Problem z alokaciou pamate v C – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Problem z alokaciou pamate v C – C / C++ – Fórum – Programujte.comProblem z alokaciou pamate v C – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Martin0
Návštěvník
3. 12. 2006   #1
-
0
-

Alokujem pamat takto:

int **create_matrix(int line, int column)

{
int **matrix=malloc(line*sizeof(int *));

if (matrix==NULL)
{
fprintf(stderr,"Need memory\n");
free (matrix);
return 0;
}
for (int i=0; i< line; i++)
{
matrix[i]=malloc(column*sizeof(int));
if (matrix[i]==NULL)
{
fprintf(stderr,"Need memory\n");
free(matrix);
return 0;
}
}
return matrix;
}

a uvolnujem podobnym stylom:
oid memoryfree(TMatrix *matrix1)

{
for (int i=0; i<matrix1->line; i++)
{
free((void *) matrix1->matrix[i]);
}
free((void *) matrix1->matrix);
}

Vsetko sa to tyka matic je niekto ochotny mi s tym pomoct

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Na svete su dve veci nekonecne a to vesmir a ludska hlupost, sice tym prvym si niesom isty! (Einstein)
Jura_0
Stálý člen
3. 12. 2006   #2
-
0
-

Mno, kod je celkem v poradku az na dealokaci ve funkci create matrix. Totiz neuvolnujes jednotlive sloupce, ale rovnou celou matici. Prikladam maly priklad:



#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

typedef double ItemType;
#define equal(a,b) (fabs((a)-(b))<0.00001f)
typedef struct _matrix
{
size_t Rows, Cols;
ItemType **matrix;

}TMatrix;

int InitMatrix(TMatrix* matrix, size_t rows, size_t cols)
{ matrix->matrix = (ItemType**)malloc(sizeof(ItemType*)*rows);
if(!matrix->matrix) return 0;// nepovedlo se
int i;
for(i=0;i<rows; ++i)
{ matrix->matrix[i] = (ItemType*)malloc(sizeof(ItemType)*cols);
if(!matrix->matrix[i]) // pokud se posere alokace nejakeho prvku, pak by se mela drive alokovana pamet uvolnit
{for(;i>=0;--i) free((void*)matrix->matrix[i]);
free((void*)matrix->matrix);
return 0; // je to v haji
}
}
matrix->Cols = cols; matrix->Rows=rows; // nastavi parametry
return 1; // povedlo se
}

void ReleaseMatrix(TMatrix* matrix)
{
if(matrix->matrix == NULL) return;
int i;
for(i=0; i<matrix->Rows; ++i) free((void*)matrix->matrix[i]);
free((void*)matrix->matrix);
}

void PrintMatrix(const TMatrix* matrix)
{
int i,j;
for(i=0; i<matrix->Rows; ++i)
{for(j=0;j<matrix->Cols; ++j)
printf("%.2lf ", matrix->matrix[i][j]); // musis vedet s jakym typem pracujes
printf("n");
}
}

void LoadIdentity(TMatrix* matrix)
{
int i,j;
for(i=0; i<matrix->Rows; ++i)
for(j=0;j<matrix->Cols; ++j)
matrix->matrix[i][j] = (ItemType)equal(i,j);
}

int main(int argc, char *argv[])
{
TMatrix matrix;
if(!InitMatrix(&matrix, 4, 5)) {fprintf(stderr, "Nepovedla se alokacen");return -1;};
LoadIdentity(&matrix);
PrintMatrix(&matrix);
ReleaseMatrix(&matrix);
system("PAUSE");
return 0;
}

Jinak mam otazecku. Musi to byt opravdu v cistem C?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Martin0
Návštěvník
4. 12. 2006   #3
-
0
-

To Jura_: nemas nejake skusenosti z valgrindom?? asi ma nema rad vzdy pri chybovej hlaske mi hlasi ze mi nevycisti vsetku pamat dam ti tu cely zdrojak :

#include <stdio.h>

#include <stdlib.h>
#include <string.h>
#include <assert.h>

enum Function { addon,multi,monotonous,submatrix,spiralX,wormX,};
typedef struct Matrix
{
int line;
int column;
int **matrix;
}TMatrix;

typedef struct params
{
int function;
char *source1;
char *source2;
}PParams;

PParams GParams(int argc, char *argv[]);
void memoryfree(TMatrix *matrix);
int read_matrix(TMatrix *matrix, char *a);
int **create_matrix(int line, int column);
void helper(void);
int add(TMatrix *matrix1, TMatrix *matrix2);
int mult(TMatrix *matrix1, TMatrix *matrix2);
int mono(TMatrix *matrix1);
int sub(TMatrix *matrix1,TMatrix *matrix2);
int spiral(TMatrix *matrix1);
int worm(TMatrix *matrix1);

//--------------------------------------------------------------------------------------------
enum errors
{
error1,
};
void error(int code)
{
if (code == error1)
{
fprintf(stderr, "Program have been used with error!n"
"Program launch with parameter -h.n");
exit(0);
}
}
//--------------------------------------------------------------------------------------------
int main(int argc, char *argv[])
{
int first,second;

PParams params = GParams(argc, argv);

TMatrix matrix1,matrix2;

first=read_matrix(&matrix1, params.source1);

if (first == 0)
{
memoryfree(&matrix1);
exit(0);
}
if (argc == 4)
{
second=read_matrix(&matrix2, params.source2);
if (second == 0)
{
memoryfree(&matrix2);
memoryfree(&matrix1);
exit (0);
}
}
switch (params.function)
{
case addon :
add(&matrix1, &matrix2);
memoryfree(&matrix1);
memoryfree(&matrix2);
break;
case multi :
mult(&matrix1, &matrix2);
memoryfree(&matrix1);
memoryfree(&matrix2);
break;
case monotonous :
mono(&matrix1);
memoryfree(&matrix1);
break;
case submatrix :
sub(&matrix1, &matrix2);
memoryfree(&matrix1);
memoryfree(&matrix2);
break;
case spiralX :
spiral(&matrix1);
memoryfree(&matrix1);
break;
case wormX :
worm(&matrix1);
memoryfree(&matrix1);
break;
}
return 0;

}
//-----------------------------------------------------------------------------------------
PParams GParams(int argc, char *argv[])
{
PParams result=
{
.function = -1,
.source1 = 0,
.source2 = 0
};

if (argc == 2 && strcmp("-h" , argv[1])==0)
{
helper();
}
else if (argc == 2) { error(error1); }
else if (argc == 3)
{
if (strcmp("-mono", argv[1]) == 0) result.function = monotonous;
else if (strcmp("-spiral", argv[1]) == 0) result.function = spiralX;
else if (strcmp("-worm", argv[1]) == 0) result.function = wormX;
else
{
error(error1);
}
result.source1=argv[2];
}
else if (argc == 4)
{
if (strcmp("-add", argv[1])==0) result.function = addon;
else if (strcmp("-mult", argv[1])==0) result.function = multi;
else if (strcmp("-sub", argv[1]) == 0) result.function = submatrix;
else
{
error(error1);
}
result.source1=argv[2];
result.source2=argv[3];
}
return result;
}
//-----------------------------------------------------------------------------------------
int read_matrix(TMatrix *matrix, char *a)
{
FILE *fr;

if ((fr = fopen(a,"r"))==NULL)
{
fprintf(stderr, "Document %s haven't been openedn" ,a);
fclose(fr);
return 0;
}

fscanf(fr,"%d%d", &matrix->line, &matrix->column);
if ( matrix->line<=0 || matrix->column<=0)
{
fprintf(stderr,"Matrix haven't right sizen");
fclose(fr);
return 0;
}

matrix->matrix=create_matrix(matrix->line, matrix->column);

if(matrix->matrix==0)
{
fclose(fr);
exit (EXIT_FAILURE);
}

for (int lines=0; lines<matrix->line; lines++)
{
for (int columns=0; columns<matrix->column; columns++)
{
if (fscanf(fr,"%d", &matrix->matrix [lines][columns]) !=1)
{
fprintf(stderr,"Entry size file is bad!n");
fclose(fr);
exit (0);
}
}
}
if (fclose(fr)==EOF)
{
fprintf(stderr,"Document %s haven't been closedn",a);
return 0;
}
return 1;
}
//-------------------------------------------------------------------------------------------
void helper(void)
{
printf("****************************************************************n"
"Program Operations with matrixes.n"
"Autor: Martin Bodockyn"
"Program work with matrixes according to parameters,n"
"whitch are order.n"
"Use: proj3 -hn"
" proj3 par1 par2n"
" proj3 par1 par2 par3n"
"Description parameters:n"
" -h Print Help (This screen).n"
" par1 Frst parameter appointed function:n"
" par2,par3 Second and third parameter using thann"
"title of text document.n"
"n "
"Example used:n"
"SUCET: proj3 -add matrix1.txt matrix2.txtn"
"SUCIN: proj3 -mult matrix1.txt matrix2.txtn"
"SPIRALA: proj3 -spiral matrix.txtn"
"SUB: proj3 -sub matrix.txt matrix2.txtn"
"CERV: proj3 -worm matrix.txtn"
"MONOTONNOST: proj3 -mono matrix.txtn"

"****************************************************************n"
);
exit (0);
}
//-----------------------------------------------------------------------------------------
int **create_matrix(int line, int column)
{
int **matrix;
matrix = (int **) malloc(line * sizeof(int *));

if (matrix==NULL)
{
fprintf(stderr,"Need memoryn");
free (matrix);
return 0;
}
for (int i=0; i< line; i++)
{
matrix[i]=(int *) malloc(column * sizeof(int));
if (matrix[i]==NULL)
{
fprintf(stderr,"Need memoryn");
free(matrix);
return 0;
}
}
return matrix;
}
//----------------------------------------------------------------------------------------
void memoryfree(TMatrix *matrix)
{
assert(matrix != NULL);
for (int i=0; i<matrix->line; i++)
{
free(matrix->matrix[i]);
}
free(matrix->matrix);
}
//----------------------------------------------------------------------------------------
int add(TMatrix *matrix1, TMatrix *matrix2)
{
if (matrix1->line != matrix2->line || matrix2->column != matrix1->column )
{
printf("#n");
return 0;
}
printf("%d %d n", matrix1->line, matrix1->column);
for (int i=0; i<matrix1->line; i++)
{
for (int j=0; j<matrix1->column; j++)
{
printf("%d ", matrix1->matrix[i][j] + matrix2->matrix[i][j]);
}
putchar('n');
}

return 0;
}
//----------------------------------------------------------------------------------------
int mult(TMatrix *matrix1, TMatrix *matrix2)
{
if (matrix1->column != matrix2->line)
{
printf("#n");
return 0;
}
printf("%d %d n", matrix1->line, matrix2->column);
for (int i=0; i<matrix1->line; i++)
{
for (int j=0; j<matrix2->column; j++)
{
int new_element = 0;
for (int v=0; v!=matrix1->column; v++)
{
new_element += matrix1->matrix[i][v] * matrix2->matrix[v][j];
}
printf("%d ",new_element);
}
putchar('n');
}
return 0;
}
//-----------------------------------------------------------------------------------------
int mono(TMatrix *matrix1)
{
int result=0;
if (matrix1->matrix[0][0] <= matrix1->matrix[0][1])
{
for (int l=0; l<matrix1->line; l++)
{
for (int c=0; c+1<matrix1->column; c++)
{
if (matrix1->matrix[l][c] <= matrix1->matrix[l][c+1])
{
result=1;
}
else
{
printf("#n");
return 0;
}
}
}
for (int c=0; c<matrix1->column; c++)
{
for (int l=0; l+1<matrix1->line; l++)
{
if (matrix1->matrix[l][c] <= matrix1->matrix[l+1][c])
{
result=1;
}
else
{
printf("#n");
return 0;
}
}
}
}
else if (matrix1->matrix[0][0] >= matrix1->matrix[0][1])
{
for (int l=0; l<matrix1->line; l++)
{
for (int c=0; c<matrix1->column; c++)
{
if (matrix1->matrix[l][c] >= matrix1->matrix[l][c+1])
{
result=1;
}
else
{
printf("#n");
return 0;
}
}
}
for (int c=0; c<matrix1->column; c++)
{
for (int l=0; l+1<matrix1->line; l++)
{
if (matrix1->matrix[l][c] >= matrix1->matrix[l+1][c])
{
result=1;
}
else
{
printf("#n");
return 0;
}
}
}
}
else
{
printf("#n");
return 0;
}
if (result==1) printf("1n");
return 0;
}
//----------------------------------------------------------------------------------------
int sub(TMatrix *matrix1,TMatrix *matrix2)
{
if (matrix1->matrix[0][0]==matrix2->matrix[0][0])

return 0;
}
//----------------------------------------------------------------------------------------
int spiral(TMatrix *matrix1)
{
int result=0,i;

while(1)
{
if(result>(matrix1->column-1-result)) break;

for (i=result;i<=(matrix1->column-1-result);i++)
{
printf("%d ",matrix1->matrix[matrix1->line-1-result][i]);
}

if((matrix1->line-2-result)<result) break;

for (i=matrix1->line-2-result;i>=result;i--)
{
printf("%d ",matrix1->matrix[i][matrix1->column-1-result]);
}

if((matrix1->column-2-result)<result) break;

for (i=(matrix1->column-2-result);i>=result;i--)
{
printf("%d ",matrix1->matrix[result][i]);
}

if((result+1)>(matrix1->line-2-result)) break;

for (i=(result+1);i<=(matrix1->line-2-result);i++)
{
printf("%d ",matrix1->matrix[i][result]);
}
result+=1;
}
return 0;
}
//----------------------------------------------------------------------------------------
int worm(TMatrix *matrix1)
{
int j,times,middle,i,lines,columns;
times=matrix1->matrix[0][0];
if (times<0) (times+=matrix1->line*matrix1->column);
for(j=0;j<times;j++)
{
lines=matrix1->line;
columns=matrix1->column;
if ((matrix1->line)%2==0)
{
middle=matrix1->matrix[lines-1][0];
} else middle=matrix1->matrix[lines-1][columns-1];

while (lines-1>=0)
{

if ((matrix1->line)%2==0||lines!=matrix1->line)
{
for (i=0;i<=(columns-2);i++)
{
matrix1->matrix[lines-1][i]=
matrix1->matrix[lines-1][i+1];
}
matrix1->matrix[lines-1][columns-1]=
matrix1->matrix[lines-2][columns-1];
lines--;
}
for (i=columns-1;i>=1;i--)
{
matrix1->matrix[lines-1][i]=
matrix1->matrix[lines-1][i-1];
}
if (lines-2>0)
{
matrix1->matrix[lines-1][0]=
matrix1->matrix[lines-2][0];
}
lines--;

}
matrix1->matrix[0][0]=middle;

}
printf("%d %d n", matrix1->line,matrix1->column);
for(int i=0; i<matrix1->line; i++)
{
for(int j=0; j<matrix1->column;j++)
{
printf("%d ", matrix1->matrix[i][j]);
}
putchar('n');
}
return 0;
}

nie je cely dorobeny ale ak mu zadas zle zadanie tak zle dealokuje pamat, ak budes mat nejasnosti cele ti to okomentujem toto je holy kod

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Na svete su dve veci nekonecne a to vesmir a ludska hlupost, sice tym prvym si niesom isty! (Einstein)
Jura_0
Stálý člen
4. 12. 2006   #4
-
0
-

To WLXok: Zatim jsem to jen tak proletel, ale ani se mu(valgrindovi) nedivim. Kdyz se poradne podivas do funkce error, tak zjistis, ze volas exit. Ta ma za nasledek okamzite skonceni programu, bez toho aniz by jsi mu dal moznost jakekoliv dealokace. Cili resenim by bylo bud, pouzit fci atexit(memoryfree), anebo, jakmile vstoupis do funkce error uvolnit vsechny systemove zdroje(zavolat memoryfree) a pak exit. Ale jak rikam, zatimjsem to jen proletel, takze nerikam, ze to cely problem vyresi. Jinak stale jsi mi neodpovedel, jestli to muze byt v C++, protoze pak se rada problemu dala elegantne vyresi.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Martin0
Návštěvník
4. 12. 2006   #5
-
0
-

Jura_ píše:#
# To WLXok: Zatím jsem to jen tak proletěl, ale ani se mu (valgrindovi) nedivím. Když se pořádně podíváš do funkce error, tak zjistíš, že voláš exit. Ta má za následek okamžité skončení programu bez toho, aniž bys mu dal možnost jakékoliv dealokace. Čili řešenim by bylo buď použít funkci atexit(memoryfree), anebo, jakmile vstoupíš do funkce error, uvolnit všechny systémové zdroje (zavolat memoryfree) a pak exit. Ale jak říkám, zatím jsem to jen proletěl, takže neříkám, že to celý problém vyřeší. Jinak stále jsi mi neodpověděl, jestli to může být v C++, protože pak se řada problémů dala elegantně vyřešit.


Nie, iba v čistom Céčku.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Na svete su dve veci nekonecne a to vesmir a ludska hlupost, sice tym prvym si niesom isty! (Einstein)
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Sprava pamate — založil Martin

Uvoľnenie objektu z pamäte — založil Patrik

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý