Vztahy pojmů implementace,nasazení, vývoj software – Software – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vztahy pojmů implementace,nasazení, vývoj software – Software – Fórum – Programujte.comVztahy pojmů implementace,nasazení, vývoj software – Software – Fórum – Programujte.com

 

Petr Kováč
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
19. 1. 2012   #1
-
0
-

Zdravím,

Ačkoliv mám svojí představu představu o termínech, stává se mi, že mi termíny nesedí v kontextu článků, které čtu, že vzniká mnohoznačnost, nejsem si schopen vytvořit přesný obrázek o čem autor píše, atd... Proto přicházím s prosbou o vysvětlení souvislostí mezi pojmy.

Věděli byjste někdo jak je přesně definován pojem "implementace software", které činnosti případně zahrnuje? Moje doměnka je následující - implementace znamená "začlenění do systému", tedy hotový software, již vyvinutý byl začleněn mezi ostatní prvky systému, tedy zakladní softwarové vybavení, provázán s dalším aplikačním softwarem, atd... , tak, aby přinášel požadované funkce? Testování v rámci implementace by pak znamenalo ověření chodu v rámci systému( tedy pokud systém budeme brát ICT + uživatelé, tak včetně zaškolení uživatelů)? zde ale narážím na význam slova integrace, které mi příjde implementaci v smyslu, který jsem uvedl dosti podobný. 

Odhaduji, že nasazení softwaru, by pak znamenalo "pouze" instalaci softwaru bez ujištění, zda software poskytuje správnou funkci.

Další teoretická otázka je pak rozdíl v profesích vývojář a programátor? existuje určitý rozdíl? bylo by zajímavé i odlišit softwarového architekta od vývojáře, softwarový architekt navrhne pro realizaci požadovaných funkcí, co nejvíce přehlednou, efektivní, flexibilní ( konzistentní ) architekturu s deklarováním hlavních částí a definování jejich rolí v rámci softwaru, tedy návrh vrchních prvků, s uvedením, co každý část bude umět. Jak bude konkrétně vykonána je již na vývojáři? tedy ten by měl z architektury vycházet a  pouze již rešit konkrétnější úkoly, tedy jakým způsobem realizovat to co se má splnit.

Poslední pojem k rozboru by byl vývoj software, není mi jasné opět co přesně termín zahrnuje, zda se jedná jen o navržení softwaru a jeho naprogramování společně s testováním? nebo je do něj zahrnuta i analýza problému?

Je vývojem software obecně rozuměn postup mezi jednotlivými části softwaru?

Děkuji předem za všechny odpovědi a věřím, že přinesou užitek nejen mě.

P.K.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.102.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 1. 2012   #2
-
0
-

implementace by melo byt naprogramovani (je mozne ze do toho muze patrit i uzivatelske pozadavky, systemove pozadavky, low level design - to uz je predbezny navrh)

code review - kontrola kodu

integrace je zacleneni do neceho existujiciho (treba je vic baliku - databaze, aplikace, ... a to spolu musi spolupracovat a je to delano samostatne)

Testovani je nekolik urovni:  

- unit testy (dela se pri implementaci),

- system testy - dela se po dokonceni proti pozadavkum,  integracni testy - jestli to funguje i v realnym provozu  a tak dale...

+ Load / Performance testy - testovani pod zatezi, testovani propustnosti

- integracni testy

- instalacni testy

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
3. 2. 2023   #3
-
0
-

Ja ty pojmy chapu takto:

implementace software - jj, je zabudovani sw do nejake struktury nebo provazani s jinymi systemy firmy, treba. Treba, vymyslis nejake pekne spesl prihlasovani, pres carovy kod, ldap a ted je nutne ho propojit na ostatni sw.

integrace = zacleneni, je to podobne

nasazení softwaru = znamena, ze ajtak dostane sw a nainstaluje ho uzivatelum; nebo, pri vyvoji, se rozhodnou, ze je nova verze dostatecne odladena a nasadi ji do uzivani

programátor = programator je obecne

vývojář = neco vyviji, je to podobne. jakoze, dostanes ukol, navrhnes-vyvines reseni a predas to programatorovi, pokud to nejsi take ty

softwarového architekta = ten navrhuje strukturu kodu, provazani jednotlivych polozek. Pripadne se stara o usporadani kodu. Nejakou logicnost. Opet to muzes byt ty s programatorem v jedne osobe :)

Testování v rámci implementace = nejaky svuj sw implementujes, propojis s necim a potrebujes otestovat, zda ten druhy sw s tim spravne funguje. Muze jit o implementaci sw do sw nebo na hw. Bylo by blbe, kdyby hw posilalo carovy kod a tvuj system jejich kod nedokazal rozlustit a prihlasit uzivatele nebo zobrazit na pokladne vyrobek a zapocitat jej na ucet nakupujiciho.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:5495:b183:dd9:4f54...–
3. 2. 2023   #4
-
0
-

#3 liopw
Inzerát patří do inzerce.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
3. 2. 2023   #5
-
0
-

#3 liopw
Nestačí spamovat na root.cz?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.13.186.–
remmidemmi0
Věrný člen
8. 2. 2023   #6
-
0
-

já chápu pojem "programátor" jako člověka, který vytvoří program, tedy algoritmus  třeba ve flowcode a dodá flow chart. Tento výsledek předá "kodérovi", který program podle flowchartu zakóduje v nějakém jayce pro nějaký počítač, mikropočítač, procesor...

Bohužel v Česku je tvorba software silně deformovaná díky zaostalému školství a špatném,u právnímu prostředí. V důsledku toho se proces tvorby algoritmů přeskakuje a dnešní mladí nadějní programátorští kádři , kteří se za 5 hodin naučí rozblikat LED diodu na Arduinu :) se cítí být zkušenými programátory, přeskakují proces programování a sekají aplikace z hlavy rovnou do kódů nějakého jazyka. Z úsporných důvodů používají freeware. Výsledek jejich činnosti odsunou klientovi, nechť to klient za ně otestuje a podá jim hlášerní co funguje a co ne. Pak následuje záplatování chyb stejným  postupem a nový odsun ke klientovi k otestování . A tak to jde kolem dokola, až se klient unaví a přestane otravovat, že to či ono stále nefunguje.  Toto je důsledek právního systému v ČR, kdy programátora může dělat každé trdlo, které neumí ani trojčlenku, nemá ani maturitu z počtů, natož snad VŠ zkoušky z matematiky...

Taková otázka:

představte si, že třeba zubaře by mohl dělat také každý ňouma, který si přečetl nějakou knížku o stomatologii a cítil by se povolán být zubařem.  Vás by bolel třeba zub, tak by jste k němu šli. On by vám vytrhnul nějaký jiný. Vás by zub bolel dál a tak by Vám vytrhnul další ... Jak by jste byli spokojeni s jeho prací?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.49.–
9. 2. 2023   #7
-
0
-

#6 remmidemmi
jsi mi připomněl vtip: Cikán v Londýně u zubaře si stěžuje, že ho bolí zub. Zubaři ukáže někam do pusy a řekne "Tu". Zubař vezme kleště a vyrve mu 2 zuby. Cikán po odchodu z ordinace si na chodbě stěžuje kamošovi: "vyrval mi 2 zuby a ten bolavý mi tam nechal". Kamoš na to:"Musíš tam jít a pořádně mu ukázat který.". Tak cikán jde znovu do ordinace a ukazuje zubaři a při tom povídá "Ten" ....

Ono chtít supervzdělání nebo certifikát na všechno je opačný extrém. Mělo by se jít rozumnou cestou. Jednoduchým testem si při přijímacím pohovoru ověřit, jak uchazeč pracuje, jestli něco umí. Podle mých nedávných zkušeností to některé firmy dělají.

Ještě ke kvalitě školství. Celý systém se bohužel zaměřuje spíš na encyklopedické znalosti než na dovednosti a vysoké školy na kvantitu. Lidi s titulama se chrlí jak na výrobní lince. A pak v praxi narazíte na VŠ, který neumí ani kupecký počty.

Navíc zapomínáme vychovávat řemeslníky. Jako by řemeslo bylo něco špatného. Ve společnosti je stále zakořeněno "musíš mít vzdělání, řemeslo je méněcené". Často se pak na školu dostávají lidé, kterým studium nejde a při tom jsou manuálně zruční a jako řemeslníci by byli dobří.  A tak máme plno VŠ s titulem z bůhvíčeho, ale když potřebuji pokrývače, klempíře, instalatéra ... abych vyhlásil celostátní pátrání.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
9. 2. 2023   #8
-
0
-

#7 hlucheucho
Pak jsou tady ještě lidi jako já, co jsou manuálně leví, uměli chodit jenom do školy, takže ten přiblblý titul mají, ale živí se jako nekvalifikovaní dělníci, protože nic neumí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.13.186.–
remmidemmi0
Věrný člen
9. 2. 2023   #9
-
0
-

#8 Pavel
v tom případě máš ještě možnosti: dát se k Policii, kdyby tě ani tam nevzali, tak zkus se udat k Městské Policii, a kdyby ani tam jsi neuspěl, tak se staň úředníkem. V Česku stále platí pravidlo socializmu z doby ČSSR:

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kdo nic nezkazí, je povýšen a nemusí nic dělat".

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.49.–
Pavel
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
9. 2. 2023   #10
-
0
-

#9 remmidemmi
To já jsem radši s čistým svědomím dělník.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.13.186.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý