Pivot tabulka v MySQL – MySQL – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Pivot tabulka v MySQL – MySQL – Fórum – Programujte.comPivot tabulka v MySQL – MySQL – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
DB87
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
4. 9. 2013   #1
-
0
-

Zdravím, potřeboval bych přetransformovat tabulku1 viz níže na pivot tabulku, která je uvedena pod ní. Je možné toto provést pomocí sql příkazů v MySQL? V podstatě to co je v pivot tabulce v obci je agregované hodnoty z tabulky1.Obec a hodnoty z tabulky1.Jmeno se převedou na název sloupce a hodnoty z Tabulka1.Cena jsou pak hodnotami této pivot_tabulky.
Předem díky za pomoc

Tabulka_1:

+------+------+---------+-------+
| PK   | Jmeno| Obec    | Cena	|
+------+------+---------+-------+
|    1 | Bob  |Praha 	|    75 |
|    2 | Bob  |Brno     |    77 |
|    3 | Bob  |Ostrava  |    78 |
|    4 | Bob  |Plzeň    |    80 |
|    5 | Sue  |Brno     |    90 |
|    6 | Sue  |Praha    |    97 |
|    7 | Sue  |Liberec  |    98 |
|    8 | Sue  |Písek    |    99 |
+------+------+---------+-------+

Pivot_tabulka:

-------------------------
|Obec	 |  Bob	 | Sue  |	
------------------------
|Praha	 |  75   | 97   |
|Brno	 |  77   | 90   |
|Ostrava |  78   |      |
|Plzeň	 |  80   |      |
|Liberec |       | 98   |
|Písek	 |       | 99   |
-------------------------
Nahlásit jako SPAM
IP: 217.30.69.–
Reklama
Reklama
Šťouchal0
Stálý člen
4. 9. 2013   #2
-
0
-

Ahoj, určitě to jde. Pseudokód (měl by postačit na logiku věci):

-- EDIT:// toto reseni neni dobre,
-- je to pouhy nastrel, ktery neni spravny ani uplny!

CREATE TABLE new_table(Obec VARCHAR(30), Bob INT, Sue INT);

INSERT INTO new_table
SELECT
	Obec,
	Cena,
	NULL
FROM old_table
WHERE Jmeno = "Bob";

INSERT INTO new_table
SELECT
	Obec,
	NULL,
	Cena
FROM old_table
WHERE Jmeno = "Sue";
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
KIIV+42
God of flame
4. 9. 2013   #3
-
0
-

#2 Šťouchal
pochybuju ze to chce jen takhle hardkodovany... uplne bych se vsadil, ze tech jmen co se maji dat do nazvu sloupecku bude klidne mnohonasobne vice....

+ nemas vubec pokryto pokud je mesto stejne pro boba i sue a tak dale (tj spis bys musel pouzit unikatni klic, on duplicate key set...)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Šťouchal0
Stálý člen
4. 9. 2013   #4
-
0
-

#3 KIIV
Pokrytí případu stejného města - sakra, díky, na to jsem zapomněl. Chtěl jsem ukázat, jak to jde udělat.

Když se podívám na tabulky, tak bych tam spíše viděl předělání struktury a rozdělit data do 3 tabulek.

  1. osoby (ID, jméno)
  2. města (ID, název)
  3. přiřazení (ID města, ID osoby, hodnota)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
P
~ Anonymní uživatel
193 příspěvků
4. 9. 2013   #5
-
0
-

PIVOT v MS SQL taky neumi transformovat predem nezname hodnoty na libovolny pocet sloupcu, cili musim znat hodnoty, ze kterych budu tvorit sloupce.

Bez PIVOTu by to mohlo byt takhle (neznam uplne presne syntax MySQL, mozna tam nema byt to AS):

SELECT
	Obec,
	SUM(CASE Jmeno WHEN 'Bob' THEN Cena ELSE 0 END) AS Bob,
	SUM(CASE Jmeno WHEN 'Sue' THEN Cena ELSE 0 END) AS Sue
FROM Tabulka_1
GROUP BY Obec
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.93.116.–
DB87
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
4. 9. 2013   #6
-
0
-

Díky za odpovědi, ale je pravda, že jsem zapomněl dodat, že těch hodnot může být ve sloupci jméno více a je možné to udělat tak, aby to mohlo být variabilní a při každém jménu bych to nemusel měnit. Myslím, že když přibude jméno, tak se ten dotaz spustí a přidá se o sloupec navíc s tímto jménem?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.30.69.–
P
~ Anonymní uživatel
193 příspěvků
4. 9. 2013   #7
-
0
-

To by sis musel dotaz seskladat do stringu na zaklade systemovych informaci o sloupcich tabulky a pak ten string interpretovat. Tohle v MySQL neumim.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.93.116.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

MySQL tabulka user — založil panboure

Tabulka mysql viac udajov — založil Martin

Tabulka — založil Bluefirec

Tabulka — založil Karel

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý