Vhodna verze linuxu pro firmu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vhodna verze linuxu pro firmu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comVhodna verze linuxu pro firmu – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

 

dyžon0
Stálý člen
11. 8. 2012   #1
-
0
-

Zdravim,

Muj dotaz je ponekud komercniho charakteru, ale nevim, kde jinde bych se mel zeptat, tak snad prominete.

zalozil jsem novou firmu,kde pouzivam 4 pocitace, vzhledem k tomu, ze Microsoft mi nabizi nejlevnejsi operacni system za zhruba á ..4000,-  coz se mi zda byt nepochopitelne moc a vzhledem k tomu, ze jsem s nimi resil jiz drive nekolik problemu a jejich chovani je neskryvane odporny v zajmu jejich "monopolu",tak jsem se rozhodl,ze zkusim linux.

tech distribuci je ale strasne moc a tak jsem Vas chtel poprosit o radu, ktera by pro moje ucely byla nejvhodnejsi.

Ve firme pouzivam internet,sit,graficky programy .. Corel, Rhinoceros,Photoshop a pak uz jen neco malo aplikaci na ucetnictvi,spravu skladu a podobne.

jeste bych chtel, aby ,kvuli mensi pocitacove gramotnosti nekterych mych kolegu, bylo uzivatelske prostredi podobne Widows.

Zkousel jsem PCLinuxOS, ale prijde mi to nejaky pomalejsi a nevim, jestli na tom rozjedu i vsechny ty graficky programy.

Poradite mi  prosim nekdo ???      za odpovedi dekuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.38.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
11. 8. 2012   #2
-
0
-

Ty zmíněné grafické programy na Linuxu asi těžko budou. Nejspíš bys našel i odpovídající náhradu, která se jim třeba i vyrovná. Ovšem čas (peníze) strávený na přeškolení tvých kolegů bude s největší pravděpodobností mnohonásobně převyšovat cenu na zatracovaná Wokna. Linux je jenom jako zadarmo a s tím je potřeba počítat.

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.145.208.–
dyžon0
Stálý člen
12. 8. 2012   #3
-
0
-

#2 liborb

Cau liborb, koukam, ze jsi vsude a to je dobre, uz nekolikrat jsi mi pomohl a ja si vazim tvoji praci na tomhle serveru.

Koukal jsem po verzich tech grafickych programu pro Linux a vsechno, krome Rhinocerosu je v pohode.
Rhino bohuzel nema linuxovou verzi,ale docetl jsem se, ze si kdosi emuloval ve WINE ACad a funguje mu uplne v pohode, tak by se mozna dalo zemulovat i to Rhino.

Porad ale nevim, ktera ta distribuce by byla nejvhodnejsi, nebo jestli maji vsechny distribuce dostatecny graficky jadro pro tyhle programy ...  o hry mi nejde, takze mozna je uplne jedno, kterou si vyberu ...

Windowsy uz nechci,  v minule firme,kdyz jsem upgradoval PC (ZD,RAM,CPU) tak me nechteli  OEM verzi preves na novy PC a az bych rekl s vysmechem mi rekli,ze si musim poridit novou licenci.  / licence OEM verze je vazana na ZD/ , takze pryc od nich.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.38.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
12. 8. 2012   #4
-
0
-

#3 dyžon
Každopádně se připrav na pořádnou řadu problémů a doporučuji si ještě rozmyslet, jestli se to opravdu vyplatí.

K tomu jakou distribuci - patrně nejlepší volba bude Ubuntu. Skalní vyznavači linuxu se mnou patrně nebudou souhlasit. Pokud vám nesedne Unity (nedivil bych se), lze nainstalovat některé z jiných rozhraní (KDE, Gnome...). Dokumentace je více než dostatečná, není problém nastavit sdílená úložiště a podobné srandičky.

Se zmiňovanými aplikacemi to bude trochu problém. Některé aplikace lze rozběhat pomocí Wine, co přesně funguje lze zjistit v této databázi. Jenže ani to nezajišťuje bezproblémový provoz. Aplikace mohou být nestabilní, pomalejší... Většinou lze na Linuxu najít alternativy, ale přeci jen než někoho přeučovat, to už se investice do software vyplatí...

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.180.203.–
remmidemmi0
Věrný člen
12. 8. 2012   #5
-
0
-

Mám obdobný problém, dávám do kupy nový počítač, v racku 19 palců. Bude sloužit na řízení přístrojů, tak tam budou vlastně uživatelské programy, na zakázku dělané (sběr dat). Nepůjde o žádné kancelářské balíky.

Nechce se mi kupovat nová wokna. Ale nevím jaký Linux ani jak složité je Linux instalovat (zda to proběhne samočinně) , ani jak se udržuje. Mám jinou práci, než se zabývat šťouráním se v operačním systému a zkoumat proč tak která jeho část funguje nefunguje, proč tam je, kde je a kde nemá být atd. Potřebuju nějaký OS, který se samonainstaluje a poběží a bude k němu C++ vývojové prostředí, poběží nad ním Delphi a LabView. Nějaká rada?

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.142.115.–
jistr
~ Moderátor
0
Návštěvník
12. 8. 2012   #6
-
0
-

#3 dyžon

Souhlasím s tím co píše Yetty, do ničeho jiného než Ubuntu bych se ze začátku nepouštěl.

Přechod na Linux není o penězích. Určitě tím v první fázi neušetříš, budeš platit neproduktivitou, než si ve firmě všichni zvyknete a všechno doladíte. Je to právě spíš o jakémsi znechucení z toho, jak funguje Microsoft a jeho produkty (jak obchodně, tak po technické stránce).

Na druhou stranu, jak překleneš to úvodní období a jsi zaběhaný, už se ti zpátky nebude nikdy chtít. Pracovně s kolegou fungujeme už dlouho na Linuxu s naprostou spokojeností (já vývojář, kolega UI designer).

Napřed bych si důkladně pozjišťoval, co všechno potřebuješ za software, a jestli to poběží na Linuxu. Druhá věc, co bude patrně nutnost -- ve firmě by měl být někdo, kdo to s Linuxem víc umí a dokáže ostatním nováčkům pomoct (předpokládám ty). Pokud sám zatím nefunguješ na Linuxu, zkusil bych si to doma nanečisto, ideálně i na nějakých příbuzných :)) Přítelkyni připadá Ubuntu po měsíci používání prý příjemnější na práci než Windows.

Co se týče grafických programů, tady bych taky zvážil, jestli je potřeba platit... Naše firma je komplet open-source a free, přestože kolega dělá právě dost grafiky. (Nepočítám účetní SW, ten vůbec nemáme, protože účetnictví nám vede jiná firma.)

Všechno tohle bylo vytvořené v programu Inkscape (open-source a zdarma):

http://www.narubi.cz/

http://www.darujzivot.eu/dokumenty/daruj_zivot_olomouc.png

http://www.jaromircoufal.cz/

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.125.–
Software Engineer @ Red Hat
jistr
~ Moderátor
0
Návštěvník
12. 8. 2012   #7
-
0
-

#3 dyžon
Ještě doplním seznam linuxových alternativ k windows programům:

http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy/

Některé informace už jsou možná postarší, ale na odpich to je dobrý zdroj. Případně se zas můžeš zeptat tady na fóru a třeba někdo doporučí.

Co se týče dotazu na výkon jednotlivých distribucí, tak výkonově se distribuce liší minimálně. Hlavní rozdíly jsou ve verzích softwaru, uživatelských prostředích, v tom jak jsou stabilní vs. novátorské apod. Pro malou firmu bude určitě nejlepší to Ubuntu, které cílí především na maximální uživatelskou přívětivost (včetně snadné instalace).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.125.–
Software Engineer @ Red Hat
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
12. 8. 2012   #8
-
0
-

jeste je furt moznost mit jeden vykonej komp se terminal serverem a z linuxu se jen pripojovat na remote desktop :))

(u vetsiny programu by pak stacila jedna licence - nebo v horsim pripade viceuzivatelska licence)

a na linuxovejch desktopech uz by pak vesmes moc nezalezelo

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.92.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Věrný člen
13. 8. 2012   #9
-
-1
-
Mimo téma

A ten Ubuntu se instaluje samočinně? A proč to má tak hloupý jméno? Ubuntu je africký jméno, tak se jmenuje hodně lidí v Zaire, v Zmbabwe, Nigérii a ve Středoafrický republice. A ten Ubuntu se dá někde získat na CDčku? Nebo ho musím postahovat do woken, vypálit CDčko a spustit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.142.115.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
13. 8. 2012   #10
-
0
-

#9 remmidemmi
http://www.ubuntu.cz/

Škoda psát, co už je dobře napsáno jinde ;) Stačilo by malinko zapátrat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
13. 8. 2012   #11
-
0
-

no treba linuxsoft.cz pry nabizi prodej na cd a podobne... vetsina distribuci ma svoje obchody...

ale tady aspon vim o necem z ceska... (staci si procist stranky o distribucich)

+ trosku bliz windowsum je spis  kubuntu nez ubuntu a  treba OS X bude zase bliz treba xubuntu :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.80.65.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
remmidemmi0
Věrný člen
17. 8. 2012   #12
-
0
-

no dobre, jsem si to ubuntu stahnul a nainstaluju na novy kompjuter. Koukal jsem na ty stranky ubuntu a tu jejich on-line prezentaci. Ta alternativa k Open Office co mas Ubuntu, je kompatibilni k Open Office, tedy umi cist soubory Open Office? A druha vec, to stazene ubunto je asi v cestine, ze? Da se nanstalovat, aby menu a vse bylo anglicky, anebo musim nekde z anglickyho webu stahnout anglicky ubuntu? Omlouvam se za hafo dotazu 

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.142.115.–
yetty
~ Redaktor
+5
Super člen
17. 8. 2012   #13
-
0
-

#12 remmidemmi
Mám za to, že při instalaci lze vybrat jazyk. Jinak není problém přenastavit jazyk i po instalaci (ale je to trochu komplikovanější, než ho správně vybrat hned na začátku).

Pokud myslíš LibreOffice, tak ano, je kompatibilní s OO.org. Ono je až na detaily téměř identické. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.23.51.–
remmidemmi0
Věrný člen
18. 8. 2012   #14
-
0
-

jdu na to, teda zkusit to instalovat. Dneska rano mi zkolaboval pocitac s woknama, sice jsem je obnovil, ale po celodenni rachote. Zkusim toho Ubunta nacpat na 65 GB SSD, nic jinyho po ruce nemam. Jen mezi SSD s ATA  a klasickym HDD s ATA je asi nejaky rozdil, protoze, kdyz jsem vzal USB ramecek pro ATA HDD (ma uvnitr takovy prtavy interface USB - ATA), tak klasicky HDD v nem funguje, ale SSD nefunguje. Ale verzi ATA to neni.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.142.115.–
Vlado
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
19. 8. 2012   #15
-
-1
-
Mimo téma

#13 yetty
LibreOffice je uz dalej ako OpenOffice

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.197.226.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý