Vánoční kvíz pro české programátory – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vánoční kvíz pro české programátory – Číslicová technika – Fórum – Programujte.comVánoční kvíz pro české programátory – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com

remmidemmi0
Věrný člen
22. 12. 2025   #1
-
0
-

na stránce http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/7447-vhdl.html je kompletní, odzkoušený dekodér BCD na 7-segmentový kód, včetně vstupů /BI, RBI, /LT a výstupu RBO.

Můžete předvést vaše schopnosti a doplnit dekodér tak, aby při následujících kódech zobrazoval písmena takto: (následující hex kód je v pořadí DCBA)

1 0 1 0    (dec. 10)   písmeno A

1 0 1 1    (dec. 11)   písmeno H

1 1 0 0    (dec. 12)   písmeno C

1 1 0 1    (dec. 13)   písmeno L

1 1 1 0    (dec. 14)   písmeno E

1 1 1 1    (dec. 15)   písmeno F

Termín "doplnit" v zadání znamená, že dosavadní funkce dekodéru musí být zachovány. Kdopak bude první ?   

Otázka: je výhodnější z hlediska počtu hradel, aby písmeno "L" bylo pod BCD kodem "1101"  a písmeno "H" pod BCD kódem "1011" , anebo je výhodnější tyto dvě písmena navzájem prohodit proti vstupním BCD kódům?

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.212.161.–
JerryM0
Věrný člen
29. 12. 2025   #2
-
0
-

Nudím se a tak sem si nainstaloval Windows 11 na zkoužku co to udělá :)
a nestačim se divit. řiká se že člověk ocení něco až když to ztratí a je pravda že velmi oceňuji WindowsXP a Windows 7. Protože od W10 se to jenom sere a sere ... Zlatý časy když byl u kormidla BillGates, PaulAllen a SeveBalmer. 
Když sem kliknulwe Win11 na plochu myší objevilo se mi PopUpMenu a tam je položka "Zobrazit další možnosti" když na ni kliknu zobrazí se to samý menu znova :) :) :)  Tady je obrázek:

Připojen obrázek.

Po instalaci W11 je tam jakejsi PIN a heslo současně. Takže se to dabluje protože obojí je alfanumerický. Je to strašný. Těch chujovin tam sou tisíce. Za totáče se řikalo že "dlouhý vlasy krátkej rozum" ale pod vedením toho plešouna to vypadá že byla jen falešná komunistická propaganda. :) Je tam pořád spousta oken z éry WindowsXP :) bez kterých by to evidentně nefungovalo a spousta věcí se tam dabluje a nebo sou ve stavu protichůdných opatření a člověk neví co si má vybrat. 
Prostě tragédie. Nepřišel sem na to jak se trvale vypíná defender a ani jak se dá trvale vypnout WindowsUpdate služba. Windows 11 sou prostě parodie na operační systém. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.115.–
remmidemmi0
Věrný člen
31. 12. 2025   #3
-
0
-

#2 JerryM
wokna 11 nemám a dosud jsem je nikde ani neviděl. Už ten obrázek, co jsi sem dal mne děsí   . Zrovna dneska jsem se zabýval otázkama souvisejícími s wokny 7, 10 a 11. Vyvětlím proč:

Stále na dvou počítačích provozuju wokna 7. Ale jsou odlišný. Jedny jsou od Microsoftu, druhý od DECu. Na jaře 2024 mi odešel počítač s wokny XP. Počítač pocházel z května 2004. Dožil se 20 let a makal pro mne 10-12 hodin každý den, i o víkendech a svátcích. Byl na něm návrhový systém pro elektroniku. Tím, že odešel, nastal problém s instalací na jiný počítač. Wokna XP se už nepovedlo nikam nainstalovat. Návrhový systém odmítal nechat se instalovat na wokna 7 od Microsoftu. Ale po instalaci na wokna 7 od DECu se rozběhl, kupodivu ještě o trošku lépe než na woknech XP. Běží dodnes, stále, každý den. Až odejde počítač s wokny  od DEC, bude problém na co nainstalovat tyto wokna 7 od DEC, aby se dal spustit návrhový systém pro elektroniku.

Problém druhý, používám vývojovou desku Altera DE2-70 (http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/DE2-70.html). K ní je vývojový systém Quartus II v různých verzích. Používám Quartus verze 9 a 12 nad wokny 7 od Microsoftu.  Projekt, který na desce dělám už dost pokročil a tak přemýšlím, že udělám vlastní oškubanou desku s FPGA, na které nebude LED, LCD, knoflíky a LEDky, ani TV výstup. To vše nepotřebuju. Řeším otázku, jak dostanu z Quartusu můj vyvinutý projekt do FPGA na mé oškubané desce. FPGA se programuje z Quartusu přes programátor USB Blaster. Jenže na desce Altery je USB čip od FTDI + nějaký Altera čip, který souvisí s Blastrem. Bez něj programátor Blaster nefunguje. Od Altery jsem se dozvěděl, že ten jejich čip pro podporu Blaster programátoru prodávají , ale čip podporuje už jen nový Quartus od verze 18 výše. Tuším, že tyto vyšší verze jsou jednak placené a jednak vyžadují wokna 10. Jenže Wokna 10 končí. Začala wokna 11, s kterými však zase nefunguje programátor Blaster.   Abych vůbec spustil wokna 10, musím pořídit nový počítač. To si žádá také nový monitor, protože nové počítače už málokdy mají klasický VGA. Mají HDMI.

To znamená, abych mohl nahrát můj projekt do FPGA, mám si rychle pořídit nový počítač s novým monitorem, dokud ještě seženu wokna 10, Pak si koupit od Altery jejich programovací čip a zaplatit licenci Quartus. Vtipné ....

Nejlepší řešení by bylo opustit wokna, navždy, na pořád. Potíž je, že návrhový systém pro elektroniku existuje jen na woknech 7  od DEC, ne od MS. Podobně mnoho dalších programů také vyžaduje wokna.   Třeba LabView a jiné specializované programy. Budeme muset s těmi wokny žít a zápasit ještě dlouho.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.12.–
BDS+3
Věrný člen
31. 12. 2025   #4
-
0
-

#2 JerryM
Tady máš řešení, které ti vrátí klasické popupmenu: 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32]
@=""

Jinak za mě, z uživatelského hlediska jsou XP nejlepší o. systém všech dob.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W11 :)
peter
~ Anonymní uživatel
4039 příspěvků
1. 1. 2026   #5
-
0
-

Muzete udelat vlastni Os :) Ja osobne bych jej jako google zalozil na html / (xml / txt nebo, co pouzivaji pro configy). Prijde mi jen logicke, ze si uzivatel nejakym programkem muze cele win snadno oskinovat tim, ze zameni nejaky txt config. Kdysi takove programy na win byli. Zmeni vzhled klikanim pres win rozhrani je stale dost porod, jako.
A slo by zminit problemy s kalkulackou ve win10, kdyz potrebujete rychle prepinat mezi bin/hex a normal pocitacim modem a do toho pocitat nejakou matiku, siny, kosiny... Neni to jedno kliknut :) Ale uz si aspon pamatuje napsany text. Ted jeste, aby umela i grafy, jako ty stolni :) Bohate by stacilo uverejnit to pod free licenci s moznosti, aby lide posilali nvrhy na upravu, na GIT treba.
Podobne by se hodilo vylepsit malovani o moznost kreslit vektorove, schematka, diagramy, snadno.
A takovych veci je more... Ktere ty stare programy od uzivatelu umeli a win nee.
Treba Far manager umel editovat / prohlizet i gigove soubory. Win poznamkovy blok se tusim zhrouti. Firefox ani nekomentuji, ten mi spadl pri otevreni 1M txt souboru s povidkou (tak 10 let zpet jsem to reklamoval, tusim teprve nedavno to spravili) :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:de00:354:d5a2:1e11:a7db:b569...–
remmidemmi0
Věrný člen
1. 1. 2026   #6
-
0
-

wokna XP byly vcelku stabilní. Průběžně jsem je provozoval na několika počítačích. Na posledním počítači, kde byl návrhový systém pro elektroniku, vydržely 20 let. Nikdy nespadly. Problém woken XP je, že je nelze nyní po instalaci znovu "legalizovat" kvůli manýrům Microsoftu. Já si koupil legální licenci, mám CDčko, ale nemůžu je používat, kvůli tomu, že nelze ověřit můj legální instalační kód. Resumé: znovu si u Microsoftu už nic nehodlám koupit.

Nyní zkoumám, na který nový, současný hardware lze instalovat wokna 7 od DEC.  Určitě nemíním investovat do Microsoftích woken 10 ani 11. Pokud koupím nový počítač, pak na něm poběží Linux, určitě néé wokna od Microsoftu. Abych zase zaplatil licenci a za pár let jsem nemohl přeinstalovat zaplacenou licenci, to je dost na prd.   

Přes noc na dnešek jsem řešil jak nahrát má data do FPGA. Vymyslel jsem skvělé řešení:

Voprášil jsem starý počítač s mainboardem s CPU 486DX a VESA video adaptérem a SCSI hard diskem. Má také floppy 5.25". Kdysi na něm běžely wokna 3.11. Prohodil jsem disk, abych nemusel mazat wokna 3.11 a na nový disk jsem nahrál MS DOS 5.0.  Následně nad ránem jsem instaloval vývojový software XACT od Xilinxe z počátku 90-tých let. XACT funguje a podporuje Xilinx FPGA až do verze 5000. Mám hafo, krabici těchto svělých obvodů v řadě 3000, 4000 i 5000 v PLCC i PGA pouzdrech. Ty mají tu výhodu, že se dají doma pájet na tíšťák. Nepotřebuju FPGA s 688 piny na BGA kuličkách. Stačí mi 80 portů v PGA futrálu, i to je dost a dost.  

Takže návrat ke kořenům do MS DOSu.    Mám ještě licenční wokna NT. Ta byla také dobrá, myslím, že se nemuselo nikam telefonovat a ověřovat licenční kód. Lze je stále instalovat. Jenže původní wokna NT nepodporovala USB. Někde, před časem jsem zahlídnul, že snad DEC nebo nějaká jiná firma dodělal ovladače do woken NT a s nimi wokna NT podporují USB. Někdy to musím vyzkoušet... Není nad starý dobrý hardware. Já ho nevyhazuju, mám starý PCčka rozložený, pečlivě uchovaný v almarách. Kdykoliv můžu sestavit třeba PC-AT s DOSem 3.0 a provozovat starý ISA adaptéry. Pro ISA se totiž dají snadno udělat vlastní adaptéry, v současnosti díky moderním součástkám docela sofistikovaný a na jeden ISA adaptér se vejde tolik, co kdysi muselo být na několika ISA adaptérech. 

Když vás napadne znovu sestavit PCčko s ISA (mainboard se dá vyrobit samodomo na destičce 160x100 mm), doporučuju k němu dát lineární napájecí zdroj místo spínaného. To umožní provozovat na ISA také analogové ISA desky, kterým normálně vadilo rušení ze spínaného zdroje.

Přeju úspěšný rok 2026 s programováním ve VHDL nad MS DOSem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.99.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032026 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý