Patent, který skončil jako přísně tajný v sejfu ministerstva obrany – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Patent, který skončil jako přísně tajný v sejfu ministerstva obrany – Offtopic – Fórum – Programujte.comPatent, který skončil jako přísně tajný v sejfu ministerstva obrany – Offtopic – Fórum – Programujte.com

remmidemmi0
Věrný člen
15. 12. 2025   #1
-
0
-

Tak tohle si přečtěte:

https://www.tagesschau.de/investigativ/wdr/patent-staatsgeheimnis-nukleare-abschreckung-nato-100.html

Stručně pro zaostalé, kteří ještě neumí německy:

soukromá osoba, člověk, který neměl nic společnýho s armádou, se zbraněma, cosi vymyslel. Stačil mu k tomu domácí počítač. Podal si přihlášku na patentový úřad v Německu. Po několika měsících našel ve schránce dopis z úřadu, který byl osobně doručený, nikoliv poštou ani kurýrem. V dopisu mu úřad oznamoval, že jeho vynález byl označen jako přísně tajný. Nesmí o něm nikde mluvit, nikde jej zvěřejnit, nikomu předat. Jeho vynález, kdyby se dostal na veřejnost, by ohrozil bezpečnost Německa a snad také jaderné odstrašení zemí NATO. Jeho vynález skočnil v pancéřovém trezoru německého ministerstva obrany.

Poučení pro české Arduinisti: až něco úžasného na vašem Arduinu vymyslíte, dejte si to patentovat. Třeba váš  skvělý kód pro Arduino bude shledán mimořádně závažným a bude se jím zabývat české ministerstvo obrany.    

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.116.–
peter
~ Anonymní uživatel
4039 příspěvků
18. 12. 2025   #2
-
0
-

My, co neumime nemecky tuhle zpravu povazujeme za klasicky spam a posilame k posouzeni adminum :)

Ja se kdysi ptal, jak je to s patentovanim sw kodu v cr a urednice mi odepsala, ze to nedelaji, ze sw patenty uznava jen USA.
A tak svet prisel o jeden genialni komprimacni algoritmus, ktery nejhorsi pomer mel 96% a neslo o aritmeticke kodovani. Pac jsem vyhodil jedine 2 kopie, starou disketu a vytisk z pascalu :) Mam sice jeste poznamkovy blok, ale nic z tech kodu mi nedava smysl, ze by mohlo fungovat.
Tusim jsem tam provadel pocitani znaku cetnosti, pak cast zakodoval na huffmana a tu huff cas jeste zakodoval huff. Ale nevim, zda to bylo ono nebo slo jen o jiny pokus :) Vyhoda je, ze jsem si na kodovani udelal tabulky, takze vetsina kodovani se provadela stylem copy-file. Ale bylo to v pascalu, takze jsem se ani nesnazil merit rychlosti a tehdy jsem jeste neumel assembler. Ale bylo to tak nejak o neco delsi nez kopirovani souboru. Jenze v te dobe byl uz rar a ten umel vetsinu souboru na vic nez 96% :) Nicmene, ja to umel spustit 5x po sobe a pak byl pomer 96*96*96*96^96 = 81. S tim, ze jsem nemuzel pocitat vsechno, stacilo pocitat znaky jen v te huff casti (25%). Takze cas byl zhruba jako 2x kopirovani souboru. Komprimoval jsem obrazek a text. Kdyby se to pokazilo, tak se obrazek nezobrazi.
Musel by si nekdo projit me poznamky a zjistit, jestli jsou k necemu dobre nebo jsem ty spravne uz vyhodil :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.141.–
remmidemmi0
Věrný člen
18. 12. 2025   #3
-
0
-

Spam to asi není. Je to odkaz na seriozní zpravodajský kanál německé státní TV. Takže žádný bulvár. Že někdo ještě 35 let po převratu se nezvládnul naučit německy, to je jeho soukromý problém.

Tvůj sw kód jsi si měl nechat patentovat v USA. To jsi teda zaváhal. V USA se patentuje kde co... Nějakou dobu jsem tam byl na univerzitě a pamatuju na sešlosti, výstavy malých vynálezců. Něco jak jsou dny radioamatérů v českých  Holicích. Tak v USA mají dny malých vynálezců, kde nadšení vynálezci předvádí co vymysleli. Tenkrát ještě, naštěstí, nebylo Arduino a Internet teprve začínal, PCčka byla s MS DOSem a tak se vynálezci omezovali například na nočník na kolečkách se čtyřmi držátky a podobně.

Patentování je v USA docela levné a jednoduché, ne jako v Evropě. Software se v USA patentovat dá. Hewlett Packard má spoustu softwarových patentů ze 70-tých let, které se týkají algoritmů jejich počítačů. Je zajímavé si ty patenty projít a prostudovat. Jsou dostupné online, dají se stahnout. Mělo by to být povinné učivo studentů programování v Česku. Programování je totiž o algoritmech, ne o mlácení kódů do Arduina.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.212.161.–
remmidemmi0
Věrný člen
18. 12. 2025   #4
-
0
-

Ještě taková poznámka k onomu patentu. Když si článek přečtete pozorně, dozvíte se, že onen človrda nemá a neměl nikdy nic společnýho s armádou, se zbraněmi, se zbrojním průmyslem. A také, že když dostal nápad, nakonec se obrátil na jeho známého z oboru přírodních věd a fyziky, aby si ověřil, že jeho myšlenka má reálný základ. Teprve pak podal přihlášku na patentní úřad. 

To ale znamená, že jeho nápad, vynález nejspíš nebude počítačový kód, ale bude to "cosi" postavené na fyzice, na přírodních vědách. Že k tomu používal počítač, jak tam píší, tak nejspíše hledal na netu. A to co vymyslel, jak uvádějí ve zprávě, může posílit nepřátelskou bojovou schopnost, aby nepřítel překonal obranu NATO a za určitých okolností překonat nukleární odstrašení NATO.

Tak co by to tak asi mohlo být, co vymyslel? Co myslíte? Nové Arduino to asi nebude.  

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.212.161.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032026 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý