<WGM11);
TCCR1B = (1<<WGM12) | (1<<WGM13) | (1<<CS12); // FCPU/256
TIMSK=0x04; // Timer(s)/Counter(s) Interrupt(s) initialization
ICR1=31250;
}

//-------------------------------------------------------------------------
ISR(TIMER1_OVF_vect)
{
sek++;
flag=1;
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Jak to udělat — založil Dave

Jak udělat gradient? — založil ingiraxo

Jak to lze udělat — založil Radka

Jak udělat aplikaci? — založil Jakub

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý