Panák & budík. – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Panák & budík. – .NET – Fórum – Programujte.comPanák & budík. – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
23. 12. 2021   #1
-
0
-

Ano, to chápu...

[quote]No, a když mám teda textové zadání:
Mějme aplikaci, kde je objekt člověk a objekt budík. Člověku vytvoříme metodu "ProbudSe()", která vypíše "Už jsem vzhůru!".

Budíku vytvoříme událost "Zvoneni", do které tu metodu člověka [b]pozděj přihlásíme[/b]. Při deklaraci události použijeme vlastní delegát. 

Vytvoříme instanci budíka a člověka, metodou ProbudSe() [b]člověka přihlásíme na událost budíku[/b]. Vypíše se "Budík zvoní" a necháme jej zazvonit, na což člověk reaguje probuzením.   [/quote]

Udělal jsem i takovou pitomou malůvku, kterou (ve stejném "stylu") chtěli po lidech na přijimacích řízeních, že prej se to takle "dělává".  https://postimg.cc/yWfqMp6q ; ale mě to přijde jako blbost. Resp. si dovedu bez problémů představit v hlavě, to co je tam nakreslené. Do znační míry to supluje ten slovní popis, co tu po mě byl několikrát vyžadován. 

Když to teda mám řešit jen s tou MS dokumentací. Nejdřív bych si měl přecíst nějaké "What is object.", potom "What is method" a "What is event" a What is delegate".

A podle těch informací z MS dokumentace to složit.

Mám teda postupovat takto, nebo ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
BDS+3
Věrný člen
23. 12. 2021   #2
-
0
-

#1 Montezo
Ty jsi blázen, ještě ani nevíš co je název proměnné a už se zajímáš o to co po tobě budou chtít na příjímacím řízení. A příště až tu budeš dávat odkaz, tak si zkontroluj jestli ho máš správně - to je taky jednou z předností programátora - umět pracovat na PC.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
gna
~ Anonymní uživatel
1850 příspěvků
23. 12. 2021   #3
-
+1
-
Zajímavé
BDS +

Nemusíš používat informace jen z MS docs (ale je tam všechno). Článků, seriálů a videí o C# je spousta.

Jinak jo, když narazíš na zadání s nejasnými pojmy, tak si je dohledáš. Jak jinak bys to chtěl dělat?

A jak začneš po těch objektech a delegátech pátrat, tak se u těch základů na chvíli zastav. Pořádně se s tím jazykem seznam ať nebojuješ se syntaxí a koncepty a můžeš řešit skutečné problémy.

Na vývojové diagramy se samozřejmě vykašli. Ono je to dobré na sdělení/ujasnění myšlenek, protože pár bloků se šipkami bývá jasnější než dlouhý slovní popis; a pak třeba při výuce, kde je potřeba vyjádřit, že pro každý provek z nějaké množny udělám to a to, vysvětlit principy a algoritmy a až pak řešit to, jak se syntakticky zapisuje for a if. Jen pro sebe si kreslit nemusíš :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
23. 12. 2021   #4
-
+1
-
Zajímavé
BDS +

Odkaz nefunguje (nejsem jediný). Toto fórum umožňuje vložit mj. obrázek. Nevím, kde bereš to [quote], [b].... Na jiném fóru tyto tagy fungují, tady ne. Pak je tvůj příspěvěk nepřehledný. I to je tvoje vizitka, nepochopils funkci několika málo tlačítek v liště v okně ve kterém píšeš příspěvek. A při tom když na každé z tlačítek najedeš kurzorem myši, po chvíli se objeví stručný popis funkce tlačítka.

V sousedním vlákně jsi předvedl, že nepřečteš správně ani zápis hlavičky funkce. Takže na pohovory zapomeň aspoň do doby než zvládneš základy.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:9d8d:79b1:64f8:c4c...–
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
23. 12. 2021   #5
-
+1
-
Zajímavé
BDS +

#4 hlucheucho
Na pohovy může zapomenout úplně, protože i kdyby ty základy uměl, nikdy nedokáže složit (sám) smysluplný kod a prostě ho nepříjmou ... Podle mě je to člověk, co dělá celej život manuální práci a jelikož vidí jak všude scháněj IT tak se snaží něco naučit, ale bohužel né každej na to má kapacity. A to tenhle člověk opravdu nemá. Za 2 měsíce co tu začal psát dotazy se nenaučil ani základy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.237.237.–
BDS+3
Věrný člen
23. 12. 2021   #6
-
0
-

#5 Mutagen
Manuální práci? Nevěřím, že by tohoto člověka někdo zaměstnal na cokoliv. Maximálně tak vrátný na místě kde je úplně k ničemu. Ten člověk nepřemýšlí, nesnaží se, je líný, ignoruje vše co mu kdo poradí, nemá dost slušnosti aby odpověděl nebo dořešil vlákno, neumí se ani rozumně ptát. A s přístupem který má, nevěřím, že se to někdy změní.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
24. 12. 2021   #7
-
0
-

Jo, je treba si precist dokumentaci a zkusit si to napsat. Mas neco, kde to muzes spustit, testovat? Jestli ne, tak zkus najit googlem online nastroj.
Ano, kdyz je zadani napsane jako program, tak obrazek je totez. Dela se proto, ze to tak nekdo chce. Zvlast pro zacatecniky je to vhodne. Jestli chces jine zadani, tak zkus napsat kalkulacku, zavorky, plus, minus, krat, deleno. A ted uz si to zadani musis doplnit sam :) Zadavam text a pocita mi prubezny vysledek. Jenze, to je pro zacatecniky naprd, kdyz nemaji vyzkousene ty objekty. Proto se pisi tak navodna zadani, ktera te navadi primo, co mas delat.

ostatni: Nevim, proc ho urazite. A kdyz, nejak rozumne. Programovat se uci male deti, nevim, proc by to nezvladl. A vzdy si muze zaplatit skoleni pro zacatecniky. Nebo si najit na youtube video pro zacatecniky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.141.–
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
24. 12. 2021   #8
-
0
-

¨Hele, pokud je to jenom o hledání "inspirace" na MS webech, na stackoverflow a na podobnejch výtvorech, proč ne.

Pokud po mě chtěj, aby všechny ty příkazy uměl z paměti je problém. Ale proč by to - rozumní - chtěli, když i strojař např. může dělat s tabulkama (strojnickejma tabulkama).     

PS: šest let sem opravoval elektroniku, takže s výkresama, dokumentací od výrobce apod pracovat umím. Jde jen o to, že mě pustili, protože covid. Nejsem blb, co celej život házel lopatou, a teď si něco vzal do hlavy.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
24. 12. 2021   #9
-
0
-

"že nepřečteš správně ani zápis hlavičky funkce"

V jakém sousedním vlákně? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
24. 12. 2021   #10
-
0
-

Ptal jses na Main(string[] args). Ani to si nepamatuješ? http://programujte.com/forum/vlakno/194444-static-void-main-string-args/

Elektronikou se zabývám od dětství a nemám pocit, že by to byl předpoklad pro programátora. Jestli jsi opravoval elektroniku jako se opravovaly televize v polovině devadesátých let, tak 80% závad byla "kuchařka" (= když něco nejede, vyměň ...., navíc usnadněný tím, že spousta věcí byla v jednom integrovaném obvodu). Takže TV mechanik si často připadal jak robot na vyměňování součástek.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:c866:b5e:51d9:c258...–
BDS+3
Věrný člen
25. 12. 2021   #11
-
0
-

#8 Montezo možná, že kdyby jsi pracoval s lopatou, tak by ses teď snažil jak se patří.


Když nám pořád vyvracíš, že se pleteme, když říkáme, že ti to nejde apd. Tak už máš určitě dávno hotový příklad co jsem ti tu dal (myslím, že jako zvídavý začátečník jsi nemohl odolat). Protože byl založen na problémech a otázkách co jsme tu s tebou několikrát řešili.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
26. 12. 2021   #12
-
0
-

   

abstract class Veci    // mám třídy pojmenovat velkým písmenem?
{
    public abstract void ();
}

class Budik
{
    public event Zvoneni =  (CallClass ProbusSe &&Console.WriteLine ("Budík zvoní")); // zavolá třídu probuď se && a konzole vypíše hlášku "Budík zvoní"
}

class Clovek
{
    abstract class ProbudSe();
{
    public void StartEngine();
   Console.WriteLine("Už jsem vzhůru!")
}

Zdravím,a takle by to teda šlo? Asi to není po stránce syntaxe && použitých výrazů dobře, ale myšlenka je dobře...

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
26. 12. 2021   #13
-
0
-

navíc usnadněný tím, že spousta věcí byla v jednom integrovaném obvodu). Takže TV mechanik si často připadal jak robot na vyměňování součástek.

No... ono je to i u PCB mobilů, jen je to titěrnější a těch "proměnných" je tam asi tak 200... ale ano, nemá smysl to proměřovat osciloskopem, dostaneš "vývojovej diagram", a pokud žádné z takových řešení nevede k efektu, je to "beyond of economical rentability"...

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
26. 12. 2021   #14
-
0
-

Ja jako amater programator, ktery C nezna, nepouziva, ti muzu jen rict, zvol si pojmenovani takove, aby ses v tom vyznal. Nejlepe zkoukni par zdrojaku na giltab, jak to delaji ostatni. kdyz neco googlujes, tak google sem tam vyhodi neco z gitlabu. A tam se prave snazi lidi dodrzovat ty moderni trendy. Ja si to treba delam po svem v jazycich, ktere pouzivam :)A take vol nazvy tak, abys je mohl snadno nahrazovat, opravovat pres hledej "text1" a nahrad za "text2"
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.141.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
26. 12. 2021   #15
-
0
-

Mne se treba libi zavorkovaci system zavorky pod sebou. Jak se psal v pascalu begin-end. Tusim jsem to videl oznacovat jako praporkovy system.

class Budik
    {
    public event Zvoneni =  (CallClass ProbusSe && Console.WriteLine("Budík zvoní")); // zavolá třídu probuď se && a konzole vypíše hlášku "Budík zvoní"
    neco...
    neco...
    }

----+-------+
    +       +
    +       +
    +-------+
pripomina to praporek jako na zavodech F1

Mimochodem, mas tam nejak moc zavorek. Snad mas editor, ktery obarvuje kod, tam by to melo byt videt.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.141.–
26. 12. 2021   #16
-
0
-

   

abstract class Veci    // mám třídy pojmenovat velkým písmenem?
{
    public abstract void ();  //neco chybi
}

Visual studio by mělo psát syntaktickou chybu

Co se týče názvů tříd, metod a proměnných napiš to nějak a Visual Studio ti pak napíše "porušení konvence" a nabídne opravit název. Také "štábní kulturu" se lze naučit v tutoriálech. Kromě toho ji lze odkoukat v příkladech v dokumentaci.

Změnit pojmenování jde i bez hledat/nahradit. Upravíš název na jednom místě a Visual Studio nabídne možnost změnit název ve všech výskytech.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:55e5:6476:aefa:30fe...–
remmidemmi0
Věrný člen
27. 12. 2021   #17
-
0
-

#3 gna

k té poznámce "Na vývojové diagramy se samozřejmě vykašli." - dneska se programuje moderně, agilně, vodopádově, kaskádově a Bůh ví jak ještě. Hlavně rychle rychle, honem, už aby to bylo hotové... Vývojové diagramy se nedělají. Kódování programů se nazývá "programování" a vlastní "programování", což je právě vytváření algoritmů zapisované do vývojových diagramů, to se jednoduše přeskakuje. Programy se netestují, agilní programátoři tuhle práci přenechávají uživatelům, aby jim nahlásili, kde jsou jaké chyby. Můj děda neznal slovo "agilní" a taktovouto práci popisoval jadrně. Říkával "práce kvapná EnÓno platná".

Když jsem pracoval u HP v Böblingenu, to bylo ještě než se HP rozpadl, programovali jsme tam firmware do měřících přístrojů nebo obslužné programy pro měřící přístroje, které běhaly na stolních počítačích (většinou HP9825), které je řídily. A to se dělalo tak, že nejprve se sepsaly algoritmy, které se zanesly na papír do vývojových diagramů a třeba i Karnaughových map (kdo z dnešních moderních programátorů ví co to je). Tak tomu se říkalo programování. A teprve potom se podle vývojových diagramů kódoval program. To jest, zapisoval se v nějakém jazyce, většinou assembler nebo HPL , pak se přeložil do binárního tvaru a světe div se, až na vzácné vyjímky nebylo nutno nic už opravovat. Pravda, nebylo to ani agilně, ani vodopádově nebo kaskádově, nebylo to "teď hned", ale bylo to perfektní. Prostě to byla výrobek Hewlett Packard.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
remmidemmi0
Věrný člen
27. 12. 2021   #18
-
0
-

#10 hlucheucho
Dovolím si můj názor na poznímku. "Elektronikou se zabývám od dětství a nemám pocit, že by to byl předpoklad pro programátora."

já se zabývám elektronikou přes 40 let, programováním o nějakou dobu méně (přesně od roku 1976), ale myslím si, že pokud programátor bude psát programy pouze takové, které nebudou komunikovat s žádným rozhraním, čili budou to programy běžící výlučně uvnitř PC počítače a obsluhované pouze uživatelem z klávesnice či dotykového panelu, tak o elektronice toho moc vědět nemusí. Ale v momentě, kdy k tomu počítači má být něco připojeno, tak už  o elektronice vědět musí. A úplně nejhorší jsou programátoři, kteří vytváří programy pro mikropočítače a přitom o elektronice nemají ani páru. Takoví programátoři nikdy žádný rozumný větší program pro mikropočítač nevytvoří. To jsou mé velmi dlouhé zkušenosti. Ale Váš názor Vám neberu.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
27. 12. 2021   #19
-
0
-

#18 remmidemmi
Tady je řeč o C#, takže předpokládám, že nebude pracovat s jednočipem. Navíc nezvládá ani základy, takže na komunikaci s periferiema by neměl ani pomyslet. Je pravda, že u jednočipu je potřeba mít alespoň nějakou představu o hardware jak samotného jednočipu tak i elektroniky okolo.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
27. 12. 2021   #20
-
0
-

Tak tomu se říkalo programování. A teprve potom se podle vývojových diagramů kódoval program.

Není ekonomicky rentabilní se namáhat s kvalitním kódováním věcí, které stejně tak rychle morálně zastarají, že by se jejich "kvalitní vyrobení" nikdy nevyplatilo/nezaplatilo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 13 hostů

Podobná vlákna

Budík — založil Filip

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý