Binární číslo – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Binární číslo – C / C++ – Fórum – Programujte.comBinární číslo – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
pazdy0
Návštěvník
29. 10. 2013   #1
-
0
-

Zdravím mám za úkol naprogramovat program který převede číslo z dvojkové sestavy do desítkové..

Převádějte číslo ve dvojkové soustavě do soustavy desítkové. Program čte vstupní řetězce jedniček a nul, tvořící dvojkové (binární) číslo a do výstupu zapíše jeho desítkový ekvivalent (celé číslo).

Vstupem programu je posloupnost znaků 0 a 1, představující normální zápis dvojkového čísla, tj. zapsané zleva doprava, nejvyšší řád je vlevo, nejnižší vpravo. Vstup je ukončen koncem řádku. Každý řádek vstupu obsahuje právě jedno dvojkové číslo. Pokud jsou v řetězci jiné znaky, ohlásí program chybu a ukončí se.

Výstupem programu je desítková celočíselná hodnota binárního čísla daného vstupní sekvencí, nebo hlášení o chybném vstupu.

Zatím mám jen tohle a dále jsem se zaseknul :(

#include <iostream>
#include <string.h>
#include <math.h>

using namespace std;

int main()
{
   string a;
   int i;
   cout<<"Zadej cislo ve dvojkove soustave:"<<endl;
   cin>>a;
for (i=0; i<a.length();i++)
 {

    {
if (a[i] !='1' && a[i] !='0')
cout<<"Nespravny vstup."<<endl;
    }
if ( a[i]=='1')
    {
    b=pow(2)a.length-1-i
    }

 }

Díky za pomoc :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:1001:6a4:3cdb:df...–
Reklama
Reklama
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
30. 10. 2013   #2
-
0
-

#1 pazdy
Vzhledem k tomu, že násobení dvěma je triviální matematická operace, zapomeň na nějaké pow (které máš asi stejně špatně) a pro každou další dvojkovou číslici vynásob dosavadní výsledek dvěma a přičti tu další dvojkovou číslici. Výchozí stav bude samozřejmě nula. Zkus si: vstup 101, tři číslice, bude se postupně třikrát násobit a přičítat: výsledek =((0*2+1)*2+0)*2+1=5

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.233.–
ingiraxo+15
Grafoman
30. 10. 2013   #3
-
0
-

zapomeň na nějaké pow

proč ?   

int toDec(const char* bin)
{
    const int length = strlen(bin);
    int exp = length - 1;
    int dec = 0;

    for (int i = 0; i < length; ++i, --exp)
        dec += *(bin + i) == '1' ? pow(2, exp) : 0;

    return dec;
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 93.90.162.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
KIIV+42
God of flame
30. 10. 2013   #4
-
0
-

#3 ingiraxo
proc ne?    while (*vstup!='\0') { vystup = vystup*2 + *(vstup++) - '0'; }

(+ kontroly a vynulovany vystup)

a nebo std::stoul se vstupem z binarky (ale je to pro novy standard c++ a nejspis to neni predmetem ukolu)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.216.147.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
JoDiK
~ Anonymní uživatel
981 příspěvků
30. 10. 2013   #5
-
0
-

#3 ingiraxo

proč ? 

Protože je to komplikovanější na zápis?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.233.–
ingiraxo+15
Grafoman
30. 10. 2013   #6
-
0
-

#4 KIIV
zajímavý řešení, se mi líbí ta část *(vstup++) - '0' by mě nejspíš nenapadlo

JoDiK: Tak nešlo mi o složitost, ale že i tady můžeš použít pow :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.90.162.–
Moje aplikace: http://ophite.cz
Tutoriály na: C#
KIIV+42
God of flame
30. 10. 2013   #7
-
0
-

#6 ingiraxo
tak samozrejme sem se na tom trosku vyradil, aby to pazdy nemohl tak snadno pouzit...

na pow se mi nelibi jen to, ze to vraci realne cislo, je to slozitejsi nez  1 << exp;  (a i toto je slozitejsi nez to klidne nacitat primo po znacich)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.216.147.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 71 hostů

Podobná vlákna

48-bit binární číslo na BCD — založil remmidemmi

Binární strom — založil Michaela

Binární relace — založil Mautinek

Binární strom — založil garamond

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý