Radiopřijímač FM, příjem RDS čipem Si4703 – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Radiopřijímač FM, příjem RDS čipem Si4703 – Assembler – Fórum – Programujte.comRadiopřijímač FM, příjem RDS čipem Si4703 – Assembler – Fórum – Programujte.com

Ivan
~ Anonymní uživatel
37 příspěvků
15. 11. 2025   #1
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 145.224.109.–
remmidemmi0
Věrný člen
15. 11. 2025   #2
-
0
-

kouknul jsem na odkaz. Je to zajímavý, ale co a kdo na RDS vysílá?  Momentálně mám velmi kvalitní klasický VKV přijímač z 80-tých let, výrobce Sharp a vystačím s ním. Jen zjišťuju, že občas jsou problémy s příjmem kvůli slunečním erupcím. Což asi budde ještě větší malér u digitálního vysílání. Stejně jako u analog versus digitál TV.

Celkem mne štve, že se už skoro nevysílá na KV. Přece jen VKV nemají žádný velký dosah. Ale digitální radio je na satelitu :) Na 19˚E je dost digitálních rozhlasových stanic bez reklam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.58.–
JerryM0
Věrný člen
16. 11. 2025   #3
-
0
-

#1 Ivan
hezké hm, mám rádio s RDS a funguje to 

jinak muj Soprán 635A sice zvládá VKV ale už na nich nic neni ... 

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.115.–
remmidemmi0
Věrný člen
16. 11. 2025   #4
-
0
-

nemám RDS, proto jsem se ptal, co a kdo tam vysílá. Ale mám japonský Sharp VKV (analog) a je plný stanic. V pásmu od 84 do 104 MHz je narváno. S vestavěnou dvojitou vysouvací teleskopickou anténou chytnu asi 15-20 stanic. Když si připojím venkovní yagi antenu, chytnu víc, také až vzdálený Bayern 3 z Bavorska.  Zrovna teď je poslouchám.

Soprán je postarší rádio. Může mít problém s citlivostí a může být, že jsi třeba odstíněn něčím. VKV si žádá antenu. Není to jako na dlouhých nebo středních vlnách. Mimochodem, nemá ten Soprán východní VKV pásmo? Na tom se už myslím nevysílá.

U mne řeším jen otázku rušení. Prostě normálně běží příjem bez rušení a najednou během 2-3 vteřin do toho najede mohutné rušení. Trvá to pár hodin a pak to naráz skončí. Dřív jsem si myslel že to jsou třeba sluneční interupce, ale před pár dny jsem si všimnul, že o 50m dál si kdosi pořídil elektromobil a má u přívodu elektriky z ulice vývod pro nabíjení auta. Někdy, když jdu okolo, vidím, že má zastrčenej kabel do nabíjecí zásuvky v autě. Napadlo mne, jestli to rušení nesouvisí s jeho nabíječkou auta. Musí tam být dost výkonový střídač. Ty baterky v e-mobilech mají myslím 80-100 Volt nebo tak nějak a musí je nabíjet dost silným proudem,

Ohledně přijímače RDS, bez ohledu na kódování (analog nebo digital) tam pořád musí být vf přijímací vstup. Dekódování se děje až po příjmu signálu.

Teď jsem se koukal sem https://www.oldradio.cz/ts635.htm Soprán má mít východní i západní VKV pásmo. Je to starý krám Tesla. I v době kdy se vyráběl to mělo houby citlivost. Je to retro. Přesto, na západním pásmu s venkovní Yagi by jsi na to měl leccos chytit. Ta Yagi musí být na VKV, ne na TV. Kdysi vyráběli Yagi pro VKV v Hradci Králové. Nevím zda ještě někdo vyrábí Yagi pro VKV. Můžeš si ti vyrobit sám, za socíku jsme je dělali samodomo běžně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.58.–
Ivan
~ Anonymní uživatel
37 příspěvků
4. 12. 2025   #5
-
0
-

#2 remmidemmi
Pro příjem RDS musí přijímač disponovat jeho dekodérem. RDS vysílá rozhlasová stanice, myslím, že dnes už každá. Určitě komplet český rozhlas (Radiožurnál, Dvojka, Vltava...), taky EVROPA 2, F1 atd. Pro bezchybné čtení RDS je potřeba silný a kvalitní signál.

Na mojí stránce https://iisivak.xf.cz/STM8/si4703.php je takový základní způsob, co signál obsahuje a jak jej dekodovat. Zabýval jsem se přečtením názvu stanice, radiotextu a časové značky. Jinak je tam mnohem více informací.

Nahlásit jako SPAM
IP: 145.224.109.–
remmidemmi0
Věrný člen
4. 12. 2025   #6
-
0
-

#5 Ivan
no to je zajímavý.. přečetl jsem tu stránku na webu celou. V analog FM vysílání je šířka pásma 250 kHz. Když je v digitálním vysílání užší, bude potřeba opravdu silný a čistý signál. U mne na venkově digitální TV často vypadává. Když je slabý signál, obraz se rozpadne na velké čtverečky, začne v TV praskat zvuk a celé to ztichne. Když bylo FM vysílání TV, tak sice byl obraz zazrněný od šumu, ale bylo pořád dost vidět. Zazrněný obraz jsme měli i na dálkovém příjmu německé TV stanice ARD ze západoněmeckýho vysílače Hoher Bogen a to byla vzdálenost... stačily dvě nebo radši čtyři Yagi anteny X-Color na stožáru, spřažené na 300 Ohm impedanci a fungovalo to. Dneska s venkovní Yagi antenou nechytnu často ani českou digitální TV z Cukráku, natož německou z Hoher Bogen.   

U digirádia to asi bude to samé. Míval jsem rozhlasovou kartu do PCčka (teda ještě mám, ale ve vitrýně). Fungovala pod woknama 3.11 a hrála stereo na 2x 2m drátu, které se válely pod stolem po zemi. Ty dva dráty, to byla anténa.

Docela rád bych to digitální stereo někde slyšel. Teda, zaráží mne ten přenos dat po I2C z RDS přijímače do mikropočítače. A dál se s těmi daty udělá co? Aby se z toho vyloudil stereo zvuk ... Jaká bude kvalita? Aby to nebylo jak u sovětského dětského rádia, které se prodávalo v 70-tých letech v za 100 Kčs jako stavebnice v prodejně sovětské kultůry v Praze Rytířský ulici.....    To taky hrálo stereo...

U digirádia musí být za mikropočítačem nějaký DA převodník, pak zesilovače a reprobedny. Ten DA převodník by mne také docela zajímal. Když to má mít  na výstupu šířku pásma 20kHz na kanál...

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.42.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 51 hostů

Podobná vlákna

Příjem z COM portu — založil radar.sm

Uart příjem z AVR — založil Ghulas

TCP protokol a příjem dat — založil durmitor

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032025 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý