Pointer - výstupní parametr – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Pointer - výstupní parametr – C / C++ – Fórum – Programujte.comPointer - výstupní parametr – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
radek-46
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
24. 1. 2013   #1
-
0
-

Ahoj, řeším takový problém v C s ukazatelem jako výstupním parametrem funkce. Předvedu to na ukázce.

Mám funkci nacti(), ve které volám funkci vloz() (pro ukládání struktur do lin. seznamu). Teď mi jde o ty dva parametry (pointery) prvni a akt, aby po zpracování té funkce vloz() se změnila hodnota ukazatelů z NULL na příslušné adresy na dané struktury. Takto mi zůstavají stále oba ukazatelé inicializovány na NULL. Lze oba ukazatelé vložit do kódu jako globalní proměnné, ale potřebuji se právě těch globálních proměnných zbavit. Prosím, dokázal by mi někdo poradit, jak ty ukazatelé správně implementovat, aby se změnily jejich hodnoty?

tOsoba *nacti(char *nazevSouboru) {
	FILE *fr;
	char retezec[100];
	tOsoba *prvni = NULL;
        tOsoba *prvni = NULL;

	vloz(vytvorOsobu(retezec), akt, prvni);
}
void vloz(tOsoba *alokovanaOsoba, tOsoba *akt, tOsoba *prvni) {
	tOsoba *predchozi;

	if(prvni == NULL) {
		prvni = alokovanaOsoba;
		prvni->predchozi = NULL;
		akt = prvni;
	} else {
		predchozi = akt;
		akt->dalsi = alokovanaOsoba;
		akt = akt->dalsi;
		akt->predchozi = predchozi;
	}


}
Nahlásit jako SPAM
IP: 82.99.140.–
Reklama
Reklama
Radek Chalupa
~ Redaktor
0
Super člen
24. 1. 2013   #2
-
+1
-
Zajímavé

#1 radek-46
Musíš mít ty parametry jako "adresu pointeru", tj. (typ** nazev)

Ve funkci je pak nastavíš pomocí dereference:

*nazev = nejaky_pointer;

Radek Chalupa
- vývoj software na zakázku
- školení programování (C/C++, WinAPI, ATL, COM, ActiveX, C#, NET Framework, MFC)
http://www.radekchalupa.cz

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.211.–
radek-46
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
24. 1. 2013   #3
-
0
-

#1 radek-46
Díky moc. Funguje to. Ještě se tedy musí přidat při volání funkce k těm parametrům &.

vloz(vytvorOsobu(retezec), &akt, &prvni);

Mohl by mi to trochu někdo vysvětlit, jak to funguje. Nebo spíš chápu dobře, že při volání funkce vloz(vytvorOsobu(retezec), &akt, &prvni); vkládám adresy pointerů.

Ve funkci tOsoba *vloz(tOsoba *alokovanaOsoba, tOsoba **akt, tOsoba **prvni) pak dávám vědět, že parametry, které přišly jsou adresy pointerů. A když je ve funkci dereferuji *prvni = alokovanaOsoba; tak tím se mi adresa alokované osoby uloží ne do adresy pointeru, ale do hodnoty pointeru.

Chápu to takto správně, jak to pracuje?

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.99.140.–
KIIV+42
God of flame
24. 1. 2013   #4
-
0
-

vsechny parametry predavane do funkce se kopiruji hodnotou ...  pointer je taky hodnota - urcita adresa v pameti

no a kdyz mas   neco * x = NULL;   tak volani     blabla(x) si udela kopii te adresy... pokud ji zmenis tak menis jen tu kopii adresy ale puvodni adresa se nezmeni protoze je ulozena jinde v pameti...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
radek-46
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
24. 1. 2013   #5
-
0
-

#4 KIIV
Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.99.140.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 78 hostů

Podobná vlákna

Textový parametr — založil don_Dominique

Parametr funkce — založil Jmeno

* pointer — založil Honza

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý