Typedef v C ? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Typedef v C ? – C / C++ – Fórum – Programujte.comTypedef v C ? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Berger0
Duch
1. 1. 2023   #1
-
0
-

typedef struct {
      uint8_t  staticS             : 3;
      uint8_t  globalS            : 5;
      uint8_t  b                      : 8;
      uint8_t  w1                    : 8;
      uint8_t  w2                    : 8;
}__attribute__((__packed__)) Fram;

Pomoci typeDef jsem vytvořil strukturu, která vlastně představuje 32 bitovou proměnou, v reálu tedy kopii  něčeho jako hw registr.

Fungovat to funguje,  použití

Fram fram;
fram.staticS   =    0b111;
fram.w1   =    128;

Proč to sem vůbec píšu? fram.staticS   nemůže být nic jiného než 0b111 a řádek fram.staticS   =    0b111; je nadbytečný, Libilo by se mi pokud by staticS   byla konstanta o hodnotě  0b111.

Jde to nějak?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.19.–
gna
~ Anonymní uživatel
1847 příspěvků
1. 1. 2023   #2
-
0
-

Můžeš si napsat pomocnou funkci nebo makro, ale jinak ne, C nemá výchozí hodnoty nebo konstruktory struktur.

#define FRAM(name) Fram name = { .staticS = 0b111 };
...
FRAM(fram);
fram.w1 = ...;
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
JerryM0
Věrný člen
2. 1. 2023   #3
-
0
-

protože programuješ v Céčku tak bych ti silně doporučoval nechat zápis tak jak máš, ano, lze to udělat před Define ale to je to samé jako to máš akorát že se budeš drbat pravou rukou na levým uchu.... byly by dobrý si něco o Céčku nastudovat ... hlavně o tom co je to __attribute__((__packed__)) , ty děláš v gcc ? nebo v čem to je ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:3c08:6471:2057:adbb...–
Berger0
Duch
2. 1. 2023   #4
-
0
-

__attribute__ je sice nejvíce profláklý mechanizmus z GNU, tedy gcc, ale ne neni to  gcc.

Je to pro Clang/LLVM tedy dnes hlavní firemni překladač ARM.
Agoritmus ladim ve Visual Studiu a tam použivam #pragma( pack(push, 1) )

Co to děla snad i tuším, jde o to, že ve struktuře je sice 5x  uint8_t tedy vlastně 40bitů, ale v paměti to zabere jen 32bitů, což je přesně o co mi jde. V paměti se vytvoří pole těchto struktur a to je po naplnění odesláno přes DMA a SPI kamsi a to jde jen kdy to má správnou strukturu protože to končí v hw registrech IC. 
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.19.–
Ovrscout
~ Anonymní uživatel
112 příspěvků
3. 1. 2023   #5
-
0
-

Chápu že to vypadá užitečně, ale vzhledem k tomu že třeba pořadí je závislé na použitém překladači, tak doporučuji se tomu vyhnout.

Pokud se k tomu z nějakého důvodu rozhodnete, tak alespoň  připravte automatické testy které zkontrolují zda jsou bity tak jak opravdu potřebujete, aby se změnou překladače nebo jeho verze nedošlo k překvapení.

A každopádně také si dejte pozor na to jak velké je třeba definovat ty proměnné aby to fungovalo správně - což by mělo být závislé na "architektuře" pro kterou překládáte (viz druhý odkaz níže).

Doporučuji googlit, ale narychlo třeba https://blogs.sw.siemens.com/embedded-software/2019/12/02/why-not-use-bit-fields-for-device-registers/ a obzvlášť výživné  Betrayed by a bitfield [LWN.net]

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.79.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

Význam #define a typedef — založil Zutent

Typedef void* ve VB.NET — založil Štefan Kakaš

časová smyčka — založil xp

Delenie celeho AX — založil andy

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý