Jak vytvořit crosscompiler pro nestandardní MCU/CPU – Software – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak vytvořit crosscompiler pro nestandardní MCU/CPU – Software – Fórum – Programujte.comJak vytvořit crosscompiler pro nestandardní MCU/CPU – Software – Fórum – Programujte.com

remmidemmi0
Věrný člen
16. 1. 2026   #1
-
0
-

Nevíte někdo jak vytvořit crosscompiler pro nestandardní CPU / MCU?  Ideálně nějaký zdroják,který má tabulku, do které se vepíší příkazy nestandardního CPU / MCU a vznikne tak nový crosscompiler ... Postačil by mi třeba i pro MS DOS. Nemusí to být nutně pro wokna. Hlavně by to nemělo dát moc práce, abych nestrávil víc času tvorbou crosscompileru než pak vlastním návrhem software pro cílový CPU.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.115.–
gna
~ Anonymní uživatel
1911 příspěvků
16. 1. 2026   #2
-
0
-

Já jsem takhle kdysi potřeboval narychlo udělat překladač pro nějakou kameru a myslel jsem si, že rozšířím existující menší překladač (lcc/tcc/vbcc), ale nakonec jsem to dělal tak, že jsem v GCC našel podpobnou architekturu a pak konvertoval vygenerovaný stroják. Ale to byl procák s asi dvaceti instrukcemi a byl tam jen na ovládání jiného videočipu. Takže jestli máš něco podobného, tak to je rychlá možnost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Kit+15
Guru
16. 1. 2026   #3
-
0
-

Hledej programy Bison a Flex, které se používají pro tvorbu kompilátorů a interpretrů.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.180.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
remmidemmi0
Věrný člen
17. 1. 2026   #4
-
0
-

Dík za nasměrování. Bison jsem našel hned, stahnul. Do rána jsem přečetl manuál. Teď ještě najít, na čem Bisona zprovoznit.

Povedlo se mi dohledat také Flex. Je totiž strašně moc různých Flex software. Ale povedlo se a stahnul jsem. Manuál je asi v zip souboru. Jen v popisu je zmínka, že Flex pracuje spolu s Bison. Tak vyzkouším.

Nahlásit jako SPAM
JerryM0
Věrný člen
18. 1. 2026   #5
-
0
-

Flex i Bison je na Wikipedii

https://en.wikipedia.org/wiki/Flex_(lexical_analyzer_generator)

https://cs.wikipedia.org/wiki/GNU_bison

https://en.wikipedia.org/wiki/Lex_(software)

V roce 1995 sem dělal takovej "transkompiler" z codu 8048 na ST62xx ... byla to prdel :) Dělal sem to ručně a strávil sem nad tim 6 měsíců práce :) zkusim to najít ... 

V současný době nych asi použil ten Bison, jinak lexikálních analyzátorů sou hromady a je třeba vědět z jakého assembleru do jakého se to má dělat ... možná bude něco na GitHubu 

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.115.–
remmidemmi0
Věrný člen
18. 1. 2026   #6
-
0
-

Cílem má být sestavení nějakého crosscompilátoru, na kterém by se dal vytvořit program pro japonský mikropočítač H8S2148. Popis mikropočítače je znám a jeho kódy a struktura také. Problém je s vývojovým prostředím a možná bude problém s jeho naprogramováním.

Sice se mi povedlo stahnout z Japonska vývojové prostředí pro tento procesor, zatím se ale nepovedlo ho nainstalovat a spustit. Pro jistotu hledám možnou alternativu, jak udělat software. Z manuálu k Bisonu jsem pochopil, že s pomocí Bisonu se dá vytvořit také interpret nějakého jazyka. To by bylo skvělé, protože bych mohl udělat interpret jazyka HPL pro H8S2148.

Včera jsem zkusil instalovat Bison na wokna 7 a to ze setupu. Bohužel se nainstalovala pouze dokumentace, anž se nahlásily jakékoliv chybové hlášky. Tedy, překvapilo mne, že instalace na wokna 7 byla vůbec možná. Podle jednoho instalačního popisu má BISON fungovat jen na wonech XP, 2000, ME, 95, ale ne woknech 7. Podle jiného instalačního návodu by měl fungovat také na woknech 7. Pode návodu k instalaci Bisonu je ještě druhá instalační cesta a to ze ZIP souborů. Ty mám také postahované. Musím vyzkoušet.

Mě teda na tvorbě software neustále vytáčí ty problémy se softwarovými nástroji. Porovnám to se stavební činností. Představ si, že třeba chceš postavit garáž. Koupíš si nářadí a chceš začít stavět. Místo toho, aby jsi se soustředil na stavbu garáže, tak strávíš měsíce bojem s nářadím, aby fungovalo. Míchačka nefunguje, kladívku se ulomilo topůrko, lopata se protáčí na násadě, kýblu se utrhlo ucho, vodováha nemá bublinu... ... To by jsi skákal nadšením, že? Ale v software to je takle nějak je normální, všechno odfláknuté, nedovedené do konce, popis nejasný, jeden program s druhým nefunguje.

Nahlásit jako SPAM
Kit+15
Guru
18. 1. 2026   #7
-
0
-

#6 remmidemmi
Stáhni si UnxUtils pro Windows. Jsou tam oba kompilátory a hromada dalších užitečných utilit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.142.–
gna
~ Anonymní uživatel
1911 příspěvků
18. 1. 2026   #8
-
0
-

Ten Bison je GNU Bison a distribuuje se ve formě zdrojáků, které si můžeš zkompilovat. Existují projekty, které poskytují předkompilované binárky pro Windows a nebývají omezené na konkrétní verze Windows. Buhví, cos to kde našel.

Ale to je "jen" "parser generator". Ty definuješ gramatiku jazyka a Bison ti z ní vygeneruje zdroják parseru toho jazyka, nic víc. Pokud máš v plánu nějaký triviální jazyk, tak budiž, ale v embedded světě, kde univerzalním jazykem je C, dělat to od nuly není věc na víkend :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Kit+15
Guru
18. 1. 2026   #9
-
0
-

#8 gna
Bison je syntaktickým analyzátorem a generátorem syntaxe. Kromě toho generuje i zdroják pro Flex. Oba pak generují zdrojáky v jazyce C, který stačí jen zkompilovat.

Souhlasím, že to není práce na víkend, ale jednoduchý assembler se za ten víkend zvládnout dá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.142.–
remmidemmi0
Věrný člen
19. 1. 2026   #10
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
Kit+15
Guru
19. 1. 2026   #11
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.119.–
JerryM0
Věrný člen
19. 1. 2026   #12
-
0
-

našel sem tohle:  

https://h8300-hms.sourceforge.net/

https://www.renesas.com/en/software-tool/cc-compiler-package-h8sx-h8s-h8-family?srsltid=AfmBOorihl6WHWmsMbOz1P7EGhVAiXNbq4-GnCyk1Hdjcf_UWcPIwzo3#documents

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.115.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032026 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý