Jerry tady ve vlákně v lednu napsal: "my se v čr řídíme "čr ekonomikou". Máme tu 350000 nezaměstaných a 100000 bezdomovců a premiér posílá naše prachy na zabíjení lidí na ukrajinu ... prostě takhle to češi chtěli ... sehnat dneska práci jako programátor je v podstatě nemožný ... "
Myslím že ten počet 350 tisíc nezaměstnaných je reálný. Možná jich bude i víc. Problém je v tom, že se počítají jen ti, kteří jsou v evidenci úřadů práce. A tam je snaha se jich zbavovat, aby se vykazovala nízká nezaměstnanost. Kolik je nezaměstnaných mimo evidenci úřadů práce, to nikdo neví. Nemusí to být nutně jen bezdomovci. Myslím, že v Česku je dost velká nezaměstnanost. Ještě tak jsou volná místa pro pomocné síly, řidiče náklaďáků, řidče v MHD (typicky Praha), atp. Ano, chybí v Česku zdravotní personál, pomocné práce ve zdravotnictví zatím vykrývají ženský z Ukrajiny. Horší to je s lékaři, ti čeští odcházejí pryč směrem na Západ, kde jsou vyšší platy. Na druhou stranu přichází lékaři z Ukrajiny a Balkánu. Například, já chodím k zubařce, která je z Moldávie. Je jí asi 30-35, je šikovná, schopná. Ale to je v Praze. Vím že leckde mimo Prahu prostě stomatologové chybí.
Sehnat místo programátora je v Česku nemožné, protože programátora v Česku nikdo nepotřebuje. Předně je potřeba si ujasnit co znamená "programátor". To je člověk, který vymýšlí algoritmy, plánuje jak poběží program. Protože v Česku se nic nevymýšlí, znamená to, že netřeba pogramátora. Na druhou stranu, programátoři v Česku nejsou, neexistují. Aby se někdo stal programátorem, musí umět matematiku a fyziku. To je základ. Já občas dělám pro francouzský Visionics. Už se mne párkrát ptali, jestli dokážu najít pár dalších lidí, programátorů. Mají smůlu, nevím o žádných. Mí bývalí spolužáci z VŠ elektro, ze 30 lidí jich je 29 mimo obor elektro. Sedí na úřadech, jezdí s tramvají po Praze, kšeftují s ojetými auty, jeden se dal na farmářství a chová ovce a krávy... Když máme sraz a řeknu co dělám, že vymýšlím programy a elektroniku, všichni na mne s vodpuštěním vyjeveně čumí. Když dám někam inzerát, poptávku na konkrétní projekt, tak z Česka se nikdo neozve. Ozývají se mladí lidi z Afriky, typicky Senegal, Nigérie, nebo studenti z Indie,občas někdo z Thajska. V Česku si lidi pletou "programátora" s "kodérem" a s "webátorem".
Ohledně rušiček, pamatuju rušičku na pražském Strahově, spíše kousek od Strahova, v dobách Železné opony. Ta rušička statečně rušila vysílání BBC, Hlasu Ameriky a Deutsche Welle. Přesto se dařilo tyto stanice přijímat. Takže tak moc dokonalá ta naše česká rušička zase nebyla, i když se soudruzi snažili seč mohli.
Kvalita školství v česku, ta je katastrofální. Kdysi, když mi bylo 7-11 let, žil jsem s rodiči v Indii. Tehdy tam ČSSR stavělo Indům ocelárnu. Chodil jsem do indické základky. Trochu to popíšu, protože to si stěží dokáže někdo představit. Školní "budova" byla stavba z nepálených cihel uplácaných z bláta. Měla přízemí a patro. Střecha byla z čehosi, snad prkna, plechy a tak. Okna a dveře, to byly jen otvory. Buď se učilo uvnitř nebo venku. Uvnitř se sedělo na zemi,na hadrech, dekách. Co si kdo přinesl. Venku se také sedělo na zemi, pod banánovníky. To jsou stromy s velikými listy a měkkými kmeny. Takové velikánské rostliny. Pod nimi je stín. Měli jsme sešity a dřevěné tužky a psali jsme si co pan učitel povídá. Psalo se buď písmem devanagárí a mluvilo se jazykem hindí anebo se psalo latinkou anglicky. Učitelé byli vždy muži, buď hinduisté nebo sikhové. Co se učilo: dějiny Indie, zemědělství, náboženství hinduismus, počty, psaní a čtení v jazyce hindí a angličtina. Ve třídě bylo mezi 20 až 30 dětí ve věku od 6 do 11 let, holky i kluci. Byla to taková veliká jednotřídka. Učilo se od září do května, pak přišly monzumy, byla potopa, pak sklizeň rýže. To se neučilo.
Tak to bylo tenkrát, 60-tá léta. Uteklo 30 let ( to je tolik let jako uteklo v Česku od roku 1990 do dneška). Indické školství se změnilo k nepoznání. Moderní budovy, vybavené laboratoře, styl Západ, USA, Anglie.
Za stejnou dobu se však české školství nijak moc nezměnilo. Stačí se podívat na maturitní otázky českých průmyslovek. Mimochodem, mne dneska při stříhání větviček jabloní napadlo, že ti absolventi z průmyslovky z Lipníka nad Bečvou by možná udělali lépe, kdyby se vyučili bednářem. Ušetřili by si rok života. Bednář, to je řemeslo, učební obor 3 roky. Prostě se 3 roky učíš zatloukat hřebíky do prkýnka. Po 3 letech máš papír s razítkem, že umíš zatloukat hřebíky. No fakt. Umět zatlouct hřebík, to není jen tak. Málokdo to zvládne, aby hřebík neohnul a nepraštil se přitom. Naproti tomu naládovat kódy do Arduina, navíc stažené z internetu, to umí každý blbec.
České školství nemá učitele, protože učitelé jsou blbě placení. Na vybavení škol nejsou prachy. Navíc do učebních osnov kecají ouřadi z ministerstva školství. On celý český školský systém je takový "na hlavu". Škola dostane prachy podle počtu žáků a podle toho, kolik jich školu dokončí. Tím pádem má škola snahu nabrat co nejvíc žáků a protlačit je do konce. Kvantita je na úkor kvality. Viz třeba průmyslovka v Lipníku nad Bečvou.
Na VŠ je to stejné. Západní univerzity mají na prvním místě vlastní výzkumnou činnost, v USA (byl jsem na Uni ve Virginii) navíc dělají výzkumné zakázky pro velké koncerny a státní sektor, často vojenský. A teprve na druhém místě je výuka studentů. V Česku je to naopak. Na prvním místě je "výuka", neboli protlačení co možná největšího počtu studentů celým studiem, protože podle toho dostanou prašule. Nějaký výzkum? Snad, možná, pro koho vlastně, když se v Česku nic nevyvíjí. I kdyby se vyvinulo, kdo by to pak měl vyrábět?
České ČVUT a brněnské VUT nesnese srovnání ani s Německem. Znám lidi z technické univerzity v Drážďanech, v Berlíně a v Mnichově. Také tam je výzkum na prvním místě a na něj navazuje výuka studentů. Propojení německých univerzit do průmyslu je značné. Tohle v Česku není, protože prostě v Česku není průmysl. Jsou tu jen montovny. Vlastní elektronický průmysl nám zrušil Václav Klaus v 90-tých letech. On všemu rozuměl, dokonce i elektronice. Tu prohlásil za zbytečnou a výzkumné ústavy, podniky Tesla a ZPA prostě rozpustil. Uteklo 35 let a lampy na pouliční osvětlení kupujeme v Číně, protože si je sami vyrobit neumíme.
Dneska mi poslal známý z Olomoucka fotky. Postavil si větrnou elektrárnu. Prostě 30m vysoký stožár s vrtulí, generátorem, bateriovým úložištěm. Výkon 35kW. Koupil si to v Číně v Alíkárně. Made in PRC. Proč až v Číně? Proč Češi neumí vyrobit větrník, je to přece strojařina. Vrtule na hřídeli generátoru..... Musí se to dovézt přes půl zeměkoule až z komunistický Číny.
No a k těm politikům ... Minulá vláda, to byla sešlost učitelů kamarádů, bývalých spolužáků. Za 4 roky udělali velikánský EnÓno. Vlastně všechny ty české vlády byly takové prapodivné. Pěkně to popsal kdosi zde: http://www.finmaker.co.uk/viewtopic.php?t=110&sid=f054ea733324bfe24e1e039b59372534 Třeba Martin Kupka, to je bývalý starosta Líbeznic. Vystudoval žurnalistiku, dělal mluvčáčka na pražským magistrátu. Nyní je předsedou ODS: https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Kupka Jednou bude možná premiérem.