Grafika GDI vs GDI+ – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Grafika GDI vs GDI+ – .NET – Fórum – Programujte.comGrafika GDI vs GDI+ – .NET – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno
Pergoly a střechy Brno

Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
7. 4. 2022   #1
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
BDS+3
Věrný člen
7. 4. 2022   #2
-
0
-

#1 Honza
já to mám zafixované tak, že se GDI použije v aplikaci kompilované jako .Net Framework 1.0 - 4.8 a GDI+ v .NET Core 1.0 - 3.1, .NET5, NET6, .NET7..

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
JerryM0
Super člen
7. 4. 2022   #3
-
0
-

máš to nějaký celý popletený ............ tady to máš napsaný

https://cs.wikipedia.org/wiki/Graphics_Device_Interface

novější je GDI+ z 90. let minulýho století ... ale pochybuju že bys v tom chtěl dělat .. to se hodí na malý věci a práci s C/C++ 

pokud chceš 3D grafiku máš v dnešní době na výběr ze starých knihoven C++/OpenGL a C++/DirectX a novější a multiplatformní C++/Vulkan. Ve spojení s C++ fungují všechny. je to ale hodně náročný. Tady máš o GDI+ knížku

https://www.databazeknih.cz/knihy/programovani-v-gdi-v-prikladech-173442

Z novějších knihoven je tu pak C#/Unity nebo právě C++/Vulkan a mužeš použít i C++/Qt což je spíš na 2D. Obzvláště C++/Qt se hodně používá v průmyslu např. na vývoj 2D grafiky např. pro palubní desky aut atd.

Nechápu pojem třída ??? To si zase s něčim pleteš

http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/~fabiadav/cecko/poznamky-k-jazyku-c_plus_plus/tridy

Jinak mám pocit že si pleteš profi knihovny na práci s 3D grafikou neboli OpenGL, DirectX, Vulkan ve kterých se dělaj hry jako je CallOfDuty a knihovny pro vytváření GUI v systému .NET pro desktopové aplikace jako je např. právě účetnictví. Stará knihovna .NET 1.xx-4.8 WinForms z roku 2001 (nástupce knihovny MFC) používala pomalé funkce GDI/GDI+. Existuje aktualizovaná verze knihovny Winforms a to knihovna C# .NET 6/7 WinForms. Novější C# .NET WPF z roku 2006 používal už DirectX a nejnovější WinUI je multiplatformní a ještě není hotová. Momentálně je stará WPF předělaná a jmenuje se .NET 6/7 WPF. Pokud chceš dělat 3D grafiku takže HRY tak musíš používat C#/Unity, C++/OpenGL (OpenTK), C++/DirectX, C++/Vulkan a další... třeba starší C#/SlimDX, C#/SharpDX, C#/XNA atd... Pokud ti stačí rychlá 2D grafika při vytváření GUI pro programy jako je třeba účetnictví tak potřebuješ C# .NET 6/7 WPF nebo novější C# WinUI (až bude hotová tak za rok dva). Existuje ještě nejstarší knihovna C++/MFC z 90. let a ta používá jen GDI/GDI+. Tady v čr se v ní už skoro nedělá. Používaj ji firmy hlavně v Německu, Francii, USA atd. Ty by si měl pro vytváření jednoduchých aplikaci s 2D GUI používat asi nejspíš C# .NET core 6 WPF. Tady sou manuály:  https://www.wpftutorial.net/…;  ; https://wpf-tutorial.com/

WPF je sice složitější než WinForms ale má mnoho možností a hlavně můžeš najít pracovní uplatnění jako programátor v C# WPF.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:3c27:503:76b1:9877...–
gna
~ Anonymní uživatel
1691 příspěvků
7. 4. 2022   #4
-
0
-

#3 JerryM
Popletený to máš ty, tak jako vždycky. Dělá se hezky, běž okopávat zahrádku, dědku :P

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
gna
~ Anonymní uživatel
1691 příspěvků
7. 4. 2022   #5
-
0
-

#1 Honza
GDI+ je novější. To použití v .NET nebylo, že by začali se starým a s příchodem novějšího přešli na nový systém. Prostě dříve používali Graphics (GDI+) a pak přešli na TextRenderer (GDI).

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
JerryM0
Super člen
7. 4. 2022   #6
-
0
-

#4 gna
no co co .. taky budeš jednou důchodce :) :) :) :) :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:3c27:503:76b1:9877...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
8. 4. 2022   #7
-
0
-

#5 gna
Takže tím je to divný, nejprve používali novější GDI+ a pak kvůli kompatibilitě přešli na GDI?

Další divné věci jsem četl ohledně důvodu vývoje GDI+, kde píšou kvůli rychlosti, ale co jsem viděl testy tak je GDI rychlejší, ale zase GDI+ vypadá lépe, protože používá různé efekty (další důvod je, že není hardwarově akcelerované).

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
8. 4. 2022   #8
-
0
-

#3 JerryM
Žádnou komplikovanou grafiku nepotřebuju, vlastně zatím hlavně něco co dobře spočte délku textu. Tedy jestli pomocí TextRenderer.MeasureText, nebo třída Graphics instance.MeasureString. Ale ani jedno neodpovídá měření, nejspíš proto, že obojí připočítává i nějaké pixely před a za textem. Nevíte někdo jaký algoritmus to používá?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
8. 4. 2022   #9
-
0
-

máš neobvyklé požadavky

nejdříve bylo GDI a pak GDI+ .. a ANO obojí je pomalé ... proto se to už dnes nepoužívá

rozměry textu se měří podle standardů definovaných Microsoftem

https://stackoverflow.com/questions/20177781/how-to-get-text-width-directx-c

v knihovně DirectX a nic jiného bych už dnes asi nepoužíval ...

https://books.google.cz/books?id=j2N4jrL7jFkC&pg=PA210&lpg=PA210&dq=DirectX+text+length+measurement&source=bl&ots=W-G0fTRbDd&sig=ACfU3U08cYbHPxDlviVfgh2S1vGnpsYTDw&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwiY64WL_4P3AhVwwQIHHemfAGkQ6AF6BAgREAM#v=onepage&q=DirectX%20text%20length%20measurement&f=false

https://stackoverflow.com/questions/5708860/how-do-you-draw-text-in-directx-11
 

http://www.rastertek.com/dx11tut12.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:499b:4271:5390:b2cc...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
8. 4. 2022   #10
-
0
-

#9 JerryM
Neobvyklé úplně ne, respektive na netu je dost diskuzí kde se to řeší, ale nic co bych považoval za dokonalé.

Tu rychlost jsem psal jako údajný důvod vývoje GDI+, jinak mě netrápí. UI mam v GDI, nebo GDI+, tak to prostě musim použít. Také nevim jestli jste někdo řešil třeba "zalamování" textu a počítání výšky řádku sloučené buňky v Excelu. Aspoň v mojí verzi Excelu jsem na to nic rozumného, tedy přímo pomoci API nenašel a opět co jde ohledně toho najít na netu se točí kolem těchto tříd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
8. 4. 2022   #11
-
0
-

Našel jsem něco co není ideální, ale aspoň nějak to ve starém dobrém System.Windows.Forms funguje.

int sirkaPodtrzitek = TextRenderer.MeasureText("__", label.Font).Width;
int sirkaSpatne = TextRenderer.MeasureText( label.Text , label.Font).Width;
int sirkaPresne = TextRenderer.MeasureText("_" + label.Text + "_", label.Font).Width - sirkaPodtrzitek;
Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
gna
~ Anonymní uživatel
1691 příspěvků
8. 4. 2022   #12
-
0
-

#7 Honza
Takže tím je to divný, nejprve používali novější GDI+ a pak kvůli kompatibilitě přešli na GDI?

GDI+ není novější v tom smyslu, že by nahrazovalo staré GDI (i když má nové fíčury), ale prostě existují paralelně. I když původní plán nejspíš byl, že všechno pěkně vymazlí a bude to paráda. Na GDI pak přešli kvůli výkonu, je to hnusný, ale rychlý :) Kompatibilita v názvu té property znamená jen to, že si můžeš zapnout vykreslování postaru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
8. 4. 2022   #13
-
0
-

#12 gna
Díky za odpověď.

Ještě mam dotaz ohledně systému Windows.., ten myslim od XP používá GDI+ a tedy UseCompatibleTextRenderings(true) znamená renderování shodné se systémem?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
8. 4. 2022   #14
-
0
-

už nepoužívej starou .NET WinForms a přejdi radši na novou .NET core 6 WPF.

https://stackoverflow.com/questions/1296951/usecompatibletextrendering-property-not-created-by-designer-when-it-is-set-to-fa

https://docs.microsoft.com/cs-cz/dotnet/api/system.windows.forms.label.usecompatibletextrendering?view=windowsdesktop-6.0

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:499b:4271:5390:b2cc...–
gna
~ Anonymní uživatel
1691 příspěvků
8. 4. 2022   #15
-
0
-

#13 Honza
To vůbec netuším.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
8. 4. 2022   #16
-
0
-

#14 JerryM
1) Já bych rád ale to není na mě, zatím jsem neprotlačil ani aby se do databázi nezapisovala čísla ID jako string (navrch unicode).

2) Při servisování existujících kódů spočívající v odstranění chybky, malém vylepšení atd. to nemá cenu celé přepisovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
BDS+3
Věrný člen
8. 4. 2022   #17
-
0
-

#13 Honza
Tohle taky nevím, někdy zkouším co vypadá lépe na pohled. Většinou to mám vypnuté. Ale teď jsem to zkoušel hledat a našel jsem toto

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
9. 4. 2022   #18
-
0
-

Já aspoň myslím, že potřebuju měřit text, abych docílil toho, že např. controlu DataGridView následně podle toho nastavim šířku. Normálně to funguje opačně, je nějak nastavena šířka a vnitřní logikou se obsah vykreslí. Třeba to i samo dokáže nastavovat jednotlivé šířky sloupců podle obsahu (podle nejširšího textu ve sloupci), ale jen do limitu daného celkovou velikostí controlu. Mým způsobem bych šířku sloupců spočetl sám, podle toho nastavit celkovou šířku controlu a na pevno nastavit i jednotlivé šířky sloupců. Následně podle velikosti controlu nastavit velikost okna formuláře. Zjednodušeně se ve výsledku vykreslí okno, ve kterém je vidět celý obsah všech sloupců.

Windows mají možnost volby mezi výkonem a vzhledem, možná to taky souvisí s tím jaký renderer se používá, ale nic jsem k tomu nenašel. Jen, že systém má k dispozici GDI, GDI+ a DirectX.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
9. 4. 2022   #19
-
0
-

#17 BDS
Líp by měl vždy vypadat GDI+, nebo ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #20
-
0
-

U WinForms DataGridView se samozřejmě dá nastavit aby se jednotlivé buňky rozměrově nastavovaly samy automatickypodle vkládaného textu to je pravda, ale nezapomeň, že v době načítání musí být tato vlastnost vypnutá protože to prodlužuje dobu načítání dat do DataGridView. Zapíná se to až při Refresh().

Jinak šířku textu zjistíš pomocí WinAPI funkcí

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/gdi/font-and-text-functions

https://stackoverflow.com/questions/548200/getting-the-font-size-of-a-menu-item-in-the-win32-api

https://stackoverflow.com/questions/4992121/get-default-font-height-for-win32-drawtext

Ano, tak jak už sme tu řekli GDI/GDI+ je nejpomalejší a DirectX nejrychlejší .. má to ale háček staré .NET WinForms používají GDI/GDI+ .. takže máš smulu ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #21
-
0
-

#18 Honza
jinak na výpočet šířky a výšky textu se dá na internetu najít spousta příkladů

https://www.tek-tips.com/viewthread.cfm?qid=1028775

takže pokud by si chtěl být "DOKONALY" tak si napíšeš knihovnu v C++ a pak k tomu wrapper v C++/CLI do řízeného kodu a pak to použiješ v C# a ta knihovna ti bude zjišťovat parametry textu ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
BDS+3
Věrný člen
9. 4. 2022   #22
-
0
-

#18 Honza
TextRenderer.MeasureText by ti na toto měl stačit, vrací to (myslím že vždy) o trošku větší rozměr chlívečku než je vykreslovaný text. Což je myslím pro tvůj účel vhodné.

(zajímal by mě obsah textu v labelu u příkladu int sirkaSpatne = TextRenderer.MeasureText( label.Text...)

Pokud ti to vrací u některého textu menší velikost můžeš taky zkusit MeasureCharacterRanges, to má víc možností nastavení.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
9. 4. 2022   #23
-
0
-

#21 JerryM
Potřebuju to teď nějak rychle "odfláknout", jestli to poběží pomalu nevadí. Hlavně napsat co nejméně kódu a spíš použít něco hotového. Zatím zkusím nepoužívat hned celý DataGridView, ale jen jeho sloupec, který za mě max. šířku spočte a podle jednotlivých sloupců nastavit rozměr DataGridView a padla :)

Napadá mě ale jestli jste někdo neviděl, nebo si nedokážete představit tabulku, která rozděluju šířku mezi sloupce podle aktuálně viditelného obsahu? Při scrolování by se tedy šířky sloupců měnily podle toho co je zrovna ve viditelné oblasti, celkové okno by mělo pevný rozměr. Byl by to moc velký chaos? Jsem něco takového asi nikde neviděl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #24
-
0
-

Pokud vim tak šířka sloupce podle aktuálního obsahu se pro DataGridView ve starý knihovně .NET Winforms normálně nastavuje nějakým parametrem ... na to nepotřebuješ nic počítat


DataGridView.AutoSizeRowsMode = DataGridViewAutoSizeRowsMode.DisplayedCellsExceptHeaders;
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #25
-
0
-

https://docs.microsoft.com/cs-cz/dotnet/api/system.windows.forms.datagridview.autosizecolumnsmode?view=windowsdesktop-6.0


DataGridView.AutoSizeColumnsMode = DataGridViewAutoSizeColumnsMode.AllCells;
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
BDS+3
Věrný člen
9. 4. 2022   #26
-
0
-

#23 Honza
Při scrollování.., to bude asi hrozný bordel ne?!

To už by bylo asi lepší to kreslit rovnou za sebe jako text a vlastnosti, které by byly ve sloupcích oddělit třeba

"  ||  "

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
9. 4. 2022   #27
-
0
-

#22 BDS
label.Text = "AAAAA";

Spíš jsem to chtěl nějak zkontrolovat, což se dělá blbě, když to vrací jiný rozměr než má viditelná oblast textu. Vždy to bylo větší, protože to na začátek a konec vkládá nějakou mezeru.

Na to co chci teď je to asi jedno, ale pokud je potřeba třeba text v nějakém místě zalomit (na konci řádku), tak mi přijde lepší rozložit text na slova a postupně připočítávat slova a ' ' bez těch mezer navíc. Než testovat stále delší část stringu včetně mezer.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #28
-
0
-

když nastavuješ properties pro celej DataGridView tak využiješ tohle:

            this.dataGridView4.Rows.Clear();
            this.dataGridView4.Columns.Clear();
            this.dataGridView4.Refresh();

            this.dataGridView4.SuspendLayout();

            this.dataGridView4.SelectionMode = DataGridViewSelectionMode.FullRowSelect;
            this.dataGridView4.ColumnHeadersVisible = true;
            this.dataGridView4.RowHeadersVisible = true;
            this.dataGridView4.ScrollBars = System.Windows.Forms.ScrollBars.Both;
            this.dataGridView4.AllowUserToAddRows = false;
            this.dataGridView4.AllowUserToResizeColumns = false;
            this.dataGridView4.AllowUserToResizeRows = false;
            this.dataGridView4.EditMode = System.Windows.Forms.DataGridViewEditMode.EditProgrammatically;
            this.dataGridView4.CellBorderStyle = System.Windows.Forms.DataGridViewCellBorderStyle.SingleHorizontal;
            this.dataGridView4.ColumnHeadersHeightSizeMode = DataGridViewColumnHeadersHeightSizeMode.DisableResizing; //.AutoSize;
            this.dataGridView4.MultiSelect = true;
            this.dataGridView4.AutoGenerateColumns = false;

a pak pro jednotlivý sloupce:

            // add first column
            col = new System.Windows.Forms.DataGridViewTextBoxColumn();
            col.HeaderText = "No.";
            col.Width = 50;
            col.DefaultCellStyle.Font = new System.Drawing.Font("Courier New", 8);
            col.DefaultCellStyle.Alignment = System.Windows.Forms.DataGridViewContentAlignment.MiddleCenter;
            col.AutoSizeMode = System.Windows.Forms.DataGridViewAutoSizeColumnMode.None; //.AllCells; //::::None; 
            this.dataGridView4.Columns.Add(col);

a teprve až když máš celou datagridview sestavenou tak dáš:

            for (Int32 i = 0; i < this.dataGridView4.Columns.Count; i++)
            {
                this.dataGridView4.Columns[i].AutoSizeMode = System.Windows.Forms.DataGridViewAutoSizeColumnMode.AllCells;
            }// for 
            this.dataGridView4.ColumnHeadersHeightSizeMode = DataGridViewColumnHeadersHeightSizeMode.AutoSize;
            this.dataGridView4.Refresh();


            this.dataGridView4.ResumeLayout();
            this.dataGridView4.PerformLayout();

            this.dataGridView4.Rows[0].Selected = true;

chápěš jo ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #29
-
0
-

label.Text = "AAAAA"; samozřejmě při dotazu na velikost vrací rozměr včetně Margin takže pak ti to logicky nemuže vyjít .. záleží na tom na co se ptáš ... začínáš mě připadat jako důchodce co se nudí ... ty tvoje dotazy sou fakt uchylný .. hlavně neřikej že tohle máš do práce jako programátor

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
9. 4. 2022   #30
-
0
-

#24 JerryM
Jsem psal, že to za mě ten sloupec spočte sám, ale lepší je metoda GetPreferredWidth. Měl jsem to nastavené jak píšeš, ale tam to funguje jen pokud se sloupce do DataGridViewu vejdou a nevěděl jsem jak nezávisle na tom jak je šířka DataGridViewu zrovna nastavena (stačila pro všechny sloupce, nebo ne) zjistit potřebnou šířku, která se nemusí shodovat s nastavenou a naopak až podle těch šířek nastavit DataGridView.

Jinak ono to má tu možnost přizpůsobovat šířku aktuálně zobrazeným buňkám, to musim vyzkoušet jak to vypadá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
9. 4. 2022   #31
-
0
-

#29 JerryM
To si asi trochu mimo, koukni se na ten kód metody výše. Tam jde přeci jako parametr jen string a font, o nějakém Marginu to nemá ani páru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #32
-
0
-

já ti fakt nerozumim... nejprve se načtou data do DataGridView a pak až nakonec

dáš:

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #33
-
0
-

   

            for (Int32 i = 0; i < this.dataGridView4.Columns.Count; i++)
            {
                this.dataGridView4.Columns[i].AutoSizeMode = System.Windows.Forms.DataGridViewAutoSizeColumnMode.AllCells;
            }// for 
            this.dataGridView4.ColumnHeadersHeightSizeMode = DataGridViewColumnHeadersHeightSizeMode.AutoSize;
            this.dataGridView4.Refresh();
Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
JerryM0
Super člen
9. 4. 2022   #34
-
0
-

začínám mít pocit, že si z náš děláš prdel ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:6db8:bba0:93c3:69ea...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
10. 4. 2022   #35
-
0
-

#34 JerryM
Jenom z tebe, by ses po těch fóréch jinak proklatě nudil. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
10. 4. 2022   #36
-
0
-

já si taky myslim ... co by jinak člověk v důchodu dělal ... venku mrzne ... pěstovat šnytlík se zatim nedá .. tak sedim doma a čumim do zdi

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:d576:10d4:7abe:5d2c...–
JerryM0
Super člen
10. 4. 2022   #37
-
0
-

jinak pořád nechápeme co má společnýho Label.Text s DataGridView (DGV) ???

do DGV se přeci muže vložit obyčejně nějakej String jen obyčejným přiřazením, vkládat Objekt Label a teprve až pak do Label.Text nějakej String je přeci blbost ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:d576:10d4:7abe:5d2c...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #38
-
0
-

Tak téma začalo dotazem GDI vs GDI+, což jsem konečně pochopil jak to je. Přesné měření textu záleží na rendereru, což je souvislost s GDI/GDI+. DataGridView byla podotázka na konkrétní použití, stejně jako Label používají v rámci Window Forms stejný renderer. Třeba to použiju na něco komplikovanějšího, kde si overloadnu vykreslovaní nějakého controlu, nebo části. Proč to musíš řešit na co to kdo použije, nebo jestli vůbec, tak min. je dobré aspoň trochu vědět jak to interně funguje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #39
-
0
-

Možná ještě takhle: počáteční záhada byla, proč funkce z obou typů rendererů vrací jiný počet pixelů šířky než kolik jinak opravdu má ten Label s textem "AAAAA". Teď už vim, že za to můžou mezery před a za textem, než že by bylo něco špatného na použité funkci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #40
-
0
-

žádná anonymní "mezera" :) okolo začátečních a koncových písmen neni ani pro rastrový ani pro vektorový písma ... tomu se řiká margin a padding properties v systému .NET ... koukni se na WinAPI wingdi.h a na jednotlivé funkce a strukturu TEXTMETRICA a TEXTMETRICW ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:f48b:1568:c275:38e2...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #41
-
0
-

#40 JerryM
To řešení, kdy se pomocí podtržítek ty mezery odfiltrují bylo někde (nejspíš na stackoverflow) nejlépe hodnocené řešení, ale možná máš lepší. Problém je, že té funkci na měření předáváš jen string a font, tam nikde margin/padding nevidim. Měl by tedy vyjít rozměr viditelných pixelů stejný jako je text zobrazený třeba pomocí Labelu? Neměřím prostor pro text v controlu, ale měřím jen od prvního viditelného pixelu textu do posledního, což vyjde dobře pokud se odstraní ta anonymní mezera. O samotný control nejde, to je jen něco co mi text vykreslí, abych ho mohl kontrolně oměřit, je jedno jaké hodnoty má margin/padding, to text jen nějakým směrem posune, ale viditelná oblast pixelů textů je stále stejná. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #42
-
0
-

před mnoha lety jsem tohle potřeboval pro objekt ComboBox, ale už si to nepamatuju, zkusim to najít, každopádně se to co chceš musí počítat z nadřazeného objektu nikoliv podle objektu co je vevnitř text podle textu ... v tom je ten fígl

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:f48b:1568:c275:38e2...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #43
-
0
-

Když se podíváš do střev Frameworku, tak interně System.Windows.Forms  používá toto:

        internal override Size GetPreferredSizeCore(Size proposedConstraints) {
            if(FlatStyle != FlatStyle.System) {
                Size prefSize = base.GetPreferredSizeCore(proposedConstraints);
                return AutoSizeMode == AutoSizeMode.GrowAndShrink ? prefSize : LayoutUtils.UnionSizes(prefSize, Size);                
            }
 
            if (systemSize.Width == InvalidDimensionValue) {
                Size requiredSize;
                // Note: The result from the BCM_GETIDEALSIZE message isn't accurate if the font has been
                // changed, because this method is called before the font is set into the device context.
                // Commenting this line is the fix for bug VSWhidbey#228843.
                //if(UnsafeNativeMethods.SendMessage(hWnd, NativeMethods.BCM_GETIDEALSIZE, 0, size) != IntPtr.Zero) {
                //    requiredSize = size.ToSize(); ...
                requiredSize = TextRenderer.MeasureText(this.Text, this.Font);
                requiredSize = SizeFromClientSize(requiredSize);
 
                // This padding makes FlatStyle.System about the same size as FlatStyle.Standard
                // with an 8px font.
                requiredSize.Width += 14;
                requiredSize.Height += 9;
                systemSize = requiredSize;
            }
            Size paddedSize = systemSize + Padding.Size;            
            return AutoSizeMode == AutoSizeMode.GrowAndShrink ? paddedSize : LayoutUtils.UnionSizes(paddedSize, Size);
        }

Ale tak jako vždy je ten kód téměř nekonečný chain metod, které dřív nebo později stejně volají nějaké dll, takže vytahnout z toho něco je peklo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #44
-
0
-

Dál jsem našel v třídě WindowsGraphics

            //
            // DrawText returns a rectangle useful for aligning, but not guaranteed to encompass all
            // pixels (its not a FitBlackBox, if the text is italicized, it will overhang on the right.)
            // So we need to account for this.
            //
            IntNativeMethods.DRAWTEXTPARAMS dtparams = null;
 
#if OPTIMIZED_MEASUREMENTDC       
            // use the cache if we've got it
            if (MeasurementDCInfo.IsMeasurementDC(this.DeviceContext)) 
            {
                dtparams = MeasurementDCInfo.GetTextMargins(this,font);
            }
#endif
 
            if (dtparams == null) 
            {
                dtparams = GetTextMargins(font);
            }
 
            //
            // If Width / Height are < 0, we need to make them larger or DrawText will return
            // an unbounded measurement when we actually trying to make it very narrow.
            //
 
            int minWidth = 1 + dtparams.iLeftMargin + dtparams.iRightMargin;
 
            if( proposedSize.Width <= minWidth ) {
                proposedSize.Width = minWidth;
            }
            if( proposedSize.Height <= 0 ) {
                proposedSize.Height = 1;

Takže si to z fontu nějaký interní margin dopočte.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #45
-
0
-

jo ale tam se už Padding počítá, a navíc to vypadá jako zdroják k .NET core nebo toje ke starýmu .NET ???

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:f48b:1568:c275:38e2...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #46
-
0
-

Je to z .NET Framework 4.8. Ale pochybuju, že by se s Windows.Forms do coru někdo předělával.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #47
-
0
-

tady sem něco napsal

https://uloz.to/file/bGRKqP0VNNa9/app10-net4-textwidth-zip#!ZGuyMGR1BGR0ZJSuAGIxBGxjLzZ4BJSBGyI2pKMdoIIiBQEu

máš tam nastavenou automatickou volbu šířky sloupce podle vkládaného textu a navíc zjištění rozměrů textu příkazem MeasureString ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:20db:b8ae:a611:f91c...–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #48
-
0
-

a tady je ještě jeden příklad, kde se přímo zapisuje do buňky vlastní metodou:

https://uloz.to/file/PwdEPSpdTSKf/app10-net4-textwidth-2-zip#!ZGN3BQR2ZmH5AzEyLGqxAGSyZzZlA2MYH1EhnT80MUuHEmVjZt==
Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:20db:b8ae:a611:f91c...–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #49
-
0
-

jenom aby si to správně pochopil, tak kdyby si chtěl skutečně dodržet "přesně" rozměry v pixelech tak bys musel vyrendrovat text do bitmapy a tu pak zapsat do buňky DGV - to tam taky máš zapsaný jako kod, ale nechápu k čemu ti to bude .. protože rastrovej font je poněkud jinej nežli TrueType ... chápeš jo

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:20db:b8ae:a611:f91c...–
Honza
~ Anonymní uživatel
450 příspěvků
11. 4. 2022   #50
-
0
-

Díky, večer se na to kouknu. Myslel jsem něco jako https://stackoverflow.com/questions/4080719/placing-images-and-strings-with-a-c-sharp-combobox , kde si obrázek a text umístí podle potřeby. Zrovna toto je příklad, něčeho co jinak nejde, nebo nevim jak. U DataGridViewu nejdou třeba sdílené buňky a následně umístit text svisle na střed lichého počtu řádků (mimo řádek DGV). Mně by se hodil jednoduchý výpis textu, ale ve stylu tabulky (nejlépe DGV vůbec nepoužít, ale třeba jen textbox), ale v textboxu nejde text, natož několik textů umisťovat tak, aby vše ve sloupci začínalo na stejném pixelu. S vlastním vykreslením by to snad šlo, ale na to je právě potřeba znát přesné rozměry textu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.206.–
JerryM0
Super člen
11. 4. 2022   #51
-
0
-

ten příklad samozřejmě UMÍ zakreslit text do buňky kam chceš ... máš tam přeci volitelnou pozici ne ? zbytek záleží na způsobu zarovnání.

no tak jinak můžeš použít TableLayoutPanel... chápeš jo ?

https://stackoverflow.com/questions/9390641/how-to-merge-two-cells-in-table-layout

hele ... ty jinak pracuješ jako noční hlídač ? nebo jako sekretářka ? a programování máš jako koníčka ? nebo pracuješ jako ??? bezdomovec ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:20db:b8ae:a611:f91c...–
JerryM0
Super člen
12. 4. 2022   #52
-
0
-

hele a víš o tom, že odpověď na tvoji původní otázku je tady ?

https://docs.microsoft.com/cs-cz/dotnet/api/system.windows.forms.label.usecompatibletextrendering?view=windowsdesktop-6.0

to je ten odkaz co si v otázce posílal .... chápeš jo ? je to tam napsaný v posledním odstavci ... rozdíl mezi .NET 1.0 a .NET 1.1... ale obě verze knihovny už jsou nepodporovaný tak je to jedno ... takže používáš evidentně .NET 4.7.2/4.8 a GDI+ nikoliv starou GDI, která ještě "ujíždí" na VideoBiosu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:c977:4734:f790:b6c0...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 17 hostů

Podobná vlákna

GDI, GDI+, nebo DirectX — založil Kvarköny

GDI objects — založil LJ1024

Tisk pomocí Windows GDI — založil Jan Netopil

C++ grafika — založil Hornster

Grafika — založil Michal115

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032022 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý