ATMega32 displej16x2 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

ATMega32 displej16x2 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comATMega32 displej16x2 – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
16. 2. 2013   #1
-
0
-

Ahoj, začínám s mikrokontroléry a pořídil jsem vývoj. desku s Mega32A

http://www.carpro.cz/…-verze-2.htm

Nemůžu zprovoznit displej 16x2 a to i po kopírování různých vzorových kódů. Netuším kde dělám chybu. Simulátor v Bascomu funguje. Naživo je to mrtvý. Proto si myslím, že je to v nastavení. 

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 1000000
$baud = 19200


$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 40

Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.3 , Db5 = Portd.2 , Db6 = Portd.1 , Db7 = Portd.0 , E = Portb.0 , Rs = Portb.1 , E = Portb.0 , Rs = Portb.1

Dim A As Byte
Config Lcd = 16 * 2

Do
Cls
Lcd "Hello world."
Wait 5
Loop
End

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.128.–
Petr
Reklama
Reklama
Standa33
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
18. 2. 2013   #2
-
0
-

 Mám dotaz, zkoušel jsi nahrát do uProcesoru nějaký jednoduchý program?

 Např: blikání LED na PORTD.0 v intervalu 1s. Z foto nejde poznat hodnota krystalu(pokud je osazen, asi bude pod uProc.). V programu si můžeš nastavit hodnotu, ale musíš pak podle toho upravit pojistky(fuse) při programování - viz datasheet atmega32.

Jelikož z LCD modulu není vyveden pin R/W, musíš správné časování zajistit v programu. Nevím, jak je napsána knihovna pro LCD v Bascomu, některé typy LCD potřebují delší časování mezi příkazy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.62.–
KIIV+42
God of flame
18. 2. 2013   #3
-
0
-

no kazdopadne pokud po startu a inicializaci displaye zustava prvni radek tmavej a druhej zadny znaky, tak prodlouzit prodlevy mezi jednotlivejma prikazama inicializace (obzvlaste ten prvni reset a tak)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Standa33
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
18. 2. 2013   #4
-
0
-

Nedalo mi to a zkusil jsem to v Bascomu zkompilovat(použil jsem vzorový příklad z knihy: Mikrokontroléry ATMEL AVR programování v jazyce Bascom, příklad 6.2). Výsledek - na LCD se nic nezobrazí, tak asi bude chyba v knihovně pro Bascom. Funguje až příklad 6.3, kde je ovšem používán LCD pin R/W(při odstranění deklarace Const _lcd_rw = 1, kompilace skončí chybovým hlášením).

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.62.–
18. 2. 2013   #5
-
0
-

Díky moc za rady,

frekvence krystalu je 16 MHz a opravil jsem ji až po odeslání tohoto příspěvku, ale úspěch se nedostavil. LCD je mrtvý úplně pouze svítí LED podsvícení.

Pokud jsou špatné knihovny Bascomu tak kudy potom vede cesta, C# ? 

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.128.–
Petr
hlucheucho+10
Posthunter
18. 2. 2013   #6
-
0
-

vykašlat se na knihovny a napsat si to podle datasheetu LCD sám.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.95.60.–
Standa33
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
20. 2. 2013   #7
-
0
-

 Pokud bys přešel z Bascomu na AVR Studio + WinAVR(jazyk C), tak bych měl odzkoušenou knihovnu pro LCD(HD44780) na vývojovém kitu EvB 4.3(také nemá vyveden  z LCD pin R/W).

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.62.–
24. 2. 2013   #8
-
0
-

Tak problém byl vyřešen. Po vyzkoušení na identické desce vše funguje jak má. Na původní desce byla závada odstraněna pouze vyjmutím a znovuosazením ATMegy32... nejspíš byl někde špatný kontakt. Díky všem za příspěvky a rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.128.–
Petr
hlucheucho+10
Posthunter
25. 2. 2013   #9
-
0
-

Patice = nespolehlivost. Proto je nepoužívám

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 11 hostů

Podobná vlákna

Atmega32 casovace — založil jur3c

I2C na Atmega32 — založil Deko

Atmega32 ohmetr — založil hugoggggg

Atmega32 fuses — založil jur3c

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý