ATMega32 - nejde programovat přes usbASP – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

ATMega32 - nejde programovat přes usbASP – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comATMega32 - nejde programovat přes usbASP – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #1
-
+1
-
Zajímavé

Už delší dobu se pokouším naprogramovat ATMegu32-16PU přes programátor >> http://aukro.cz/usbasp-programator-avr-atmel-isp-arduino-win7-64-i2980867266.html

AVRdude mi ale hlásí chybu:

***

avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.


avrdude.exe done.  Thank you.

***

Zapojení ISP do Atmegy jsem kontroloval už snad stokrát...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #2
-
0
-

A co zbytek obvodu? Mega by mela mit napajeni - je zaple? podle obrazku na aukru se da vypnout tim dip switchem...

Pak bys musel mit externi napajeni ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
31. 1. 2013   #3
-
0
-

ještě zkontroluj zapojení MOSI a MISO, popř. je zkus mezi sebou prohodit. Máš součástku novou, ještě neprogramovanou? Pokud ne, je možné, že má nastavený lock bity tak, že lze programovat jen paralelně.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
hlucheucho+10
Posthunter
31. 1. 2013   #4
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #5
-
0
-

#3 hlucheucho
pokud nema novou tak bych spis zkusil pripojit krystal...  ale megu32 jen tak nezablokuje - to jde u soucastek s debugwire nebo prepinatelnym  reset <--> I/O pin

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
31. 1. 2013   #6
-
0
-

#5 KIIV
těch fuse bitů, které na to mají vliv, je asi 5, nastavení SUT a CKSEL (oscilátoru) mezi nimi. SPIEN je dostupný sice jen paralelně, ale u použité součástky změněn být mohl. Přehozené MOSI a MISO se mi stává často.

hu 

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #7
-
0
-

MOSI a MISO jsem zkontroloval, součástka je to nová...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #8
-
0
-

A ty DIP spínače jsem zkoušel snad všechny kombinace...
Když na programátoru nastavím napájení Atmegy, zelená ledka na programátoru přestane svítít...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #9
-
0
-

#9 Zzzajda
i bez pripojene atmegy? pokud prestane svitit jen s pripojenou atmegou tak tam muzes mit prohazeny napajeni ... nebo na spatnejch pinech... taky musi byt pripojeny analogovy napajeni... tj. AGND a AVcc

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
31. 1. 2013   #10
-
0
-

Není mi jasný, jestli ta LED svítí vždy, když je programátor vložen do USB nebo jestli svítí vždy, když je přítomno napájení programovaného procesoru. Doplním kontrolu ohmmetrem, zda kolem megy není zkrat Asi bych to zkoušel s SW1 On, SW2 Off (ted nejde o upgrade firmeare), SW3 On. Pokud zel. LED nesvítí, zkusil bych spustit programování. Druhá možnost je SW3 Off, megu dát z externího zdroje 5V a sledovat po připojení napájení její odběr. Pokud bude 1 - 2 mA, mělo by být vše OK a můžeš zkusit programovat.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #11
-
0
-

To jsem zapomněl dodat - když je SW3 zapnuto, programátor z PC zmizí.

Vyzkouším to externí napájení, zatím díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #12
-
0
-

#11 Zzzajda
zmizi i kdyz na nej nic neni pripojeno nebo jen s tou atmegou?

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #13
-
0
-

Zmizí jen když je připojená Atmega.

Zkoušel jsem i napájení z jiného zdroje, ale v logu je to stejný: Powering on failed...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #14
-
0
-

tak to mas evidentne zkratovany/prepolovany... se pak tezko neco programuje kdyz neni napajeni zapojeny spravne

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #15
-
0
-

"Přepólovaný?" Ne, póly jsem nezaměnil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #16
-
0
-

jinak do cipu nejde vic jak par miliamper (cca 10mA)... pokud ti ale strhne veskery napajeni z usb tak to musi byt vic jak 100mA a to uz neni normalni chovani...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #17
-
0
-

To je pravda, v tom případě mi asi nezbývá nic jinýho než dojít si pro novou ATmegu

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #18
-
0
-

todle vetsinou pokryjou ty ochranny diody... takze byt tebou nejprve otestuju jakou ma ta mega spotrebu, kdyz je spravne napojena na nejaky externi zdroj... spravne znamena  gnd a agnd na zem a vcc a avcc na 5V

a hlavne zkontrolovat jestli nemas obracene konektor... to by pak docela vysvetlovalo prehozeny napajeni .. (a vlastne veskery signaly)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
31. 1. 2013   #19
-
0
-

...a ohmmetrem změřit jestli není zkrat v napájení na desce AT MEGY. Stačí kulička cínu zatoulaná mezi vývody.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
KIIV+42
God of flame
31. 1. 2013   #20
-
0
-

a nebo necetl ten datasheet a ma pouzdro nohama vzhuru :D (pak by bylo napajeni uplne presne obracene :D)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zzzajda
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
31. 1. 2013   #21
-
0
-

Zkrat v napájení tam asi nebude, přímo z konektoru vedou kabely na breadboard s Atmegou - žádný pájení. Při zapojování
konektoru jsem se řídil tím, že červený drát je PIN 1 a obrázky na internetu...Problém bude asi přímo ta Atmega.  

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.87.242.–
hlucheucho+10
Posthunter
1. 2. 2013   #22
-
0
-

U těchto konektorů je u trojúhelníčku pin 1 a pak v řadě jsou dál 3, 5 .... a v druhé řadě 2, 4, 6 ..... Druhý problém vznikne při lisování konektoru, stačí jeden z nich otočit a už to není "pin to pin"

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Tadeáš
~ Anonymní uživatel
14 příspěvků
1. 2. 2013   #23
-
0
-

CO ta vyskušat  iny program než AVRDUDE??? Ja použivam ProgISP a je najlepši...

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.233.–
KIIV+42
God of flame
1. 2. 2013   #24
-
0
-

a nebo koupit nejakej arduino nano za par stovek..  s vlastnim "radoby ide" ale aspon funkcnim nahravanim

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
16. 2. 2013   #25
-
0
-

#1 Zzzajda
Ahoj, jsem úplný začátečník, ale AVR-dude mi funguje. Ovšem až potom co se mi do rukou dostala správná verze  :) Pokud problém trvá , můžu ti ji poslat .Kdyžtak napiš na e_mail 

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.128.–
Petr
helius0
Duch
17. 4. 2013   #26
-
0
-

#1 Zzzajda
Zdar všem

Mám takový problém dneska jsem si koupil ATMEGA32A-AU TQFP od společnosti TME

Původně jsem používal ATMEGA32 stejne pouzdro. Napájecí napětí je 5V přesněji 4,88V.  Přepájel jsem starý

MCU novým a nemohu se s ním pomoci AVR Dragonu spojit. Komunikace jde pŕes JTAG.

Se starým MCU ATMEGA32 nebyl problém. Tak jsem zkusil u nového MCU ATMEGA32A experimentovat

s napětím. Pokud jsem napětí snížil pod 3,6V tak vše začalo fungovat jak má. odběr do 10mA.

jakmile ale napětí přesíhne 3,6V tak je problém odběr stoupne přes 100mA. Podle datasheetu

je napájecí napétí až 5,5V. Setkal se s tímto problémem někdo ? Interní reset BODEN je vypnutý.

Jinak mezi napětím 3,6 - 4,1V ještě komunikace někjak funguje ale vyčtené FUSE bity jsou zcela zcastné.

nad 4,2V nevyčtu vůbec nic. Na netu jsem k této problematice nic zajímavé nenašel.

Předem díki za Vaše reakce.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.54.–
KIIV+42
God of flame
17. 4. 2013   #27
-
0
-

nemas tam jen nekde zkrat nejakeho pinu?  treba to pri nizssich napetich jeste tolik nevadi ... ale vejs uz by mohlo

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
17. 4. 2013   #28
-
0
-

Doporučuji zapájený IO nebo patici prohlédnout důkladně pod lupou a popř. krejčovskou jehlou (tou, kterou si zašíváš fusakle) opatrně vyčistit prostor mezi vývody na DPS.

Druhá možnost - máš na portech "pověšenou" nějakou pitomost. To by chtělo vidět schéma.

Ještě mne napadlo: tantalové kondenzátory se mi už několikrát povedlo zapojit obráceně. Podívej se do datasheetu tant. kondenzátoru a zkontroluj správnou polaritu na DPS.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
helius
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
18. 4. 2013   #29
-
0
-

Hmm co se týče správnosti zapojení tak tomu moc nedávám. Předtím jsem tam měl asi rok ATmega32L a vše fungovalo pouze jak jsem tam napájel tu ATmega32A to nejede. Jak jsem tam zpět asi po hodině laborování napájel opět ten původní typ ATmega32L tak opět všechno fungovalo jak má. Mimochodem podobný probém jsem asi před měsícem řešil u ATmega644P stejne příznaky a taky jsem to nevyřešil musel jsem tam napájet ATmega16 co jsem našel v šuplíku. Mimochodem psal jsem i na technickou podporu do Německa a borec mi jak se dalo čekat taky neuměl tento fenomén vysvětlit. jenom jsem myslel a doufal, že se zde s tímto problémem někdo setka. Jo abych varoval ostatní MCU jsem kupoval od společnosti TME. Mám tedy podezření, že se může jednat a náhražku z číny. Včera jsem našel nějaké snímky čipu orig. a falz. z číny. Psal jsem i do TME zatím bez odpovědi tak nevím asi budu muset přehodnotit kde a od koho kupovat MCU. Závěrem pouze dodám, že mě tato zkušenost stála 44Kč bez DPH :-( + poštovne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.54.–
hlucheucho+10
Posthunter
18. 4. 2013   #30
-
0
-

s těmi náhražkami je to problém. V GM Electronics stojí 108,-. Chce to používat originál.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 22 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý